Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megszívatták Baumgartnert

2003.09.16. 11:28
Csillag és Demszky elővárosi vonattal, a közlekedési miniszter kabinetfőnöke motorral, a BVSC versenyzői kerékpárral, Baumgartner autóval, Lévai Katalin jeltolmáccsal vágott neki a Rákosligettől a Keleti Pályaudvarig tartó távnak. Így indult az Európai Mobilitás Hét, amelynek során arról igyekszenek meggyőzni az embereket, hogy szeretkezzenek, ne autózzanak.
Bocsánatot kérek a szervezőktől. Kedd reggel én voltam az, aki véletlenül elhozott egy százas köteg, Európai Mobilitás Hét feliratú matricát. A matricákat elhozni én nem akartam, azok egyéb szóróanyagok közé keveredtek véletlenül. Az akció sikerét kockáztatni nem kívánom, így a matricákat szívesen visszaadom, mert nincs rájuk szükségem.

Gyere be autóval, öcsisajt

Tekintse meg Képeinket

Különben mióta álmodozott ez a kis haza arról, hogy legyen végre egy Forma-1-es autóversenyzője, erre mit tesznek a leggyorsabb magyarral? Kiküldik Rákosligetre a reggeli csúcsforgalomban, gyere be autóval, öcsisajt, lehetőleg minél gyorsabban, mert ez egy verseny: Csillag és Demszky elővárosi vonattal, a közlekedési miniszter kabinetfőnöke motorral, a BVSC versenyzői kerékpárral, Lévai Katalin jeltolmáccsal, valamint busszal és metróval vágott neki a Keleti Pályaudvarig tartó távnak.

Csillag és Demszky 17 perc alatt beért az állomásra. A peronon frissen mosott kalauzok állnak vigyázban, szájukban nem lóg cigaretta, ruhájuk nem pecsétes. Egy nénike németül szólítja meg őket. A vágányok mellett virágládákat visznek le-föl a vasutasok, ezzel téve otthonosabbá a Keletit. A közlekedési miniszter, vitalitását bizonyítva, olyanokat mondott, hogy "a kormány nem okosabb, mint Önök, ehhez pedig derű kell". Meg "én mindig biztos lóra teszek, ezért voltam együtt a főpolgármester úrral."

A közlekedési szövetségről annyit jegyez meg, hogy "az azonos színezetű Budapest és kormány is a szabad haladás hívei." A közlekedési szövetséget különben húsz éve tervezik, a project része lenne, hogy nem kap az ember hányingert egy agglomerációs vonaton töltött fél órától és a BKV-val kombinált bérletéhez kedvezményesen juthatna hozzá. A MÁV vezérigazgatója szerint "a mai magyar társadalomhoz méltó vasutat akarnak építeni". Ó, ez felesleges, a kettő már most méltó egymáshoz, mondták a rossz nyelvek, de lepisszegtem mind.

Klikk a képre!

A kerékpárosok 22 perc alatt értek célba, a motoros kabinetfőnöknek alig fél óra kellett. Az Örs vezér tere előtt Lévai Katalin a 61E-s busz ablakából Baumgartner Zsoltnak integet - tudjuk meg később.

Sok formás popsit látok

A különleges alkalomra a Magyar Posta is készült. Szivi László vezérigazgató-helyettes a bélyeg forgalomba bocsátásához sajátosan kéri fel Csillagot: "Ehhez technikailag kicsit hátra kell mennünk." Miután technikailag hátramennek, a miniszter nem bír magával és pecsételés közben kíméletlen a gyengébb idegzetűekkel: "Ezek a vonatok nem szigorúan ellenőrzöttek, de sok formás popsit látok, amelyek a biciklizéstől ilyenek."

Lévai Katalin 55 perc alatt ért be a Keletire, a társaságában lévő BKV vezérigazgató-helyettes megkérdőjelezi a verseny tisztaságát. "Egy tehervonat miatt leállt a forgalom" - utalt arra, hogy a MÁV-osok tisztességtelen előnyöket is igénybe vettek a győzelem érdekében. És csak ekkor futott be Baumgartner, narancslevet öntött magának, és csendesen tűrte, hogy a politikusok és a közlekedési vezetők rajta köszörüljék nyelvüket: "A tömegközlekedést kell választanunk, ha nem akarjuk szennyezni környezetünket." "Mindenkinek el kell gondolkoznia, hogy mit tesz a levegő tisztaságáért." "A gyermekeink jövője a tét." Baumgartner nem foglalkozik a fanyalgókkel, vérbeli versenyzőként csak annyit mond: "Remélem, hogy a jövőben gyorsabban tudok majd közlekedni."

Szóval lehet jönni a matricákért, ötig itt vagyok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?