Mátyás
-6 °C
1 °C

Baráth Etele lemondott MOB-tagságáról

2005.03.19. 19:27
Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke lemondott MOB-tagságáról Schmitt Pál MOB-elnöknek a Fidesz alelnökeként elmondott március 15-ei beszéde miatt.
"Sajnálattal tudatom, hogy MOB-tagságomról lemondok, mert minden jószándékom ellenére immár lehetetlennek tartom a közös munkát Schmitt Pállal, egy olyan sportvezetővel és politikussal, aki kettős funkciójából fakadó felelősségét figyelmen kívül hagyva, a sportszerűséget és a korábban általa is vallott erkölcsi normákat áthágva a társadalom megosztottságát erősíti azzal, hogy nemzeti ünnepünkön nemzetáruló kormányzati politikáról beszélt." - áll Baráth Etele nyilatkozatában, melyet az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter szombaton, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének napján juttatott el az MTI-hez -. Jómagam, a kormány tagjaként már korábban lemondtam MOB-alelnöki tisztségemről, s elnökségi tagságomról. A Magyar Kajak-kenu Szövetség képviseletét természetesen fenntartjuk a Magyar Olimpiai Bizottság legfelsőbb fórumán, ezért az MKKSZ a jövő heti közgyűlésén helyettem új tagot delegál majd a MOB-ba."

A csukott ablakon át is hallotta

Baráth Etele a távirati irodának elmondta, korábban semmilyen összetűzése nem volt Schmitt Pállal, jól tudtak együtt dolgozni. Mivel a Budai Várban lakik, a Fidesz alelnökének március 15-ei beszédét csukott ablakon át is hallotta, s az mélyen megsértette őt emberként és politikusként is. Ekkor döntött úgy, hogy Schmitt Pállal semmilyen fórumon nem kíván együtt tevékenykedni.

Schmitt Pál MOB-elnököt az elmúlt napokban - főleg kormányoldalról - több bírálat érte a március 15-én elmondott várbeli beszéde miatt. Török Zsolt, az MSZP-frakció gyermek-, ifjúsági és sportmunkacsoportjának vezetője szerint Schmitt méltatlanná vált arra, hogy a nemzeti egységet megtestesítő magyar olimpiai mozgalom vezetője legyen.

Schmitt Pál egyelőre nem kívánt reagálni Baráth Etele lemondásának hírére.

Orbán Viktor érteni véli a nemzetárulózást

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken újságíróknak azt mondta: "érteni véli", hogy Schmitt Pál alelnök a kettős állampolgárság kapcsán miért beszélt a kormány "nemzetáruló" politikájáról március 15-ei beszédében.

Mint mondta, egy olyan embert, aki már állt olimpiai dobogó tetején, és "megérezte azt, hogy a nemzet az egy", és vannak olyan pillanatok, amikor fölül tudunk emelkedni minden különbözőségen, határon innen és határon túl tudunk közösen örülni egy olimpiai aranynak, vagy bármilyen más nagyszerű dolognak, azt véleménye szerint jobban bántja, mélyebben érinti a kettős állampolgárságról szóló népszavazás során a kampányban tapasztalt jó néhány jelenség, mint más embereket.

"Hogy ő akarja-e korrigálni, vagy kiegészíteni a véleményét, ezt bízzunk rá" - mondta a Fidesz elnöke.