Valér
4 °C
8 °C

Bébikötvénnyel a köztársasági eszméért

2003.06.05. 08:33
A gyermekeket és a köztársaság eszméjét állította tervei középpontjába a Medgyessy-kabinet. A februárban meghirdetett Európa-terv az adóbevételek elköltésének átláthatóvá tételével javítaná az adózási morált. A gyermekek alanyi jogon bébikötvényt kapnának. Falun beindulhatnak az iskolabuszok, a középületekben alacsonyabbra kerülhetnek a kilincsek és a vécék.
Az adókerülés helyett a kötelezettségek pontos teljesítését érezzék érdemnek az állampolgárok - szeretné elérni a kormány új, adótudatosságot erősítő programja. A Népszabadság értesülései szerint több minisztérium is azon dolgozik, hogy gyakorlati tartalommal töltsék meg a miniszterelnök februárban meghírdetett Európa-tervét.

Tudatos adózók

Az adózási morál javítását a közpénzek felhasználásának átláthatóbbá tételével kívánja elérni a kormány. Az elképzelések szerint a jövőben pontos információt adnának az adófizetőknek arról, személyesen mennyivel járulnak hozzá a közpénzekhez. Arról is tájékoztatnának, hogy az állam milyen kiadásokat finanszíroz ezekből a bevételekből. A költségvetés kiadásairól a tervek szerint nyilvános weboldalon is beszámolnának.

A köztársasági eszme terjesztését szolgálja, hogy beillesztenék a tananyagba. A demokrácia eszméjével és intézményeivel a közoktatás valamennyi szintjén foglalkoznának - írja a Népszabadság a kormányzati tervekről.

Ingyenes jogtár-adatbázist is terveznek - a jogszabályok mindenki számára hozzáférhetőek lennének egy rendszeresen frissített internetes adatbázisból.

Bébikötvény, törpepiszoár

Az Európa-tervben hangsúlyos szerepet kaptak a gyerekek felé tett ígéretek is. Ezek teljesítésére a kormány bébikötvény bevezetését tervezi. Az alanyi jogon járó betétkönyv a gyermek tizennyolc éves koráig kamatozna. Az még kidolgozás alatt áll, hogy ez idő előtt fel lehessen-e venni a betétet - írja a Népszabadság.

Szintén a gyermekek helyzetén javítana a "gyermeklottó". A szerencsejáték bevételeit címzetten ilskolafejlesztésre, gyermekegészségügyre fordíthatnák. A falusi gyermekek biztonságos utaztatása érdekében iskolabuszokat indíthatnak. A középületekre vonatkozó építési szabványokat is módosítanák a gyermekek érdekében - alacsonyabbra kerülhetnek a kilincsek és a piszoárok.