Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bárándy körömszakadtáig küzd a bírói béremelésekért

2002.09.10. 07:56
Az igazságügy miniszter "körömszakadtáig" küzdeni fog a bíráknak kilátásba helyezett ötvenszázalékos béremelésért - derül ki Bárándy Péter, a Népszabadságnak adott nyilatkozatából. A miniszter kitérő választ adott a lap arra a kérdésére, mi lesz, ha tárcája elbukik a költségvetési alkufolyamat során.
A jövő évi költségvetés készülő tervezetében egyelőre nem szerepel a bíráknak már bejelentett 50 százalékos béremelés fedezete - írja a keddi Népszabadság. "Körömszakadtáig küzdeni fogok a bíráknak nyilvánosan többször megígért 50 százalékos illetményalap-emeléséért" - nyilatkozta hétfőn a lapnak Bárándy Péter igazságügy-miniszter arra a terjedő hírre reagálva, amely szerint kilátásba helyezte volna a lemondását, ha elmarad a megígért bírói illetményemelés. Bárándy: számára nehezen lenne elviselhető, ha nem teljesülne a bíráknak tett ígéret.

Ez ugyan nem szerepel szó szerint a kormányprogramban, de korábban elhangzott már számos fórumon még azt megelőzően is, hogy őt Bárándy Pétert miniszterré kinevezték volna. Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy mit tesz akkor, ha elbukik a költségvetési alkufolyamat során. Bárándynak nem presztízskérdés a bírói béremelés; azért tartaná rendkívül fontosnak a bérnövekedést, mert a jobboldali kormány éveken át alig emelte a bírák fizetését, s az akkori ellenzék szerint ezzel mintegy nyomás alatt is tartotta a testületet. A koalíciós képviselők az előző ciklusban hangsúlyozták: a bírói függetlenség egyik garanciájának tekintik a megfelelő nagyságú javadalmazást, és megválasztásuk esetén ezt garantálják is.

Máté Dániel, a pénzügyi tárca szóvivője lapunkkal azt közölte: a bírák béremeléséről folyamatosan egyeztetnek az igazságügyi tárcával. Várják a választ a Pénzügyminisztérium négy kereset-emelési variációjára. Hozzátette: a béremelési keretszámok nem véglegesek a büdzsé tervezetében; minden intézménytől várják a létszámadatokat, amelyek ezeket még befolyásolhatják.