Benedek
-5 °C
5 °C

MeH-megbízás Bárándy ügyvédi irodájának

2003.04.15. 10:16
Demeter Ervin információi szerint Bárándy Péter igazságügy-miniszter korábbi munkahelye, a Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda megbízást kapott a Miniszterelnöki Hivataltól. A miniszter édesapja elismerte, egy 200 ezer forintos munkaügyi perben képviselik a hivatalt. A kancellária keddi közleményében közli: nem fizettek az ügyvédi irodának, mert az nem érvényesítette a MeH-hel szemben joghos követelését.
Demeter Ervin fideszes képviselő részleteket nem árult el, de hangsúlyozta: hivatalosan is kérdést intézett az ügyben a kancellária-miniszterhez, azt tudakolva tőle: mennyi pénzért és milyen feladatokat vállalt az igazságügyi tárca vezetőjének volt irodája.

Bárándy Péter miniszter kinevezése óta többször hangsúlyozta, hogy szünetelteti ügyvédi tevékenységét, így nem tud irodája megbízásairól. Bárándy az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott: "Ez egy szakma. Senkitől, a legközvetlenebb munkatársaimtól, de még a fiamtól sem tűrném el, hogy ügyvédi titkokról fecsegjen" - jegyezte meg. Elmondta: Demeter Ervin írásbeli választ igénylő kérdére nyomán a MeH-hez fordult, és azt a tájékoztatást kapta, hogy egy Sepsey Tamás által indított munkaügyi perben képviselte a Bárándy-iroda egyik tagja a kancelláriát. A munkaügyi perben az első tárgyaláson a MeH számára kedvező döntés született, amely utóbb - fellebbezés híján - jogerőre is emelkedett. Bárándy Péter megjegyezte: a konkrét ügy részleteit nem ismeri, de korábbi tapasztalatai szerint az ügyvédi munkadíj ilyen esetben 100 és 300 ezer forint közötti összeg lehet.

A miniszter édesapja, Bárándy György azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy ügyvédi irodájuk egyetlen munkaügyi perben képviseli a Miniszterelnöki Hivatalt. A megbízás kétszázezer forintról szól. Gábor László ügyvéd, a Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda vezetője az MTI érdeklődésére közölte: megbízójuktól, a MeH-től felmentést kaptak az ügyvédi titoktartás alól kedden. Így - a Magyar Nemzet információját megerősítve - elmondhatja, hogy a díjazás összesen 200 ezer forint volt.

Hozzátette: a megbízást októberben kapták, az egyetlen, határozathozatallal záruló tárgyalás pedig januárban volt a munkaügyi perben. Gábor László megjegyezte: mióta a rendszerváltáskor létrejött az iroda, soha egyetlen megbízást sem kaptak a kancelláriától, de még csak állami szervtől sem. A most nyilvánosságot kapott megbízás pedig korántsem számít hálás feladatnak a jogászok körében. Díjazása nem nevezhető kimagaslónak, ugyanakkor a munkaügyi perekben való jogi képviselet ellátása különleges szakismeretet igényel - fűzte hozzá Gábor László.