Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyolc évet is kaphatnak a németkéri házrombolók

2002.09.23. 19:52
A Tolna megyei rendőrkapitányság szerint nyolc évet is kaphatnak azok a németkéri házrombolók, akik csütörtökön Magyarország legújabb történelmének egyik legsúlyosabb csoportos cigányellenes megmozdulását hajtották végre. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint Alkotmányt sértettek azok a tüntetők, akik a paksi önkormányzat épülete előtt demonstráltak a bedőtanyai romák településükön való elhelyezése ellen. A kisebbségi ombudsman szerint felmerülhet az ügyben a hivatali visszaélés gyanúja is az egyik érintett polgármester részéről. Medgyessy Péter a bedőtanyai romák ügyének rendezésével Teleki Lászlót, a MeH politikai államtitkárát bízta meg.
Medgyessy Péter hétfőn azzal bízta meg Teleki Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkárát, hogy - a kormány tekintélyét felhasználva, a helyi önkormányzatok képviselői, valamint a kisebbségi ombudsman bevonásával - segítsen megoldást találni a paksi roma gyermekek és szüleik helyzetére - jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Lehetetlen helyzet

Gál J. Zoltán szerint ugyanakkor senki sem várhatja, hogy mások oldják meg helyettük a nehézségeket. Ezért meg kell teremteni a párbeszéd lehetőségét, és közösen - az érintettek bevonásával - kell megtalálni a mindenki számára elfogadható megoldást. A kormány célja az, hogy közösen találjunk megoldást a társadalmi feszültségek enyhítésére.

A kormányszóvivő szerint "közös felelősségünk az, hogy emberek ne kényszerüljenek tüntetni egy igazságtalannak érzett önkormányzati döntés miatt, ahogyan az is, hogy fedél kerüljön az embertelen körülmények között élők feje fölé".

A tiltakozók Alkotmányt sértettek?

Mint ismert mintegy 40 paksi roma házát a közelmúltban lebontották, mert az épület életveszélyessé vált. A telekért kapott pénzből a roma családok Paks környéki településeken szerettek volna házat vásárolni, az ott élők azonban ez ellen tiltakozó akciót szerveztek. Szombaton hat település csaknem ötszáz lakosa demonstrált a paksi önkormányzat épülete előtt, tiltakozva a bedőtanyai romák településükön való elhelyezése ellen.

A romák elhelyezéséről időközben megállapodott a paksi önkormányzat és a Roma Polgárjogi Alapítvány. Az egy hónapja otthontalanná vált családok sátraikból átköltözhettek ideiglenes szálláshelyükre, két szükséglakásba, illetve a helyi cigány önkormányzat irodájába. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke korábban úgy nyilatkozott: azok a demonstrációk, amelyeket a környező települések lakói szerveztek, az Alkotmányba ütköznek, mivel sértik a szabad költözködés jogát.

Nyolc évet is kaphatnak a házrombolók

Magyarország legújabb történelmének egyik legsúlyosabb csoportos cigányellenes megmozdulását végrehajtva Németkér lakossága csütörtökön módszeresen lakhatatlanná tette az odaköltözni akaró egyik bedőtanyai család házát. A fedél nélkül maradt egyik bedőtanyai roma család csütörtökön délután szeretett volna beköltözni a paksi önkormányzat pénzén vásárolt új otthonába, de ezt az épület elé gyűlt több száz németkéri lakos megakadályozta.

A Tolna megyei rendőrség az RTL Klub Híradójának úgy nyilatkozott, hogy Németkéren történt házrombolás kimerítheti a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak bűntettét. Mivel a ház lerombolását csoportosan követték el, a törvény értelmében a rongálók akár nyolc éves börtönbüntetést is kaphatnak.

A kisebbségi ombudsmani hivatal Pakson azt vizsgálja, hogy történt-e mulasztás a hivatalok részéről, felmerülhet ugyanis a hivatali visszaélés lehetősége az ügyben érintett egyik polgármester részéről.

Békülnek a Paks környéki önkormányzatok

A Pakssal való megbékélésről és a jövőbeni kölcsönös együttműködésről megállapodást kötött a bedőtanyai roma családok költözése ügyében érintett négy környékbeli falu polgármestere hétfőn Szekszárdon; a dokumentumot Paks első embere nem írta alá. Freppán Miklós, a Tolna megyei Közigazgatási Hivatal vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hétfőn békéltető tárgyalást hívott össze Fadd, Dunaszentgyörgy, Pusztahencse, és Németkér polgármestereinek részvételével.

A településvezetők álláspontja szerint az országos botránnyá fajult eseményeket tisztességes tájékoztatással, közös akarattal, együttműködéssel meg lehetett volna előzni. Leszögezték, hogy a bedőtanyai családok körül fellángolt indulatok nem etnikai eredetűek, mindössze arról van szó, hogy közülük néhányan folyamatosan szembeszegülnek a törvényekkel, az együttélés legminimálisabb szabályait sem hajlandóak betartani, emiatt rettegésben tartják a környező települések lakosságát.