Ágnes
-5 °C
2 °C

Bazilika lett a máriabesnyői kegytemplom

2008.09.07. 10:02
Vasárnap hirdetik ki a máriabesnyői kegytemplom kis bazilika (basilica minor) rangra emelését a Pest megyei településen.

Az ünnepélyes kihirdetést Juliusz Janusz, a Szentszék apostoli nunciusa végzi, s a szentmisén részt vesz Beer Miklós váci megyéspüspök is, közölte a Váci Egyházmegye egyik munkatársa.

A máriabesnyői kegytemplomnál a település honlapja szerint ezen a hétvégén tartják a hagyományos, úgynevezett Kisboldogasszony Nagybúcsút, melynek keretében ünnepi vigiliát, utána gyertyás körmenetet és egész éjjel tartó virrasztást tartanak. Ennek csúcspontja a kegytemplom bazilika minor rangjának kihirdetése.

A bazilikák egyházi jogi kiváltsággal rendelkező templomok, amelyek hosszú időszakra visszatekintő, kiemelkedő hitéletük elismeréseként kapják meg privilégiumukat a Szentszék Istentiszteleti és Szentségi Kongregációjától. A "bazilika minor" rang elnyerésének érdekében a folyamat kezdeteként általában a megyéspüspök felterjeszti a Vatikán Istentiszteleti és Szentségi Kongregációjához azokat az indokokat, amelyek alapján az a kiváltságra érdemes.

Ennek odaítéléséhez jelentősen hozzájárulhat, hogy az adott épület a lelkiség gyakorlásához milyen mértékben járul hozzá. Ennek egyik mozzanata a kegyhellyé, illetve búcsújáróhellyé válás, ám ez önmagában nem elegendő a bazilika minor cím elnyeréséhez. Ezen kívül magas szintű képzőművészeti elvárásoknak kell megfelelnie, építészetileg és berendezésében különleges értéket kell képviselnie.

A cím odaítéléséről a Vatikán kongregációja - ami világi viszonylatban a minisztériumnak felel meg - hozza meg a döntését, majd az erről szóló pápai dekrétumot szentmise keretében hirdetik ki a híveknek. A bazilika minornak különleges jogállása van, ami kiváltságokkal jár. Ilyenek: a teljes búcsú elnyerésének lehetősége az illető templomban évente négyszer, a Szentszéket jelképező két kulcs ábrázolásának joga a bazilika zászlaján, pecsétjén és felszerelési tárgyain.

Magyarországon 16 bazilika rangú templom van: az esztergomi, a székesfehérvári, az egri, a győri, a veszprémi, a pécsi székesegyház, a Szent István-bazilika, a szegedi dóm, a sárospataki templom, a mátraverebély-szentkúti kegytemplom, a pannonhalmi apátsági templom, a zirci ciszterci apátsági templom, a keszthelyi karmelita templom, a máriaremetei és a máriapócsi kegytemplom, valamint az idén erre a címre emelkedett máriabesnyői kegytemplom.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!