Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bazilika lett a máriabesnyői kegytemplom

2008.09.07. 10:02
Vasárnap hirdetik ki a máriabesnyői kegytemplom kis bazilika (basilica minor) rangra emelését a Pest megyei településen.

Az ünnepélyes kihirdetést Juliusz Janusz, a Szentszék apostoli nunciusa végzi, s a szentmisén részt vesz Beer Miklós váci megyéspüspök is, közölte a Váci Egyházmegye egyik munkatársa.

A máriabesnyői kegytemplomnál a település honlapja szerint ezen a hétvégén tartják a hagyományos, úgynevezett Kisboldogasszony Nagybúcsút, melynek keretében ünnepi vigiliát, utána gyertyás körmenetet és egész éjjel tartó virrasztást tartanak. Ennek csúcspontja a kegytemplom bazilika minor rangjának kihirdetése.

A bazilikák egyházi jogi kiváltsággal rendelkező templomok, amelyek hosszú időszakra visszatekintő, kiemelkedő hitéletük elismeréseként kapják meg privilégiumukat a Szentszék Istentiszteleti és Szentségi Kongregációjától. A "bazilika minor" rang elnyerésének érdekében a folyamat kezdeteként általában a megyéspüspök felterjeszti a Vatikán Istentiszteleti és Szentségi Kongregációjához azokat az indokokat, amelyek alapján az a kiváltságra érdemes.

Ennek odaítéléséhez jelentősen hozzájárulhat, hogy az adott épület a lelkiség gyakorlásához milyen mértékben járul hozzá. Ennek egyik mozzanata a kegyhellyé, illetve búcsújáróhellyé válás, ám ez önmagában nem elegendő a bazilika minor cím elnyeréséhez. Ezen kívül magas szintű képzőművészeti elvárásoknak kell megfelelnie, építészetileg és berendezésében különleges értéket kell képviselnie.

A cím odaítéléséről a Vatikán kongregációja - ami világi viszonylatban a minisztériumnak felel meg - hozza meg a döntését, majd az erről szóló pápai dekrétumot szentmise keretében hirdetik ki a híveknek. A bazilika minornak különleges jogállása van, ami kiváltságokkal jár. Ilyenek: a teljes búcsú elnyerésének lehetősége az illető templomban évente négyszer, a Szentszéket jelképező két kulcs ábrázolásának joga a bazilika zászlaján, pecsétjén és felszerelési tárgyain.

Magyarországon 16 bazilika rangú templom van: az esztergomi, a székesfehérvári, az egri, a győri, a veszprémi, a pécsi székesegyház, a Szent István-bazilika, a szegedi dóm, a sárospataki templom, a mátraverebély-szentkúti kegytemplom, a pannonhalmi apátsági templom, a zirci ciszterci apátsági templom, a keszthelyi karmelita templom, a máriaremetei és a máriapócsi kegytemplom, valamint az idén erre a címre emelkedett máriabesnyői kegytemplom.