Kevés ember, nagy zaj a szélsőjobb megemlékezésen

2001.02.13. 15:30
A bal és a jobb oldali pártok és szervezetek is megemlékeztek a Budapestért vívott ütközet 56. évfordulójáról. Az MSZP a Szabadság téren és a Déli pályaudvarnál helyezte el koszorúit. A Magyar Nemzeti Szabadságpárt a Batthyány téren tartott gyűlést. A szocialisták a nácizmus alól való felszabadulást ünnepelték, a jobboldal a város magyar és német védőire emlékezett. A rendőrség felvette a kapcsolatot a nemzetbiztonsági szolgálattal, és felkészült a szélsőjobb megmozdulásokra. Az országos rendőrfőkapitány azonban nem tartja valószínűnek, hogy éjszaka a Rendőrség Különleges Szolgálatát be kéne vetni.
A Magyar Szocialista Párt, reggel fél tízkor a Szabadság téri Hősi Emlékműnél, másfél órával később a Budai Önkéntes Ezred emléktáblájánál helyezte el koszorúit. Az eseményeken arra emlékeztek, hogy a főváros és az ország 56 éve szabadult fel a náci elnyomás alól. Bakonyi Tibor, a párt budapesti tanácsának elnöke beszédében kifejtette, hogy azért emlékeztek a szovjet csapatokra, mert azok százezrek életét mentették meg. Mint elmondotta, lehet beszélni a szocializmus eszméinek elavultságáról és a kommunizmus bűneiről, de az antifasiszta összefogás minden megítélésben pozitív tett kell, legyen. Ezért akarta a párt tiszteletét kifejezni az ellenállóknak, a felszabadítóknak és Raul Wallenbergnek, aki emberek ezreit próbálta megmenteni. A szocialisták különböző frakciói mellett koszorúkat helyeztek el az emlékműveknél az Orosz Federáció, Belorusszia és Ukrajna budapesti nagykövetei is.

Civil szervezetek a Várban

Az MSZP csatlakozott azokhoz a civil szervezetekhez, akik a Várban szeretnék folytatni a megemlékezést. A Magyar Antifasiszták és Ellenállók Szövetsége(MEASZ) és a Martin Luther King Társulat összejövetelt szervez a Dísz téren. A rendezvény mottója: ,,Jöjjön el és tegyen hitet!" Az összejövetelen tiltakozni akartak a szélsőjobboldali eszmék újbóli térnyerése és Bárdossy László tervezett rehabilitációja ellen.

,,Ázsiai, poloskás megszálló horda"

A Magyar Nemzeti Szabadság Párt megemlékezése kisebb atrocitással kezdődött. Egy, a Batthyány téren sétáló idősebb férfi szóvá tette a rendezőknél, hogy miért szól a hangszórókból Szállasit éltető dal. Mielőtt tettlegességig fajult volna a dolog a zenét leállították, és a férfi otthagyta a tömegnek nehezen nevezhető, kisszámú csoportosulást. A részvevők ezután a magyar és német hadsereg azon katonáira emlékeztek, akik február tizenharmadikán az ostromgyűrűbe zárt városból próbáltak meg kitörni. ,,Emlékezzünk azokra a férfiakra, akik felvették a harcot az ázsiai, poloskás megszálló hordával!" A szónok később kitért a magyarság szerinte egyetlen lehetséges útjára. Megítélése szerint a másságot jelentő szellemi környezetszennyezés, a szennyet, fertőt hozó idegenek és a még nevükben sem magyar médiák közepette nemzettudatú fiatalok segítségével kell felvenni a harcot. A kissé nehezen érthető, stiláris és nyelvtani hibákkal fűszerezett beszéd, amely Izraelt nevezte meg a fasizmus szülőhazájául, végén felszólították az összegyűlteket, hogy mindenki vonuljon a Mátyás-templom elé.

A párt nem kapott engedélyt a Várban való megemlékezésre, ezért tagjaik magánemberként, egyesével vonultak fel a Mátyás-templomhoz, ahol este hat órakor találkoztak egymással.

"Te is tagja vagy a mozgalomnak?"

Az Index riportere ekkor keveredett egy kisebb afférba, ugyanis egy fiatalember megkérdezte tőle, hogy ő is tagja-e a mozgalomnak, és jön-e a Várba. A nemleges válasz után a fiatalember már azt firtatta, hogy akkor mit is keresek a téren. Hallva a varázslatos média és Index szavakat erősen eltöprengett a követendő taktikán. Némi gondolkodás után letett arról, hogy oktató célú testi fenyítésben részesítsen (a helyszínen lévő rendőrök miatt a kivitelezés kisebb problémákba ütközött volna), majd annyit mondott, hogy ő most nem nyilatkozik, és nem is mondott semmit.

A rendőrség nem tart az éjszakai balhéktól

Ismét felvették a kapcsolatot a nemzetbiztonsági szolgálattal és a környező országok rendőrségeivel, köztük Németországgal - válaszolta az Index kérdésére Orbán Péter országos rendőrfőkapitány. Minden szükséges intézkedést megtettek, de nem tartják valószínűnek, hogy a Rendőrség Különleges Szolgálatát az éjszaka be kéne vetni.

A rendőrség mindent tud a keddi eseményekről, mint ahogy az előző hétvégi országjáráson is ismerték az útvonalukat, valamint hány kopasz, szőrös, tetovált és bomberdzsekis vett részt a megmozduláson - fogalmazott Orbán Péter. A főkapitány szerint az ilyen rendezvények gusztustalanok, és nem vetnek jó fényt Magyarországra.

Arra a kérdésre, hogy Németországból várhatóak-e neonácik, Orbán Péter így válaszolt: ,,Lehet, hogy érkeznek vagy hárman, de majd meglátjuk, hogy nem lesznek-e gyanúsak a határon. Talán kábítószert csempésznek be az autójuk gumijában, így 6-8 órára elhúzódhat a beléptetésük".  • Tippek
  • Hírek