Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Terrorfenyegetés miatt indult nyomozás

2005.11.22. 09:26
Ismeretlenek megfenyegették a belügyminisztert, hogy személyvonatokat siklatnak ki, ha nem halad megfelelően a Baumag-ügy vizsgálata - írja a keddi Magyar Nemzet. A nyomozással a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg az ügyészség.
Úgy értesült a Magyar Nemzet, hogy a Baumag-károsultak nevében valaki megfenyegette a belügyminisztert: gondoskodjék a csalás miatt indult eljárás mielőbbi befejezéséről, különben súlyos következmények várhatók. A névtelen levélíró azt közölte a Belügyminisztériummal, "elkezdik a személyvonatok kisiklatását", ha nem halad megfelelően az ügy vizsgálata.

Varga Jenő szóvivő, főügyészhelyettes a lapnak elmondta, a Fővárosi Főügyészség november 15-én fenyegetéssel elkövetett terrorcselekmény bűntettének gyanújával elrendelte a nyomozást.

A szóvivő szerint a nyomozással a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg az ügyészség. A büntető törvénykönyv szerint terrorcselekmény akkor állapítható meg, ha valaki az államszervezetet súlyos bűntett – például emberölés, közveszélyokozás, veszélyeztetés – elkövetésével arra kényszeríti, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. Azonban már maga az is bűntett, ha a súlyos bűncselekményt nem követik el, hanem csak fenyegetnek vele, hogy a hatóságot ezzel valamilyen magatartásra kényszerítsék.

A Baumag szövetkezet vezetője ellen csalás miatt indult eljárásról a Budapesti Rendőr-főkapitányságon azt mondták: a nyomozás kétéves határideje június 16-án jár le. Hódosi Gábor őrnagy közlése szerint 2200 kisbefektető tett feljelentést, de a károsultak száma elérheti a 12 ezret – írja a Magyar Nemzet.

Névetelen fenyegetés robbantással
2004 tavaszán, röviddel a madridi vonatrobbantás után érkezett egy robbantással fenyegető levél a Hajdú-Bihar megyei rendőrségre. Az ismeretlen zsaroló a levélben 50 millió forintot követelt azért, hogy elálljon a robbantástól. A spanyolországi terrorakció miatt a levelet a Nemzetbiztonsági Kabinet is komolyan vette, ezért a megadott helyen és időpontban a titkosszolgálat nagyerőkkel várta a fenyegetőt, de a pénzért végül senki sem jelentkezett.