Ervin
14 °C
21 °C

Bárdossy perújrafelvételét kezdeményezi a MIÉP

2001.01.17. 23:27
A Magyar Igazság és Élet Pártja Bárdossy László egykori miniszterelnök perének újratárgyalását kérvényezte a legfőbb ügyésznél. Csurka István szerint az eredeti per célja a magyar középosztály szétverése volt. A MIÉP nem tartja háborús bűnösnek Bárdossyt és történelmi perként szeretné kezelni az ügyet-adta hírül az MTI.
,,A Magyar Igazság és Élet Pártja történészek és jogászok szakvéleménye alapján fogalmazta meg perújrafelvételi kérelmét" - nyilatkozta az Indexnek Győri Béla a párt sajtószóvivője. A párt nem tartja háborús bűnösnek a kivégzett politikust. Véleményük szerint a Népbíróság ítéletében nem az egykori miniszterelnök, hanem az egész Horthy-korszak felett mondott ítéletet. Csurka István, a MIÉP vezetője azért nyújtotta be a kérelmet, mert véleménye szerint a vádlott egyetlen ellene felhozott vádpontban sem volt bűnös. A tárgyalást egyszerű kirakatperként ítélte meg, amely a polgári középosztály eltűntetésének első lépcsőjeként szolgált. A párt nem akar foglalkozni Szálasi Ferenccel és a nyilas vezetőkkel, mert az ő működésüket a MIÉP is elítéli.

Bárdossy László (1890-1946)
Diplomata, politikus, miniszterelnök.
Politikai pályáját minisztériumi tisztviselőként kezdte, 1924-tól 1926-ig a külügyminisztérium sajtófőnöke. 1930 április 15-től követségi tanácsos majd a londoni magyar nagykövetség első beosztott tisztviselője. 1934-től bukaresti magyar nagykövet. A második Teleki kormányban külügyminiszteri feladatokat lát el 1941 február 4-től április 3-ig. Teleki öngyilkossága után miniszterelnöknek nevezik ki, ezt a tisztséget 1942 március 7-ig viseli. Miniszterelnöksége alatt Magyarország hadat üzen a Szovjetuniónak, Nagy-Britanniának és az USA-nak. 1941/15 szám alatt elfogadják a harmadik zsidótörvényt és a magyar hadsereg bevonul a Délvidékre. A világháború után a Népbíróság, mint háborús bűnöst golyó általi halálra ítéli és 1946 január 10-én kivégzik.
A történelem ítélete számít, nem egy új per

Mécs Imre, a Szabad Demokraták Szövetségének képviselője nem ért egyet az újratárgyalás ötletével. A politikus szerint az, hogy a per lefolytatása nem volt szabályszerű nem jelenti azt, hogy Bárdossy ártatlan. Ténykedése során Magyarország belesodródott a II. világháborúba, ami százezrek életét követelte, illetve az ország jelentős része is elpusztult a harcok során. A képviselő kifejtette, hogy ő ellenzi a halálbüntetést, de véleménye szerint minden demokratikus bíróság ilyen ítéletet hozott volna. Az indítványból annyival ért egyet, hogy tisztázni kell a történelmi múltat, de ez a tárgyalás csak az ország nemzetközi megítélését rontaná.