Diána
12 °C
27 °C

A rendőrség készült Budaházy akciójára

2008.03.16. 12:27
Budaházy György szombaton, az Magyar Önvédelmi Mozgalom tüntetésén felszólította híveit, hogy vonuljanak a Művészetek Palotájához, ahol Gyurcsány Ferenc tartózkodott. A menet nem jutott messzire, az agresszív rendbontók 600 fős csoportját a rendőrség feloszlatta. Nem volt véletlen, hogy a Blaha Lujza térnél rengeteg rendőr gyülekezett. Draskovics Tibor vizsgálatra kérte fel a rendőrséget.

A rendőrség készült arra, hogy a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényén résztvevő Budaházy György felhívására agresszívvé válhat a tüntetés, ami utcai összecsapásokba torkollhat, mondta az Indexnek Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Hozzátette, hogy két óra sem kellett ahhoz, hogy a rendőrség felszámolja a Molotov-koktélokkal, kövekkel, kukákkal, petárdákkal támadó tüntetők 600 fős tömegét. Arra a kérdésre, hogy ehhez köze volt-e annak, hogy a Blaha Lujza tér melletti New York palotánál este 8 óra előtt nagy létszámban gyülekeztek rendőrök, azt válaszolta: nyilván.

Budaházy György

Arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, milyen lépéseket tesznek azért, hogy a jövőben ne fordulhasson elő az, hogy Budaházy György felhívására egy bejelentett tüntetés agresszív rendbontássá váljon.

Nem fogadható el, hogy valaki következmények nélkül, rendszeresen megsértse a törvényt és másokat erre vegyen rá, mondta el kérdésünkre Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Hozzátette, hogy rendkívül bonyolult megtalálni azt a keskeny mezsgyét, amivel megmarad mindenkinek a szabadsága, hiszen az államnak nincs joga ahhoz, hogy valakinek, így például Budaházy Györgynek a gondolatait szabályozza, ugyanakkor ha rendbontás történik, a megfelelő szankciókat alkalmazni kell.

Draskovics Tibor elmondta azt is, hogy már felkérte a rendőrséget a szombati események részletes tanulmányozására, ha kell, az ügyészséget is bevonják a munkába. Elképzelhető, hogy a vizsgálat után a rendőrség munkájára vonatkozóan kell levonni következtetéseket, de az is lehetséges, hogy a szabályozáson kell változtatni, tette hozzá. Megjegyezte, hogy amíg a részletek feltárása nem fejeződik be, addig ennél konkrétabban nem tud nyilatkozni arról, hogy a jövőben miként lehet megakadályozni, hogy egy ünnepen utcai harcok alakuljanak ki.

Az ORFK-tól megkérdeztük, hogy keresik-e Budaházy Györgyöt, hogy meg akarják-e hallgatni az eseményekkel kapcsolatban, illetve hogy indult-e ellene eljárás, erről azonban még nem tudtak tájékoztatni.

Juhász Gábor, a március 15-i rendezvények biztonságáért felelős operatív törzs vezetője egy csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, nem számít különösebb rendbontásra, szerinte ugyanis azokat, akik erre készülnek, visszatartja majd, hogy jól felismerhetőek és azonosíthatóak lesznek, amikor a beléptető kapukon áthaladnak.

Budaházy György szombat este, röviddel fél 9 előtt szólította fel híveit, hogy vonuljanak át a Művészetek Palotájához, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állami megemlékezésen vett részt. Tudósítónk becslése szerint 1000 rendőr perceken belül a József körúton haladó menet után indult a Blaha Lujza térről, ezzel párhuzamosan további csapatok az ellenkező irányból, a Ferenc Körút és Üllői út sarkáról kezdtek szemből közelíteni a csuklyások vezette, és egyre agresszívabbá váló menethez.

Fotó: Huszti István

Szkinhedek közben újságírókra támadtak, megvertek több fotóst, köztük az Index három munkatársát is. A tüntetők nem jutottak messzire, a Pál utca sarkánál 9 óra előtt megkezdődött az oszlatás, a rendbontók ekkor támadtak a rendőrökre Molotov-koktélokkal, kövekkel, vasrudakkal, kukákkal és petárdákkal. A rendőrség könnygázzal válaszolt a támadásra.

Tudósítóink szerint a rendőrség szokatlanul erős könnygázt használt a rendbontók ellen, ami többeknél fulladási rohamot okozott, volt, aki elszédült, rosszul lett tőle. Az ORFK szombat éjjel kiadott közleménye szerint ugyanakkor „a könnygázgránát összetétele megegyezett a rendszeresített eszköz paramétereivel, melyből az esti események alkalmával 5 db került felhasználásra”.

A közlemény továbbá beszámol arról is, hogy március 15-én országosan 7500 rendőr biztosította a rendezvényeket. Tafferner Éva kérdésünkre nem akarta közölni, hogy az összesen 7500 rendőr közül hány teljesített szolgálatot a fővárosban. Az ORFK-tól megpróbáltuk megtudni, mennyibe került a rendőrségnek a rendezvények biztosítása, erről azonban még nem tudtak tájékoztatni, az erről szóló adatok még nem állnak rendelkezésükre.