Auguszta
-4 °C
2 °C

Feltörték a Nagy Testvért

2003.11.05. 08:09
Feltörték kedden a Nagy Testvér Díj honlapját, ezért a magánélethez való jogot korlátozó személyeket, hivatalokat és cégeket negatív díjban részesítő zsűri nem ad ki közönségdíjat.
"A site-ot 2003. november 4-én feltörték és a szavazógépet lenullázták. Ezért a közönségdíj szavazását leállítottuk" - olvasható a Nagy Testvér Díj honlapján. A Népszabadságban közölt hír szerint a közönségszavazás szerda este zárult volna le, az eredményhirdetésre csütörtökön került volna sor.

Galántai Zoltán, a Technika az Emberért Alapítvány alapítója, a Privacy International nemzetközi vezetõbizottságának a tagja az Indexnek közölte: a szavazatokat nem archiválták, ezért idén nem adnak ki közönségdíjat. Galántai ismeretlen tettes ellen kívánt feljelentést tenni a rendőrségen, ám elutasították, mivel a szerver Ausztriában található. Az osztrák rendőrségnél " egy esetleges nyomozasnak - Galántai szerint - nincs nagy valoszinűsege". A jövőben a szervezők "sokkal erősebb védelmet" kívánnak alkalmazni.

A kitüntetést azon állami szervek, magáncégek és közszereplők kapják, akik veszélyeztetik a magánélethez, magántitkokhoz vagy a személyes adatokhoz való jogot. Az idei jelöltek között volt a Bicskei Rendőrkapitányság, az Budapesti Rendőr-főkapitányság, a MÁV Rt., a mobilszolgáltatók, a Pénzügyminisztérium, a Szabó Kerttechnika és Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium államtitkára.

A Privacy International 1998-ban hozta létre a Nagy Testvér Díjat az elektronikus magánszférát leginkább megsértõ magánszemélyek, cégek és állami intézmények számára. Jelenleg évente kiosztják Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Finnországban, Franciaországban, Spanyolországban, Svájcban és 2001 óta évente Magyarországon is.

A Microsoft, a Magyar Rádió, Lakat T. Károly és a BSA érdemelte ki tavaly a Nagy Testvér-díjakat.