Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bárándy sikeresnek tartja miniszterségét

2004.10.03. 09:27
Bárándy Péter eredményesnek tartja több mint két éves igazságügy-miniszteri tevékenységét, úgy érzi, jó kompromisszumokat sikerült kötnie az igazságügy és az igazságszolgáltatás érdekében, távozásának fő oka pedig az, hogy a jövőben nem látja biztosítottnak a területen szükséges reformok finanszírozását.
Bárándy Péter távozó igazságügyi miniszter nem kapta meg a reformokhoz szükséges pénzt, ezért távozott a kormányból. A tárcának volt egy költségvetési igénye, amiről nyáron sikerült megegyezni Medgyessy Péter akkori miniszterelnökkel. A miniszter úgy gondolta, ez egy jogfolytonos kormány, ha egy megegyezés létrejött az alapvető projektek folytatásához minimálisan elegendő pénzeszközök biztosításáról, akkor ez a következő kormány idején is kötelező erővel bír. Nem így történt - jegyezte meg Bárándy Péter.

Sikeres volt

"A másik ok, és én úgy gondolom, hogy ezt sem kell véka alá rejteni, hogy szerintem nem helyes, ha a pénzügyminiszter a kormányülésen az Igazságügyi Minisztérium szakmai elképzeléséről véleményt formál és ez alapján határoz, történetesen a pártfogó felügyeleti rendszer finanszírozhatóságáról. Álláspontom szerint ez a kormányban elfogadhatatlan" - fűzte hozzá a távozó miniszter.

Személyes oka egyébként nincs annak, hogy nem vállalt szerepet a következő kormányban.

"Annak a programnak, amit a minisztérium vezetése kitűzött két és fél éve, a háromnegyede teljesült, vagy beindult. Persze az ember szereti befejezni, amit elkezdett, tehát van egyfajta rosszkedv, de nincs kudarcélmény, mert ameddig módom volt itt lenni, addig ez működött. Másrészt pedig kedveltem ezt a munkahelyet. Nem miniszternek szerettem lenni, a feladatot szerettem" - mondta Bárándy Péter.

A miniszter szerint kompromisszumok révén, de lényegében megvalósultak az eredetileg kitűzött célok, és ezt sikerként lehet elkönyvelni. Arra a kérdésre, hogy végleg hátat fordít-e a politikának, Bárándy Péter úgy válaszolt: lehet, hogy még visszatér az állami szférába, de most ügyvédként fog tevékenykedni.