Klaudia
-4 °C
2 °C

Vadbaromozás a parlamentben

2003.06.03. 17:38
A parlamenti napló munkapéldánya szerint az ellenzék padsoraiból hangzott el Eörsi Mátyás hétfői felszólalása alatt: "Mit bőgsz, te, vadbarom?!". A televízió-közvetítésből azonban az látszik, hogy Horn Gábor SZDSZ-es politikus, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára mondta a két mondatot. A Fidesz a jegyzőkönyv kiigazítását kérte, a hivatalos jegyzőkönyv ezek alapján már azt tartalmazza, hogy az SZDSZ soraiból hallható az ominózus mondat. Horn viszont cáfolja, hogy ilyesmit mondott volna.
"Nem szoktam, ilyet mondani" - cáfolta az Indexnek Horn Gábor SZDSZ-es képviselő, a MeH államtitkára azt, hogy az ő szájából hangzott el Eörsi Mátyás szintén SZDSZ-es politikus hétfői parlamenti felszólalása alatt: "Mit bőgsz, te, vadbarom?!". A parlamenti jegyzőkönyv munkapéldánya is Hornt támasztotta alá, ugyanis az előbbi mondat, amely a következőkkel folytatódik: "Valamikor még te is ezt mondtad magadról. Szégyelld magad!", a jegyzőkönyv szerint az ellenzéki oldalról hangzott el. Később az idézet forrását módosították az "SZDSZ padsoraira".

Iszonyatos hangzavar

A televíziófelvételeken ugyanis egyértelműen látszik és hallatszik, hogy Horn Gábort bőszítették fel az ellenzéki képviselők, és az ő száját hagyták el az idézett mondatok a Magyar Állandó Értekezletről szóló hétfői vita alatt. Horn Gábor közvetlenül Eörsi Mátyás mellett ül, így a felvételen ő is látszik, és a mikrofonba behallatszik a hangja. Horn azt mondta az ülésteremben történtekkel kapcsolatban: "iszonyatos hangzavar volt, az ellenzéki képviselők borzalmasan viselkedtek".

Szerinte 25-30 ellenzéki képviselő egyszerűen rászállt néhány párttársára, Eörsire, valamint Gusztos Péterre és rendszeresen bekiabálásokkal zavarják felszólalásaikat. A szocialista pártból Keller Lászlót üvegszeműzik le folyamatosan, tette hozzá Horn, aki szerint ez már több, mint neveletlenség. Emlékei szerint ő csupán annyit kiáltott: "ne üvöltözz", ami szerinte "belefér".

A stílus és a jegyzőkönyv

Mátrai Márta, a Fidesz képviselője az Indexnek annyit mondott: "A stílus maga az ember. Továbbá kérjük a félrevezető munkapéldány kiigazítását."

Néha kiszalad

Emlékezetes Lányi Zsolt volt kisgazda képviselő esete, aki már függetlenként kommentálta az akkori honvédelmi miniszter válaszát. Lányi felszólalásában szégyennek nevezte, hogy a kisgazda honvédelmi miniszter nem tett semmit az 1951 és 1953 között kitelepítettek kártalanításáért. Felszólalása végén azt mondta: "A kurva anyádat!" Ezt később azzal magyarázta, hogy beleakadt a mikrofon zsinórjába, ami a káromkodás elhangzásakor még be volt kapcsolva.

Szabó Zoltán szocialista politikus korábban azért káromkodott a parlamentben, mert felszólalását nem tudta befejezni, lejárt az ideje. A felvételen azt lehetett hallani, a képviselő azt mondja: "A kurva anyádat!" Állítása szerint viszont magára volt mérges, így nem más, hanem saját felmenőit emlegette viszonylag negatív felhanggal, ám a még ki nem kapcsolt mikrofon miatt az egész ország hallhatta trágár szavait.