Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Pécsen is betiltanák a koldulást

2005.03.03. 09:55
Az alkotmányossági aggályok ellenére Kaposvár és Szeged után Pécs is a koldusok kitiltását tervezi. A legfőbb probléma, hogy az önkormányzatok rendeletei, a szabálysértési törvénnyel szemben a néma koldulást is tiltják.

Kaposvár és Szeged után Pécs is kitiltaná a koldusokat belvárosából. Szegeden a múlt héten fogadta el a városi közgyűlés azt a javaslatot, mely legfeljebb huszonötezer forint bírság kivetését teszi lehetővé a kéregetőkre. A Népszabadság szerint a kérdés már Budapesten is felmerült, tavaly ősszel Szőke László, az MDF frakcióvezetője kezdeményezett jogszabály-módosítást a bérkoldulás büntetésére.

Az MDF javaslata akár százötvenezer forintos bírságot is jogosnak tartott. Az ügyben akkor az a döntés született, hogy Demszky Gábor az igazságügyi minisztériumhoz fordul a kérdésben. A Népszabadság értesülései szerint a tárca a héten postázta válaszát, az állásfoglalástól azonban tartózkodott.

A koldulást tiltó rendeletek leggyengébb pontja, hogy a szabálysértési törvénnyel szemben a kéregetés nyugalmat nem zavaró, néma formáját is szankcionálja. A tiltó rendelkezést már tavaly bevezető Kaposvár szabályozása ellen nem érkezett kifogás, a szegedi rendeletet még nem vizsgálat meg a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal.

A szintén koldulási tilalom bevezetésére készülő pécsi önkormányzat szakértői nem biztosak abban, hogy a koldulást tiltó helyi rendelet kiállná-e az alkotmányossági próbát. A rendeleten kívül azonban nem látnak más lehetőséget a koldusok kiszorítására. A Népszabadságnak nyilatkozó szocialista polgármester, Toller László szerint "majd kiderül, mit szól a rendelethez az Alkotmánybíróság".