Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Senkinek sem kellenek a bedőtanyai romák

2002.09.19. 12:30
A paksi önkormányzat ellen négy falu lakossága akar tüntetni szombaton, mondván: a város úgy akarja megoldani a "szociálisan nehezen kezelhető" polgárai sorsát, hogy elköltözteti őket Paksról. A Paks külterületén szeptember elején lebontott bedőtanyai cselédházak negyven lakója továbbra is az épületek romjai mellett felállított sátrakban húzza meg magát.
A Paks külterületén szeptember elején lebontott bedőtanyai cselédházak negyven lakója továbbra is az épületek romjai mellett felállított sátrakban húzza meg magát. A volt cselédházsor négy roma család tulajdona volt, nekik a paksi önkormányzat - azon a címen, hogy megveszi tőlük a ledöntött ingatlant - összesen ötmillió forintot ígért lakásvásárlásra. Ennyi pénzből azonban Pakson nem lehet négy nagyméretű lakást venni, ezért a bedőtanyaiak a környező falvak üresen álló portáira próbálnak alkudni - írja a Népszabadság.

Romaexport?

A Pakssal szomszédos falvak lakói azonban tiltakoznak a betelepülni szándékozó romák ellen. A közhangulat miatt az üresen álló házak gazdái immár nem merik eladni ingatlanjaikat a környéken rossz hírűnek számító bedőtanyaiaknak. Dunaszentgyörgy, Fadd, Gerjen és Pusztahencse lakói azt tervezik, hogy szombaton a paksi polgármesteri hivatal elé vonulnak, s felszólítják a Duna-parti város vezetőit, hogy ne "exportálják" szociális gondjaikat más településekre. Ha azonban a paksi önkormányzat vezetői szombatig megígérik, hogy saját területükön oldják meg a bedőtanyaiak elhelyezését, akkor a demonstráció elmarad.

Közadakozásból kitelepítés

Paks polgármestere cáfolta a várost ért vádakat. Bor Imre a napilapnak eljuttatott közleményében megemlíti, hogy a négy roma család korábban Dunaszentgyörgyön élt, de a szentgyörgyiek meg akartak szabadulni tőlük, ezért közadakozásból vették meg Bedőtanyát, és odaköltöztették a négy famíliát. Paks akkor nem tiltakozott ez ellen, mert egyetlen önkormányzatnak sincs joga akadályozni az állampolgárokat lakóhelyük szabad megválasztásában.

Sátortábor szeptemberben

Bor szerint az elmúlt években a bedőtanyai romák nem gondozták otthonukat, ezért az épület életveszélyessé vált. Szeptember 5-én az egyik lakrész teteje bedőlt, ezért döntött a város a kényszerbontásról. A bedőtanyai kisgyereket szükséglakásban helyezték el, a sátrakat a polgári védelem a felnőtteknek állította fel. Bor Imre elutasítja, hogy Paks meg akarna szabadulni szociálisan nehezen kezelhető lakóitól, és döbbenten fogadja a hírt, hogy más önkormányzatok meggátolják a négy roma házvásárlási szándékát.

Beteg gyerekek, terhes anyák

A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője szerint életveszélyes helyzet alakult ki Pakson a két héttel ezelőtt fedél nélkül maradt roma családok ügyében. Horváth Aladár elmondta, hogy szerda este meglátogatta a katasztrófavédelem sátraiban lakó családokat, s véleménye szerint nagyon rossz körülmények között élnek. - A helyszínen több mint negyven szerencsétlenül járt ember esténként nejlonok alatt gyújt tüzet, hogy ne fázzon, a gyerekek pedig köhögnek, valószínűleg már meg is betegedtek - közölte.

Úgy vélte: a paksi önkormányzatnak sürgosen biztosítania kell a gyermekes családok, a terhes anyák elhelyezését, mielőtt maradandó károsodást szenvednének. Horváth hozzátette: nem igaz, hogy az önkormányzat gondoskodott volna a gyermekek elhelyezéséről. Kettőt ugyan elszállásolt a cigány kisebbségi önkormányzat irodájában, de az nem megfelelő hely számukra.

Egy család megmenekülhet

Solt Páltól, a paksi kisebbségi cigány önkormányzat képviselője a Népszabadságnak elmondta, hogy az egyik bedőtanyai család szerdán talált magának egy alkalmas házat egy Pakshoz közeli faluban. Az ingatlanért két és fél millió forintot kér az eladó, s a paksi önkormányzat hajlandó ezt a pénzt kifizetni - mondta Solt Pál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!