Bernadett
-2 °C
4 °C

Az SZDSZ százezer forintos bébikötvényt akar

2005.11.18. 14:08
Hiába kampányolt már 2002-es választások előtt Demszky Gábor a bébikötvénnyel, még mindig nem valósult meg. A kormány november elején nyilvánosságra került tervére az SZDSZ ötvenezer forinttal rálicitált.

Az SZDSZ szerint 100 ezer forint legyen a gyermek születésekor az állam által biztosított egyszeri, életkezdési alaptámogatás, az úgynevezett bébikötvény, közölte Béki Gabriella képviselő Horn Gábor ügyvivővel közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

A kormány is

A politikus szerint ennek megvalósításához az indulási évben 9,5 milliárd forintra lenne szükség, azzal számolva, hogy évente mintegy 95 ezer gyerek születik Magyarországon.

A kormány is tervezi a bébikötvény - más néven startpénz - bevezetését, derült ki néhány héttel ezelőtt. A Népszabadság szerint az ötvenezer forintot az anyakönyvezéssel egy időben utalnák a gyerek nevére nyitott számlára. Később, a tizennegyedik, illetve a tizennyolcadik születésnapot követően a költségvetés újabb összeggel egészíti ki az addigiakat, amelynek nagysága a családok szociális helyzetétől függne.

Blairtől lesték

Esztergomban 2005. január elsejétől működik a bébikötvény. Minden megszületett gyermek félmillió forintot kap. A támogatás feltétele: 21 éves koráig esztergomi lakosnak kell lenni, és középfokú iskolai végzettséget kell szereznie. A pénzt csak lakásvásárlásra vagy egyetemi tanulmányai finanszírozására veheti fel.

Elsőként Demszky Gábor dobta be a bébikötvény ötletét a 2002-es választások előtt. A százezer forintos támogatásra a budapesti születésűek lettek volna jogosultak, de végül nem valósult meg. A budapesti főpolgármester Tony Blair brit kormányfő kezdeményezését ültette át a hazai viszonyokra; Nagy-Britanniában 2002 óta 250 fontos (92 ezer forint) számlát nyitnak születéskor. A rászorulóknak megduplázzák az összeget, és az adómentesen kamatozó összeghez a gyermek rokonai is hozzátehetnek.

A terv szerepelt Medgyessy Péter Európa-tervében is, de a törpepiszoárokkal együtt ez sem valósult meg.