Piroska
-2 °C
5 °C

A gátak bármikor átszakadhatnak

2001.03.07. 18:04
A homokzsák gátak magas, 8-10 méteres vízállásnál 24 óra alatt átáznak, így elméletileg bármikor átszakadhat a gát. A szerda reggel elkezdett kitelepítések folyamatosak. A térségbe számos önkéntes érkezett az ország egész területéről. Vásárosnaményénél megdőlt a legnagyobb vízállás rekordja, annak ellenére, hogy a tetőzés még várat magára.
A homokzsák gátak magas, 8-10 méteres vízállásnál 24 óra alatt átáznak, így azok elméletileg bárhol átszakadhatnak - válaszolt az Index kérdésére Szamos Ferenc, a Felső-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa. Az áttörést megelőzendő a vízügyi igazgatóság helyszínen lévő szakemberei folyamatosan figyelik a gátakat, keresik a vízi jelenségeket, a beavatkozásra készen állnak. A vízügyi igazgatóság részéről közel ezer ember foglalkozik árvízvédelemmel, a helyszínen közel 13 ezren dolgoznak.

A helyszínre folyamatosan érkeznek az önkéntesek, akiknek segítségét köszönjük - mondta az Indexnek Domokos János, a megyei védelmi biztosság titkára. Domokos ismertette, hogy a szerda reggel elhatározottak értelmében a 12 település lakosságának kitelepítése folyamatos, a 12-13 ezer lakos közel felét sikerült biztonságos helyre elszállítani.

A házakra a víz vigyáz

Az egyik érintett település, Városnamény polgármestere az Indexnek elmondta, hogy fegyelmezetten folyik a térség lakosságának kitelepítése, a kimenekítés néhány óra múlva be is fejeződhet. A polgármester elmondása szerint ,,a hátramaradt házakra maga a víz vigyáz", de emellett a rendőrség felügyel a vagyoni biztonságra.

Domokos János, a védelmi bizottság titkárának ismertetése szerint a Tisza felső szintjén tartós védekezésre kell berendezkedni. - Mindeddig gyors lefolyású volt az árvíz, gyorsan jött és tovább is ment a víztömeg. A mellékfolyók, patakok megduzzadása miatt most sokkal több időt kell majd védelemmel töltenünk - ismertette a védelmi titkár.

Vízmagassági rekord megdőlt

Vásárosnaménynél a legnagyobb vízállás rekordja már megdőlt, hisz jelenleg 940 cm magas a víz, a rekordmagasság 923 cm-es volt. A tetőzés a vízügyi szakemberek szerint még várat magára.