Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Megszívatták Baumgartnert

2003.09.16. 11:28
Csillag és Demszky elővárosi vonattal, a közlekedési miniszter kabinetfőnöke motorral, a BVSC versenyzői kerékpárral, Baumgartner autóval, Lévai Katalin jeltolmáccsal vágott neki a Rákosligettől a Keleti Pályaudvarig tartó távnak. Így indult az Európai Mobilitás Hét, amelynek során arról igyekszenek meggyőzni az embereket, hogy szeretkezzenek, ne autózzanak.
Bocsánatot kérek a szervezőktől. Kedd reggel én voltam az, aki véletlenül elhozott egy százas köteg, Európai Mobilitás Hét feliratú matricát. A matricákat elhozni én nem akartam, azok egyéb szóróanyagok közé keveredtek véletlenül. Az akció sikerét kockáztatni nem kívánom, így a matricákat szívesen visszaadom, mert nincs rájuk szükségem.

Gyere be autóval, öcsisajt

Tekintse meg Képeinket

Különben mióta álmodozott ez a kis haza arról, hogy legyen végre egy Forma-1-es autóversenyzője, erre mit tesznek a leggyorsabb magyarral? Kiküldik Rákosligetre a reggeli csúcsforgalomban, gyere be autóval, öcsisajt, lehetőleg minél gyorsabban, mert ez egy verseny: Csillag és Demszky elővárosi vonattal, a közlekedési miniszter kabinetfőnöke motorral, a BVSC versenyzői kerékpárral, Lévai Katalin jeltolmáccsal, valamint busszal és metróval vágott neki a Keleti Pályaudvarig tartó távnak.

Csillag és Demszky 17 perc alatt beért az állomásra. A peronon frissen mosott kalauzok állnak vigyázban, szájukban nem lóg cigaretta, ruhájuk nem pecsétes. Egy nénike németül szólítja meg őket. A vágányok mellett virágládákat visznek le-föl a vasutasok, ezzel téve otthonosabbá a Keletit. A közlekedési miniszter, vitalitását bizonyítva, olyanokat mondott, hogy "a kormány nem okosabb, mint Önök, ehhez pedig derű kell". Meg "én mindig biztos lóra teszek, ezért voltam együtt a főpolgármester úrral."

A közlekedési szövetségről annyit jegyez meg, hogy "az azonos színezetű Budapest és kormány is a szabad haladás hívei." A közlekedési szövetséget különben húsz éve tervezik, a project része lenne, hogy nem kap az ember hányingert egy agglomerációs vonaton töltött fél órától és a BKV-val kombinált bérletéhez kedvezményesen juthatna hozzá. A MÁV vezérigazgatója szerint "a mai magyar társadalomhoz méltó vasutat akarnak építeni". Ó, ez felesleges, a kettő már most méltó egymáshoz, mondták a rossz nyelvek, de lepisszegtem mind.

Klikk a képre!

A kerékpárosok 22 perc alatt értek célba, a motoros kabinetfőnöknek alig fél óra kellett. Az Örs vezér tere előtt Lévai Katalin a 61E-s busz ablakából Baumgartner Zsoltnak integet - tudjuk meg később.

Sok formás popsit látok

A különleges alkalomra a Magyar Posta is készült. Szivi László vezérigazgató-helyettes a bélyeg forgalomba bocsátásához sajátosan kéri fel Csillagot: "Ehhez technikailag kicsit hátra kell mennünk." Miután technikailag hátramennek, a miniszter nem bír magával és pecsételés közben kíméletlen a gyengébb idegzetűekkel: "Ezek a vonatok nem szigorúan ellenőrzöttek, de sok formás popsit látok, amelyek a biciklizéstől ilyenek."

Lévai Katalin 55 perc alatt ért be a Keletire, a társaságában lévő BKV vezérigazgató-helyettes megkérdőjelezi a verseny tisztaságát. "Egy tehervonat miatt leállt a forgalom" - utalt arra, hogy a MÁV-osok tisztességtelen előnyöket is igénybe vettek a győzelem érdekében. És csak ekkor futott be Baumgartner, narancslevet öntött magának, és csendesen tűrte, hogy a politikusok és a közlekedési vezetők rajta köszörüljék nyelvüket: "A tömegközlekedést kell választanunk, ha nem akarjuk szennyezni környezetünket." "Mindenkinek el kell gondolkoznia, hogy mit tesz a levegő tisztaságáért." "A gyermekeink jövője a tét." Baumgartner nem foglalkozik a fanyalgókkel, vérbeli versenyzőként csak annyit mond: "Remélem, hogy a jövőben gyorsabban tudok majd közlekedni."

Szóval lehet jönni a matricákért, ötig itt vagyok.