Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A rendőrség készült Budaházy akciójára

2008.03.16. 12:27
Budaházy György szombaton, az Magyar Önvédelmi Mozgalom tüntetésén felszólította híveit, hogy vonuljanak a Művészetek Palotájához, ahol Gyurcsány Ferenc tartózkodott. A menet nem jutott messzire, az agresszív rendbontók 600 fős csoportját a rendőrség feloszlatta. Nem volt véletlen, hogy a Blaha Lujza térnél rengeteg rendőr gyülekezett. Draskovics Tibor vizsgálatra kérte fel a rendőrséget.

A rendőrség készült arra, hogy a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényén résztvevő Budaházy György felhívására agresszívvé válhat a tüntetés, ami utcai összecsapásokba torkollhat, mondta az Indexnek Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Hozzátette, hogy két óra sem kellett ahhoz, hogy a rendőrség felszámolja a Molotov-koktélokkal, kövekkel, kukákkal, petárdákkal támadó tüntetők 600 fős tömegét. Arra a kérdésre, hogy ehhez köze volt-e annak, hogy a Blaha Lujza tér melletti New York palotánál este 8 óra előtt nagy létszámban gyülekeztek rendőrök, azt válaszolta: nyilván.

Budaházy György

Arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, milyen lépéseket tesznek azért, hogy a jövőben ne fordulhasson elő az, hogy Budaházy György felhívására egy bejelentett tüntetés agresszív rendbontássá váljon.

Nem fogadható el, hogy valaki következmények nélkül, rendszeresen megsértse a törvényt és másokat erre vegyen rá, mondta el kérdésünkre Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Hozzátette, hogy rendkívül bonyolult megtalálni azt a keskeny mezsgyét, amivel megmarad mindenkinek a szabadsága, hiszen az államnak nincs joga ahhoz, hogy valakinek, így például Budaházy Györgynek a gondolatait szabályozza, ugyanakkor ha rendbontás történik, a megfelelő szankciókat alkalmazni kell.

Draskovics Tibor elmondta azt is, hogy már felkérte a rendőrséget a szombati események részletes tanulmányozására, ha kell, az ügyészséget is bevonják a munkába. Elképzelhető, hogy a vizsgálat után a rendőrség munkájára vonatkozóan kell levonni következtetéseket, de az is lehetséges, hogy a szabályozáson kell változtatni, tette hozzá. Megjegyezte, hogy amíg a részletek feltárása nem fejeződik be, addig ennél konkrétabban nem tud nyilatkozni arról, hogy a jövőben miként lehet megakadályozni, hogy egy ünnepen utcai harcok alakuljanak ki.

Az ORFK-tól megkérdeztük, hogy keresik-e Budaházy Györgyöt, hogy meg akarják-e hallgatni az eseményekkel kapcsolatban, illetve hogy indult-e ellene eljárás, erről azonban még nem tudtak tájékoztatni.

Juhász Gábor, a március 15-i rendezvények biztonságáért felelős operatív törzs vezetője egy csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, nem számít különösebb rendbontásra, szerinte ugyanis azokat, akik erre készülnek, visszatartja majd, hogy jól felismerhetőek és azonosíthatóak lesznek, amikor a beléptető kapukon áthaladnak.

Budaházy György szombat este, röviddel fél 9 előtt szólította fel híveit, hogy vonuljanak át a Művészetek Palotájához, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állami megemlékezésen vett részt. Tudósítónk becslése szerint 1000 rendőr perceken belül a József körúton haladó menet után indult a Blaha Lujza térről, ezzel párhuzamosan további csapatok az ellenkező irányból, a Ferenc Körút és Üllői út sarkáról kezdtek szemből közelíteni a csuklyások vezette, és egyre agresszívabbá váló menethez.

Fotó: Huszti István

Szkinhedek közben újságírókra támadtak, megvertek több fotóst, köztük az Index három munkatársát is. A tüntetők nem jutottak messzire, a Pál utca sarkánál 9 óra előtt megkezdődött az oszlatás, a rendbontók ekkor támadtak a rendőrökre Molotov-koktélokkal, kövekkel, vasrudakkal, kukákkal és petárdákkal. A rendőrség könnygázzal válaszolt a támadásra.

Tudósítóink szerint a rendőrség szokatlanul erős könnygázt használt a rendbontók ellen, ami többeknél fulladási rohamot okozott, volt, aki elszédült, rosszul lett tőle. Az ORFK szombat éjjel kiadott közleménye szerint ugyanakkor „a könnygázgránát összetétele megegyezett a rendszeresített eszköz paramétereivel, melyből az esti események alkalmával 5 db került felhasználásra”.

A közlemény továbbá beszámol arról is, hogy március 15-én országosan 7500 rendőr biztosította a rendezvényeket. Tafferner Éva kérdésünkre nem akarta közölni, hogy az összesen 7500 rendőr közül hány teljesített szolgálatot a fővárosban. Az ORFK-tól megpróbáltuk megtudni, mennyibe került a rendőrségnek a rendezvények biztosítása, erről azonban még nem tudtak tájékoztatni, az erről szóló adatok még nem állnak rendelkezésükre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?