Beiktatási csendélet

2000.08.05. 10:00
Nagyjából úgy zajlott Mádl Ferenc új köztársasági elnök pénteki beiktatási ceremóniája, ahogy a csütörtöki főpróbán. Az ágyúlövések ismét működésbe hozták az összes belvárosi gépjármű riasztóberendezését, s a kutyák is újfent fejvesztve menekültek a dörrenések hangjai elől. Az esemény ezúttal egy majálisra, de még inkább egy piknikre emlékeztette az arrajárót: homlesek, komplett családok (szülök, plusz gyerekek), szerelmespárok fetrengtek például a fűben. Önjelölt nemzetőrök, bárók, egyetemista külsejű, öltönyös nyakkendős ifjak éppúgy fellelhetőek voltak a tömegben, mint szatyros nénikék, vagy épp középkorú hivatalnokok. A közönség amúgy hálás volt; a szónoklatok közti hatásszünetekben lelkesen tapsolt. Mádl Ferenc pedig beiktatási beszéde után a kordonon átnyúlva kezet fogott az ünneplőkkel, ahogy azt Tony Blair szokta.

A "tömeg" az Index nézőpontjából
Ahhoz képest, hogy hetekig reklámozták Mádl Ferenc új köztársasági elnök beiktatási ünnepségét, nincsenek sokan a péntek délutáni eseményen. Pedig az idő is jó, sőt túl jó, napon van vagy negyven fok. A díszvendégeknek ácsolt tribünön kívül a sajtó is kapott egy emelvényt. Az még nem lenne olyan nagy baj, hogy pont szembesüt a nap, mert nem csináltak rá tetőt. Az viszont nagy hiba, hogy a fotósoknak csupán a negyede kap normális helyet, a többiek pedig be kell, hogy érjék rosszabb pozíciókkal, így nincsenek egyenlő esélyek. A különféle médiumok így más és más szemszögből tudják láttatni az eseményeket.

A beiktatási cirkusz a Szózat ünnepélyes eléneklésével veszi kezdetét. Utána Áder házelnök méltatja az új köztársasági elnököt és ismerteti a parlament határozatát Mádl megválasztásáról. Köszönjük elnök úr! - mond köszönetet Göncz Árpádnak Áder. Köszöntjük elnök úr - üdvözli az új államfőt az Országgyűlés elnöke.

A Díszzászlóalj
Ezután Mádl Ferenc közreműködésével felvonják az állami zászlót. A díszszázad parancsnoka engedélyt kér a zászló felvonásra, Mádl pedig rutintalanul belemondja a mikrofonba, hogy ,,engedélyezem". Himnusz és 21 díszlövés az új köztársasági elnök tiszteletére. A lövések ezúttal is iszonyatosan hangosak. Ismét bekapcsol a Belváros összes autójának riasztója, s még a rendőrkutyák is vinnyogásba kezdenek

Göncz Árpád leköszönő köztársasági elnök ezután bejelenti, átadja tisztségét Mádl Ferencnek. Mindenki Árpi bácsija a tőle megszokott szerénységgel búcsúzik az elnöki tiszttől. Szerinte az államszervezet csak emberközpontú lehet; ezt tízévi tevékenysége során mindig igyekezett szem előtt tartani. "De megtanultam a magam tapasztalatából, hogy az emberközpontúság védelme, támogatása az elnök-lét nem csak a legfontosabb, de talán a legnehezebb feladata is". Göncz végül Isten áldását kéri Mádl munkájára.

Az új köztársasági elnök beiktatási beszédében szintén Isten áldását kéri elődjének további életéhez, munkájához. Tizennégy oldalas - előre kiosztott - beszédében nem szerepel, hogy köszönetet mondana az őt támogató erőknek. Ennek ellenére azzal kezdi mondandóját, hogy megköszöni a Független Kisgazdapártnak, a Fidesznek és az MDF-nek, hogy megválasztották, s köszöni az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, hogy szintén támogatásukról biztosították. Mádl Sütő idézettel kezdi és bibliai idézettel zárja beszédét. Aztán néhány szerencséssel kezet fog, mint Tony Blair.

Meglepő módon ezek után még nincs vége a programnak. A katonazenekar ugyanis Kodály művekből ad koncertet. A tömeg fogyásnak indul. A Kossuth szobor előtti park gyepén ülőket azonban ez nem zavarja. Ők békésen ülnek, s zenét hallgatnak. Horváth Gábor szerzetes a rádióban hallott reklám alapján látogatott el a beiktatásra. Azt mondja, nem tervezte, hogy eljön, de annyiszor hallotta a reklámot, hogy mégis ide vetődött.

Apor báró a sajtópáholyban

Apor báró
Apor báróval a sajtópáholyban futok össze. Öltözékével kitűnik a farmeros, elvétve nyakkendős tömegből. Díszmagyarban a báró úr, aki nem árulja el a bemutatkozásnál a keresztnevét, csak annyit mond: Apor. Mikor a keresztnevéről érdeklődöm, válaszképp bárói mivoltát hangoztatja, s azt, hogy nem akart ebben a melegben eljönni, de nem volt mit tenni, mert az új elnök maga hívta meg a ceremóniára. Állítása szerint erdélyi lapok állandó szerzője, parlamenti tudósító. Öltözékével kapcsolatos megjegyzésemre annyit reagál, hogy amint vége a beiktatásnak leveti magáról a díszmagyart, de addig is izzad, mert adni kell a külsőségekre.

Fél hét körül a koncert is véget ér. A téren állók azonban még hosszú percekig nem mozdulnak. Még mindig meghatottan hallgatják az immár CD-ről szóló zenét. Ennyivel kell beérnie az ünneplő tömegnek a nagyok elvonulása után.

Rendbontók az ünnepségen
Eljárást indított S. András 59 éves és B. László 47 éves budapesti lakosok ellen rendzavarás alapos gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitányság - tájékoztatta az MTI-t pénteken este a BRFK sajtószolgálata. Közölték, hogy S. András és B. László pénteken, a magyar köztársaság elnöke beiktatási ünnepségén a résztvevők tömegében állva, nézeteltérésük következtében dulakodni kezdett. A rendőrség a rendzavarást észlelve - mielőtt tettlegességre került volna sor - a két férfit a V. kerületi Rendőrkapitányság épületébe kísérték. A dulakodókat kihallgatásuk után szabadon engedték A Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi szerve képviseleti csoportja a két rendzavarót bíróság elé állítja, tekintettel arra, hogy a rendzavarás bírósági hatáskörbe tartozó szabálysértés. Az eset összes körülményét a bíróság vizsgálja.  • Hírek
  • Megtakarítás