Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az igazságügyi tárcánál kevés a véráldozat

2002.06.10. 19:09
Az igazságügyi minisztériumban a kormányváltást követő változások lényege, hogy sok a változatlanság - jelentette ki Bárándy Péter igazságügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján. Az igazságügyi tárcánál viszonylag kevés személycserével járt a váltás, ez ugyanis az elmúlt ciklusok viharaiban is megmaradt szakmai minisztériumnak - fogalmazott Bárándy Péter.
Az Igazságügyi Minisztérium új politikai államtitkára Hankó Faragó Miklós országgyűlési képviselő, a közjogi szakterület új helyettes államtitkára Papp Imre alkotmányjogász, az újonnan létrehozott integrációs államtitkárságot Fazekas Judit egyetemi tanár vezeti majd, a parlamenti és társadalmi kapcsolatokért Demeter Judit helyettes államtitkár felel, a tárca gazdasági ügyeit pedig Jenőfi György felügyeli helyettes államtitkárként, aki korábban a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóságon, illetve a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumban látott el hasonló feladatokat. Bárándy Péter a büntetőpolitikai koncepció és a bűnmegelőzés kérdéseit koordináló miniszteri biztosi posztra Gönczöl Katalin volt ombudsmant kérte fel.

A többség marad

A változatlanságot képviseli a tárcánál Somogyvári István közigazgatási államtitkár, Gadó György, a polgári ügyszakot vezető, illetve Höltzl Lipót, a nemzetközi jogi, illetve emberi jogi ügyszakot vezető helyettes államtitkár, továbbá a büntetőjogi kodifikációt miniszteri biztosként irányító Györgyi Kálmán, volt legfőbb ügyész is. Egy főcsoportfőnök önként távozott a tárcától, egy helyettes államtitkárt pedig megértek arra, hogy menjen.

A büntetőjogi terület élére, illetve a büntetés-végrehajtás felügyeletére még keresi a miniszter a megfelelő személyeket, de egy kérdésre válaszolva leszögezte, hogy Bökönyi István, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a helyén marad.

Lesznek ítélőtáblák is

Az ítélőtáblákról szólva a miniszter elmondta, hogy a pénteki kormányülésen elfogadott, s várhatóan még a nyári szünet előtt az Országgyűlés elé kerülő javaslat szerint jövő év január 1-jén felállna és július 1-jén megkezdené működését a három tábla, a fővárosban, Pécsett és Szegeden. Ehhez körülbelül 80 új bírói álláshelyet kell majd létesíteni. A táblák felállításától az ítélkezés egységességét és időszerűségének javulását várja a miniszter.