Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Senkinek sem kellenek a bedőtanyai romák

2002.09.19. 12:30
A paksi önkormányzat ellen négy falu lakossága akar tüntetni szombaton, mondván: a város úgy akarja megoldani a "szociálisan nehezen kezelhető" polgárai sorsát, hogy elköltözteti őket Paksról. A Paks külterületén szeptember elején lebontott bedőtanyai cselédházak negyven lakója továbbra is az épületek romjai mellett felállított sátrakban húzza meg magát.
A Paks külterületén szeptember elején lebontott bedőtanyai cselédházak negyven lakója továbbra is az épületek romjai mellett felállított sátrakban húzza meg magát. A volt cselédházsor négy roma család tulajdona volt, nekik a paksi önkormányzat - azon a címen, hogy megveszi tőlük a ledöntött ingatlant - összesen ötmillió forintot ígért lakásvásárlásra. Ennyi pénzből azonban Pakson nem lehet négy nagyméretű lakást venni, ezért a bedőtanyaiak a környező falvak üresen álló portáira próbálnak alkudni - írja a Népszabadság.

Romaexport?

A Pakssal szomszédos falvak lakói azonban tiltakoznak a betelepülni szándékozó romák ellen. A közhangulat miatt az üresen álló házak gazdái immár nem merik eladni ingatlanjaikat a környéken rossz hírűnek számító bedőtanyaiaknak. Dunaszentgyörgy, Fadd, Gerjen és Pusztahencse lakói azt tervezik, hogy szombaton a paksi polgármesteri hivatal elé vonulnak, s felszólítják a Duna-parti város vezetőit, hogy ne "exportálják" szociális gondjaikat más településekre. Ha azonban a paksi önkormányzat vezetői szombatig megígérik, hogy saját területükön oldják meg a bedőtanyaiak elhelyezését, akkor a demonstráció elmarad.

Közadakozásból kitelepítés

Paks polgármestere cáfolta a várost ért vádakat. Bor Imre a napilapnak eljuttatott közleményében megemlíti, hogy a négy roma család korábban Dunaszentgyörgyön élt, de a szentgyörgyiek meg akartak szabadulni tőlük, ezért közadakozásból vették meg Bedőtanyát, és odaköltöztették a négy famíliát. Paks akkor nem tiltakozott ez ellen, mert egyetlen önkormányzatnak sincs joga akadályozni az állampolgárokat lakóhelyük szabad megválasztásában.

Sátortábor szeptemberben

Bor szerint az elmúlt években a bedőtanyai romák nem gondozták otthonukat, ezért az épület életveszélyessé vált. Szeptember 5-én az egyik lakrész teteje bedőlt, ezért döntött a város a kényszerbontásról. A bedőtanyai kisgyereket szükséglakásban helyezték el, a sátrakat a polgári védelem a felnőtteknek állította fel. Bor Imre elutasítja, hogy Paks meg akarna szabadulni szociálisan nehezen kezelhető lakóitól, és döbbenten fogadja a hírt, hogy más önkormányzatok meggátolják a négy roma házvásárlási szándékát.

Beteg gyerekek, terhes anyák

A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője szerint életveszélyes helyzet alakult ki Pakson a két héttel ezelőtt fedél nélkül maradt roma családok ügyében. Horváth Aladár elmondta, hogy szerda este meglátogatta a katasztrófavédelem sátraiban lakó családokat, s véleménye szerint nagyon rossz körülmények között élnek. - A helyszínen több mint negyven szerencsétlenül járt ember esténként nejlonok alatt gyújt tüzet, hogy ne fázzon, a gyerekek pedig köhögnek, valószínűleg már meg is betegedtek - közölte.

Úgy vélte: a paksi önkormányzatnak sürgosen biztosítania kell a gyermekes családok, a terhes anyák elhelyezését, mielőtt maradandó károsodást szenvednének. Horváth hozzátette: nem igaz, hogy az önkormányzat gondoskodott volna a gyermekek elhelyezéséről. Kettőt ugyan elszállásolt a cigány kisebbségi önkormányzat irodájában, de az nem megfelelő hely számukra.

Egy család megmenekülhet

Solt Páltól, a paksi kisebbségi cigány önkormányzat képviselője a Népszabadságnak elmondta, hogy az egyik bedőtanyai család szerdán talált magának egy alkalmas házat egy Pakshoz közeli faluban. Az ingatlanért két és fél millió forintot kér az eladó, s a paksi önkormányzat hajlandó ezt a pénzt kifizetni - mondta Solt Pál.