Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szerdán hazaszállítják a barguzini leletet

2001.05.07. 14:53
Az Egyesült Államokból szerdán, menetrendszerű repülőgéppel Magyarországra szállítják a Petőfi Sándorénak tulajdonított, tizenkét évvel ezelőtt a szibériai Barguzinban feltárt csontvázat.
Morvai Ferenc vállalkozó 1991. február 8-án - a szükséges engedélyek birtokában - egy kézitáskában szállította Moszkvából Clevelandbe a csontokat, mert tudomására jutott, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hivatalosan kérte akkori szovjet partnerétől a barguzini 7-es számú sír leletének megsemmisítését vagy visszatemetését.

Hatalmi szóval akarják eldönteni az ügyet?

Amerikai szakértők ugyanabban az évben javasolták a Petőfi-szülőktől való csontmintavételt a végső DNS-azonosítás érdekében, de ehhez hosszú éveken át nem járultak hozzá az illetékesek - áll a Megamorv Petőfi Bizottság közleményében, amelyben annak megfogalmazói úgy vélik: jelenleg is hatalmi szóval akarják lezárni a csak természettudományos vizsgálattal eldönthető ügyet.

A közleményben kiemelik: a földi maradványok további sorsa attól függ, hogy az arra illetékes hatóság mikor adja meg az engedélyt a Petőfi család sírjának felnyitásához.

A Megamorv bizottság képviselőivel szemben a Magyar Tudományos Akadémia volt Petőfi bizottságának tagjai - amerikai antropológiai vizsgálatokra hivatkozva - a napokban tartott sajtótájékoztatójukon újólag kinyilvánították, hogy a Bajkál-tó mellett feltárt lelet nőtől származik. Mint közölték: a lelet hivatalos Magyarországra szállításához engedélyre volna szükség.

A belügyminiszter a múlt hét csütörtökön megsemmisítette a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének határozatát, amely engedélyezte a Petőfi család kriptájának felnyitását. Egy héttel a belügyminiszteri döntést megelőzően Grespik László határozatát a Fővárosi Bíróság a főváros kérésére felfüggesztette.