Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Bauer lehet Kuncze kihívója

2003.01.25. 16:13
Bauer Tamás ringbe szállna az SZDSZ elnöki tisztségéért, ha megkapná az ehhez szükséges ajánlást. Eddig csak Kuncze pártelnök jelezte, hogy újraindul a tisztségért. A párt országos választmányi ülése utáni tájékoztatóján kiderült, hogy az SZDSZ "Gondolkozz Európában" szlogennel kampányt indít az ország uniós csatlakozásának támogatása érdekében.
Elfogadná az SZDSZ pártelnöki posztjára történő jelölést Bauer Tamás, amennyiben megkapná az ehhez szükséges ajánlást. Az SZDSZ volt parlamenti képviselője ezt a párt országos tanácsának (ot) szombati, budapesti ülésén jelentette be. Eddig egyedül Kuncze Gábor pártelnök jelezte, hogy indulna az SZDSZ elnöki posztjáért a párt március elején sorra kerülő tisztújító küldöttgyűlésén.

Kampány a csatlakozásért

Azt ülését követő sajtótájékoztatón Horn Gábor ügyvivő elmondta, hogy "Gondolkozz Európában!" szlogennel az SZDSZ is kampányt indít az uniós csatlakozás támogatása érdekében. Kifejtette: a pártok felelőssége is, hogy az április 12-i népszavazáson hányan és hogyan voksolnak a csatlakozásról. Ahelyett, hogy mennyi pénzt kapunk a következő pár évben az EU-tól, arról szeretnének beszélni, hogy mit jelent a csatlakozás, hogy mit viszünk és mit nem viszünk az unióba - mondta.

Az SZDSZ biztos a népszavazás sikerében

Hornn Gábor szerint a március 15-i ünnepségek jó alkalmat adhatnak arra, hogy a magyar nemzeti identitás mellett egy kicsit az európai identitásról is szó legyen. A kormánypárti politikus leszögezte: biztosak a népszavazás sikerében. Kuncze Gábor pártelnök szerint az integráció kapcsán a vita még mindig a rövid távú előnyökről és hátrányokról szól, pedig - mint mondta - "a jövőnkről van szó, arról, hogy a gyerekeink, unokáink milyen lehetőségekhez jutnak".

Minden politikai erő bűnt követ el a jövőnkkel szemben, ha arról beszél, ami ez ügyben az emberekben bizonytalanságot kelt - fogalmazott. A pártelnök megerősítette, hogy az SZDSZ az európai parlamenti képviselők megválasztásával kapcsolatban - a parlamenti pártok közül egyedüliként - a nyílt listás szavazást támogatja.

Önállóan az EP képviselői helyekért

Kérdésre válaszolva közölte: a választás során szóba sem jöhet semmilyen közös lista, az SZDSZ önállóan indul. Kuncze Gábor rámutatott: nem kívánják meghatározni a párton belül, hogy ki indulhat és ki nem az európai parlamenti képviselőválasztáson. Azzal kapcsolatban, hogy Budapest főpolgármestere jelezte indulási szándékát, elmondta: az SZDSZ minden fontos poszton számít Demszky Gáborra.

Szavazz az interneten

Szólt arról is, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok - elképzeléseik szerint - az interneten adhatnák le voksukat, ugyanakkor megjegyezte: a többi párt erre a megoldásra nem tűnik nyitottnak.