Benedek
-4 °C
5 °C

Szabad tanácskozás kormány bírálattal

2003.07.06. 23:05
Az SZDSZ-t és a kormányt bírálta 160 szabad demokrata politikus. A kabinet gazdaságpolitikájáról úgy vélekedtek, hogy a Fidesz-kormány idején elindult negatív folyamatok folytatódnak, pártjukat pedig azért kritizálták, mert kizárták az egyszerű párttagokat az országos tanács üléseiről.
A kormány és az SZDSZ tevékenységét értékelte vasárnapi tanácskozásán 160 szabad demokrata politikus - közölte Bauer Tamás, az egyik szervező az MTI-vel.

Megszűnt belső nyilvánosság

A Szabad tanácskozás elnevezésű fórum összehívását tíz SZDSZ-es politikus, köztük több ügyvivő kezdeményezte, mert szerintük a párt országos tanácsának legutóbbi ülésén olyan döntések születtek, amelyek révén "megszűnt a testület nyilvánossága" - mondta el a volt SZDSZ-es parlamenti képviselő, aki a legutóbbi tisztújításon elnök-jelöltként indult.

Az SZDSZ országos tanácsa június 14-ei ülésén módosította ügyrendjét. Ennek értelmében a testület ülésein csak a tanács tagjai és a meghívott vendégek vehetnek részt. A módosítás előtt valamennyi párttag jelen lehetett a tanácskozásokon. Döntés született arról is, hogy a felszólalásokra időkeretet szabnak meg. "Már nem lehet úgy megbeszélni bizonyos kérdéseket, mint eddig" - mondta Bauer Tamás a módosításokra utalva.

Negatív folyamatok

A politikus közölte, hogy a vasárnapi találkozón a kormány egyéves tevékenységéről és az emberi jogok helyzetéről hangzottak el előadások, a felszólalók között volt Ungár Klára, Mihályi Péter, Molnár Péter és Hell István. Előadást tartott Bauer Tamás is.

A résztvevők értékelése szerint a kormányváltás óta jelentős kedvező változások történtek például a demokratikus intézmények, vagy a közélet tisztasága terén, de "a gazdaságpolitikában sajnálatos módon a Fidesz-kormány idején elindult negatív folyamatok folytatódnak" - mondta.

Kuncze nélkül

Bauer Tamás elmondta: a tanácskozás - amelyre valamennyi "elérhető" SZDSZ-es politikust meghívtak - egy sorozat első állomása volt, a következő megbeszélést várhatóan szeptemberben tarják. A budapesti rendezvényen Kuncze Gábor, a párt elnöke nem vett részt - közölte az MTI kérdésére.