Árpád
-2 °C
3 °C

Otthont keresnek az elüldözött II. kerületi romáknak

2002.11.26. 09:57
A Baptista Szeretetszolgálat folyamatosan keresi a helyet, ahol új otthonra és megélhetésre lelhetnek a budaligeti romák - nyilatkozta az Indexnek Szenczy Sándor, a szervezet elnöke. A budaligeti nyaralókból még augusztus közepén lakoltattak ki bírói, illetve jegyzői felhatalmazás nélkül ötven embert, akiknek többsége egy harmadik kerületi munkásszállón várja sorsa jobbra fordulását.
Néhány, a II. kerületből még augusztus közepén elüldözött budaligeti családnak sikerült új lakóhelyet és munkát találni. Velük jelenleg is tart az egyeztetés arról, hogy elfogadják-e a felajánlott segítséget - tájékoztatta az Indexet Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke.

Egy család veszett el

Ez a segélyszervezet évekkel ezelőtt lebonyolított egy hasonló programot. Akkor a Vajdaságból menekült több mint száz embernek - nyolcvan százalékuk roma volt - talált új egzisztenciát a Baptista Szeretetszolgálat. Küldetésüket nehezítette, hogy ezek a családok előzőleg hét-nyolc évet befogadótáborokban töltöttek el. Közülük mindössze egy család veszett el.

A budaligeti nyaralókból még augusztus közepén lakoltattak ki bírói, illetve jegyzői felhatalmazás nélkül ötven embert, akiknek többsége egy harmadik kerületi munkásszállón húzta meg magát. Az emberek nagy része jelenleg is ott él. A szállás költségét - miután a Gyorssegély Alapítvány pénze a napokban elfogyott - a Baptista Szeretetszolgálat vállalta magára.

A jobboldali képviselők tartózkodtak

Horváth Csaba, II. kerületi polgármester közben jelezte: a közelgő tél miatt a budai kerület az év végéig vállalja a családok ellátásának kilencszázezer forintos finanszírozását. A képviselő-testület csütörtöki ülésén a többségben lévő jobboldali képviselők tartózkodtak, így az MSZP és SZDSZ képviselői hiába szavaztak igennel a javaslatra.

Szenczy Sándor szerint a héten kiderül, hogy hová mehetnek a budaligeti romák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?