Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Nyolc évet is kaphatnak a németkéri házrombolók

2002.09.23. 19:52
A Tolna megyei rendőrkapitányság szerint nyolc évet is kaphatnak azok a németkéri házrombolók, akik csütörtökön Magyarország legújabb történelmének egyik legsúlyosabb csoportos cigányellenes megmozdulását hajtották végre. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint Alkotmányt sértettek azok a tüntetők, akik a paksi önkormányzat épülete előtt demonstráltak a bedőtanyai romák településükön való elhelyezése ellen. A kisebbségi ombudsman szerint felmerülhet az ügyben a hivatali visszaélés gyanúja is az egyik érintett polgármester részéről. Medgyessy Péter a bedőtanyai romák ügyének rendezésével Teleki Lászlót, a MeH politikai államtitkárát bízta meg.
Medgyessy Péter hétfőn azzal bízta meg Teleki Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkárát, hogy - a kormány tekintélyét felhasználva, a helyi önkormányzatok képviselői, valamint a kisebbségi ombudsman bevonásával - segítsen megoldást találni a paksi roma gyermekek és szüleik helyzetére - jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Lehetetlen helyzet

Gál J. Zoltán szerint ugyanakkor senki sem várhatja, hogy mások oldják meg helyettük a nehézségeket. Ezért meg kell teremteni a párbeszéd lehetőségét, és közösen - az érintettek bevonásával - kell megtalálni a mindenki számára elfogadható megoldást. A kormány célja az, hogy közösen találjunk megoldást a társadalmi feszültségek enyhítésére.

A kormányszóvivő szerint "közös felelősségünk az, hogy emberek ne kényszerüljenek tüntetni egy igazságtalannak érzett önkormányzati döntés miatt, ahogyan az is, hogy fedél kerüljön az embertelen körülmények között élők feje fölé".

A tiltakozók Alkotmányt sértettek?

Mint ismert mintegy 40 paksi roma házát a közelmúltban lebontották, mert az épület életveszélyessé vált. A telekért kapott pénzből a roma családok Paks környéki településeken szerettek volna házat vásárolni, az ott élők azonban ez ellen tiltakozó akciót szerveztek. Szombaton hat település csaknem ötszáz lakosa demonstrált a paksi önkormányzat épülete előtt, tiltakozva a bedőtanyai romák településükön való elhelyezése ellen.

A romák elhelyezéséről időközben megállapodott a paksi önkormányzat és a Roma Polgárjogi Alapítvány. Az egy hónapja otthontalanná vált családok sátraikból átköltözhettek ideiglenes szálláshelyükre, két szükséglakásba, illetve a helyi cigány önkormányzat irodájába. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke korábban úgy nyilatkozott: azok a demonstrációk, amelyeket a környező települések lakói szerveztek, az Alkotmányba ütköznek, mivel sértik a szabad költözködés jogát.

Nyolc évet is kaphatnak a házrombolók

Magyarország legújabb történelmének egyik legsúlyosabb csoportos cigányellenes megmozdulását végrehajtva Németkér lakossága csütörtökön módszeresen lakhatatlanná tette az odaköltözni akaró egyik bedőtanyai család házát. A fedél nélkül maradt egyik bedőtanyai roma család csütörtökön délután szeretett volna beköltözni a paksi önkormányzat pénzén vásárolt új otthonába, de ezt az épület elé gyűlt több száz németkéri lakos megakadályozta.

A Tolna megyei rendőrség az RTL Klub Híradójának úgy nyilatkozott, hogy Németkéren történt házrombolás kimerítheti a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak bűntettét. Mivel a ház lerombolását csoportosan követték el, a törvény értelmében a rongálók akár nyolc éves börtönbüntetést is kaphatnak.

A kisebbségi ombudsmani hivatal Pakson azt vizsgálja, hogy történt-e mulasztás a hivatalok részéről, felmerülhet ugyanis a hivatali visszaélés lehetősége az ügyben érintett egyik polgármester részéről.

Békülnek a Paks környéki önkormányzatok

A Pakssal való megbékélésről és a jövőbeni kölcsönös együttműködésről megállapodást kötött a bedőtanyai roma családok költözése ügyében érintett négy környékbeli falu polgármestere hétfőn Szekszárdon; a dokumentumot Paks első embere nem írta alá. Freppán Miklós, a Tolna megyei Közigazgatási Hivatal vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hétfőn békéltető tárgyalást hívott össze Fadd, Dunaszentgyörgy, Pusztahencse, és Németkér polgármestereinek részvételével.

A településvezetők álláspontja szerint az országos botránnyá fajult eseményeket tisztességes tájékoztatással, közös akarattal, együttműködéssel meg lehetett volna előzni. Leszögezték, hogy a bedőtanyai családok körül fellángolt indulatok nem etnikai eredetűek, mindössze arról van szó, hogy közülük néhányan folyamatosan szembeszegülnek a törvényekkel, az együttélés legminimálisabb szabályait sem hajlandóak betartani, emiatt rettegésben tartják a környező települések lakosságát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!