Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Bayer Zsolt fenntartja kijelentéseit

2001.11.14. 11:38
Minden kijelentésemet vállalom, semmit nem kívánok visszavonni a Magyar ATV múlt pénteki Sajtóklubjában elhangzott véleményemből; akik az 1956. november 4-ét követő megtorlásban részt vettek, azok aljas, mocskos gyilkosok - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Bayer Zsolt újságíró, akinek szereplését a kereskedelmi televízió elnök-vezérigazgatója az ORTT-panaszbizottság döntéséig felfüggesztette. Bayer szerint az ATV elnök-vezérigazgatója a tudta nélkül hivatkozott arra, hogy nyilatkozatait műtét utáni kábaságában tette.
Czikó Gábor, az ATV igazgatója a felfüggesztés kapcsán korábban úgy nyilatkozott: Bayer Zsolt azzal indokolta megjegyzéseit, hogy műtéten esett át, és még kába volt a műsorban. Az újságíró ezzel szemben azt állítja, hogy az ATV elnök-vezérigazgatója tudta nélkül adta ki ezt a nyilatkozatot, holott a műtétje szóba sem került a vele folytatott eszmecserén, és egyébként sem szokott az egészségi állapotára hivatkozni. "Czikó Gábor nyilván menteni igyekezett a helyzetet, azért találta ki ezt a butaságot" - vélekedett Bayer Zsolt.

Bayer semmit nem von vissza

Bayer Zsolt miután újra megtekintette a péntek esti műsort, úgy látta: egyetlen szavát sem kell visszavonnia, de a műsor továbbélése érdekében elfogadta a felfüggesztéséről szóló szankciót. A Nemzeti sírkertben történt kifütyülésről szólva elmondta: továbbra is fenntartja véleményét, amely szerint az '56-os forradalom eltiprói, a megtorlásban résztvevők mocskos, aljas gyilkosok. Ilyen volt például Kádár János vagy a még ma is élő, busás nyugdíjú Biszku Béla. - A jelenlegi MSZP-vezérkar valamilyen oknál fogva magára vette ezt a véleményt, holott ez nem rájuk vonatkozik, bár ők sem kerültek ki hófehér, ártatlan szűzlányként az előző 40-50 évből - vélekedett az újságíró.

Bayer ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a Duna TV-ben főnökeinek kínossá vált Sajtóklub-beli szereplése, ezért meneszteni fogják. Mint az újságíró kijelentette: "stabil a pozícióm, és az is marad, tehát nem helytállók az információik". Ugyanakkor tény, hogy a Duna TV elnöke, Pekár István az ATV műsora után körlevélben hívta fel minden televíziós alkalmazott figyelmét arra, hogy - a csatorna kiegyensúlyozottságának és mértéktartásának megfelelően - a munkán kívüli közszerepléseik során is visszafogott és mértékletes stílusban nyilatkozzanak. A dokumentum megállapítja: a Magyar ATV múlt pénteki, Sajtóklub című műsorában négy konzervatív újságíró - köztük Bayer Zsolt, a Duna Televízió egyik vezető beosztású munkatársa - "erős" kifejezéseket használt.