Gusztáv
3 °C
6 °C

Az igazságügyi tárcánál kevés a véráldozat

2002.06.10. 19:09
Az igazságügyi minisztériumban a kormányváltást követő változások lényege, hogy sok a változatlanság - jelentette ki Bárándy Péter igazságügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján. Az igazságügyi tárcánál viszonylag kevés személycserével járt a váltás, ez ugyanis az elmúlt ciklusok viharaiban is megmaradt szakmai minisztériumnak - fogalmazott Bárándy Péter.
Az Igazságügyi Minisztérium új politikai államtitkára Hankó Faragó Miklós országgyűlési képviselő, a közjogi szakterület új helyettes államtitkára Papp Imre alkotmányjogász, az újonnan létrehozott integrációs államtitkárságot Fazekas Judit egyetemi tanár vezeti majd, a parlamenti és társadalmi kapcsolatokért Demeter Judit helyettes államtitkár felel, a tárca gazdasági ügyeit pedig Jenőfi György felügyeli helyettes államtitkárként, aki korábban a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóságon, illetve a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumban látott el hasonló feladatokat. Bárándy Péter a büntetőpolitikai koncepció és a bűnmegelőzés kérdéseit koordináló miniszteri biztosi posztra Gönczöl Katalin volt ombudsmant kérte fel.

A többség marad

A változatlanságot képviseli a tárcánál Somogyvári István közigazgatási államtitkár, Gadó György, a polgári ügyszakot vezető, illetve Höltzl Lipót, a nemzetközi jogi, illetve emberi jogi ügyszakot vezető helyettes államtitkár, továbbá a büntetőjogi kodifikációt miniszteri biztosként irányító Györgyi Kálmán, volt legfőbb ügyész is. Egy főcsoportfőnök önként távozott a tárcától, egy helyettes államtitkárt pedig megértek arra, hogy menjen.

A büntetőjogi terület élére, illetve a büntetés-végrehajtás felügyeletére még keresi a miniszter a megfelelő személyeket, de egy kérdésre válaszolva leszögezte, hogy Bökönyi István, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a helyén marad.

Lesznek ítélőtáblák is

Az ítélőtáblákról szólva a miniszter elmondta, hogy a pénteki kormányülésen elfogadott, s várhatóan még a nyári szünet előtt az Országgyűlés elé kerülő javaslat szerint jövő év január 1-jén felállna és július 1-jén megkezdené működését a három tábla, a fővárosban, Pécsett és Szegeden. Ehhez körülbelül 80 új bírói álláshelyet kell majd létesíteni. A táblák felállításától az ítélkezés egységességét és időszerűségének javulását várja a miniszter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!