Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Beiktatási csendélet

2000.08.05. 10:00
Nagyjából úgy zajlott Mádl Ferenc új köztársasági elnök pénteki beiktatási ceremóniája, ahogy a csütörtöki főpróbán. Az ágyúlövések ismét működésbe hozták az összes belvárosi gépjármű riasztóberendezését, s a kutyák is újfent fejvesztve menekültek a dörrenések hangjai elől. Az esemény ezúttal egy majálisra, de még inkább egy piknikre emlékeztette az arrajárót: homlesek, komplett családok (szülök, plusz gyerekek), szerelmespárok fetrengtek például a fűben. Önjelölt nemzetőrök, bárók, egyetemista külsejű, öltönyös nyakkendős ifjak éppúgy fellelhetőek voltak a tömegben, mint szatyros nénikék, vagy épp középkorú hivatalnokok. A közönség amúgy hálás volt; a szónoklatok közti hatásszünetekben lelkesen tapsolt. Mádl Ferenc pedig beiktatási beszéde után a kordonon átnyúlva kezet fogott az ünneplőkkel, ahogy azt Tony Blair szokta.

A "tömeg" az Index nézőpontjából
Ahhoz képest, hogy hetekig reklámozták Mádl Ferenc új köztársasági elnök beiktatási ünnepségét, nincsenek sokan a péntek délutáni eseményen. Pedig az idő is jó, sőt túl jó, napon van vagy negyven fok. A díszvendégeknek ácsolt tribünön kívül a sajtó is kapott egy emelvényt. Az még nem lenne olyan nagy baj, hogy pont szembesüt a nap, mert nem csináltak rá tetőt. Az viszont nagy hiba, hogy a fotósoknak csupán a negyede kap normális helyet, a többiek pedig be kell, hogy érjék rosszabb pozíciókkal, így nincsenek egyenlő esélyek. A különféle médiumok így más és más szemszögből tudják láttatni az eseményeket.

A beiktatási cirkusz a Szózat ünnepélyes eléneklésével veszi kezdetét. Utána Áder házelnök méltatja az új köztársasági elnököt és ismerteti a parlament határozatát Mádl megválasztásáról. Köszönjük elnök úr! - mond köszönetet Göncz Árpádnak Áder. Köszöntjük elnök úr - üdvözli az új államfőt az Országgyűlés elnöke.

A Díszzászlóalj
Ezután Mádl Ferenc közreműködésével felvonják az állami zászlót. A díszszázad parancsnoka engedélyt kér a zászló felvonásra, Mádl pedig rutintalanul belemondja a mikrofonba, hogy ,,engedélyezem". Himnusz és 21 díszlövés az új köztársasági elnök tiszteletére. A lövések ezúttal is iszonyatosan hangosak. Ismét bekapcsol a Belváros összes autójának riasztója, s még a rendőrkutyák is vinnyogásba kezdenek

Göncz Árpád leköszönő köztársasági elnök ezután bejelenti, átadja tisztségét Mádl Ferencnek. Mindenki Árpi bácsija a tőle megszokott szerénységgel búcsúzik az elnöki tiszttől. Szerinte az államszervezet csak emberközpontú lehet; ezt tízévi tevékenysége során mindig igyekezett szem előtt tartani. "De megtanultam a magam tapasztalatából, hogy az emberközpontúság védelme, támogatása az elnök-lét nem csak a legfontosabb, de talán a legnehezebb feladata is". Göncz végül Isten áldását kéri Mádl munkájára.

Az új köztársasági elnök beiktatási beszédében szintén Isten áldását kéri elődjének további életéhez, munkájához. Tizennégy oldalas - előre kiosztott - beszédében nem szerepel, hogy köszönetet mondana az őt támogató erőknek. Ennek ellenére azzal kezdi mondandóját, hogy megköszöni a Független Kisgazdapártnak, a Fidesznek és az MDF-nek, hogy megválasztották, s köszöni az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, hogy szintén támogatásukról biztosították. Mádl Sütő idézettel kezdi és bibliai idézettel zárja beszédét. Aztán néhány szerencséssel kezet fog, mint Tony Blair.

Meglepő módon ezek után még nincs vége a programnak. A katonazenekar ugyanis Kodály művekből ad koncertet. A tömeg fogyásnak indul. A Kossuth szobor előtti park gyepén ülőket azonban ez nem zavarja. Ők békésen ülnek, s zenét hallgatnak. Horváth Gábor szerzetes a rádióban hallott reklám alapján látogatott el a beiktatásra. Azt mondja, nem tervezte, hogy eljön, de annyiszor hallotta a reklámot, hogy mégis ide vetődött.

Apor báró a sajtópáholyban

Apor báró
Apor báróval a sajtópáholyban futok össze. Öltözékével kitűnik a farmeros, elvétve nyakkendős tömegből. Díszmagyarban a báró úr, aki nem árulja el a bemutatkozásnál a keresztnevét, csak annyit mond: Apor. Mikor a keresztnevéről érdeklődöm, válaszképp bárói mivoltát hangoztatja, s azt, hogy nem akart ebben a melegben eljönni, de nem volt mit tenni, mert az új elnök maga hívta meg a ceremóniára. Állítása szerint erdélyi lapok állandó szerzője, parlamenti tudósító. Öltözékével kapcsolatos megjegyzésemre annyit reagál, hogy amint vége a beiktatásnak leveti magáról a díszmagyart, de addig is izzad, mert adni kell a külsőségekre.

Fél hét körül a koncert is véget ér. A téren állók azonban még hosszú percekig nem mozdulnak. Még mindig meghatottan hallgatják az immár CD-ről szóló zenét. Ennyivel kell beérnie az ünneplő tömegnek a nagyok elvonulása után.

Rendbontók az ünnepségen
Eljárást indított S. András 59 éves és B. László 47 éves budapesti lakosok ellen rendzavarás alapos gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitányság - tájékoztatta az MTI-t pénteken este a BRFK sajtószolgálata. Közölték, hogy S. András és B. László pénteken, a magyar köztársaság elnöke beiktatási ünnepségén a résztvevők tömegében állva, nézeteltérésük következtében dulakodni kezdett. A rendőrség a rendzavarást észlelve - mielőtt tettlegességre került volna sor - a két férfit a V. kerületi Rendőrkapitányság épületébe kísérték. A dulakodókat kihallgatásuk után szabadon engedték A Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi szerve képviseleti csoportja a két rendzavarót bíróság elé állítja, tekintettel arra, hogy a rendzavarás bírósági hatáskörbe tartozó szabálysértés. Az eset összes körülményét a bíróság vizsgálja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?