Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nincs pánik a K&H bankfiókokban

2003.07.15. 11:28
A K&H Bankcsoport két nagy fővárosi fiókja kedd délelőtt a szokásosnál valamivel nagyobb ügyfélforgalom mellett, de normál ügymenet szerint működött. A pénzintézet közleményben tudatta, hogy minden tranzakciót teljesítenek, és keddtől megkezdődik a Pillér II. befektetési jegyek kifizetése is. Ugyanakkor két nemzetközi hitelminősítő is figyelőlistára helyezte a K&H-t.
A K&H Bankcsoport minden tagja, így a bankfiókok is a normál ügymenet szerint működnek, a brókercégnél feltárt szabálytalanságoknak semmilyen hatása sincs a bankcsoport ügyfeleinek kiszolgálására - áll a pénzintézet által hétfőn kiadott közleményben.

A K&H Bankcsoport vezetése hétfőn azt közölte, az ügyfelek által kezdeményezett minden tranzakciót teljesítenek. Kedden az oktogoni és a Mechwart ligeti K&H bankfióknál a szokásosnál nagyobb volt ugyan a forgalom, de az ügyfelek türelmesen és nyugodtan várakoztak sorukra.

Az ügyfélforgalom azért is nőhetett, mert kedden megkezdődött a június 30-án lejárt Pillér II. befektetési jegyek kifizetése. A Prudent Invest által kibocsátott zárt végű befektetési jegyek tulajdonosai a hozamokkal növelt névértékhez a K&H Bank 115 kijelölt fiókjában is hozzájuthatnak.

Csak szűk kört érint

A feltárt szabálytalanságok a K&H Equities brókercég egy üzletágának, a befektetési tanácsadói üzletágnak, azon belül egy tanácsadónak az ügyfeleit, egy szűk kört érintenek. A bankcsoport semmilyen más ügyfelét az ügy semmilyen módon nem érinti - közölte a bank.

Figyelőlistán a K&H

Ugyanakkor már két nemzetközi hitelminősítő is reagált a történtekre, az egyik cég már negatív kilátásokkal illette a hitelintézetet.

A Moody's nemzetközi hitelminősítő megfigyelő listára helyezte rontási lehetőséggel a Kereskedelmi és Hitelbank pénzügyierő-osztályzatát (FSR) a cég leányvállalata, a K&H Equities-nél történt visszaélés miatt. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő pénteken a Kereskedelmi és Hitelbank "D" kategóriájú egyéni hitelbesorolását negatív kilátással megfigyelő listára helyezte ugyancsak a K&H Equities-nél történt visszaélés miatt.

Egy hét sorbanállás
1997. február 28-án tört ki az úgynevezett Postabank-pánik, amikor elterjedt, hogy a bank fizetésképtelenné vált, és napokon belül csődöt jelent. Ennek következményeként ezrek rohanták meg a bank kifizetõhelyeit, egy hét alatt 65 milliárd forintot vettek ki.