Bródy dalol a békedemonstráción

2003.02.11. 21:29
Zenés műsorral és versekkel demonstrálnak a béke mellett a magyar pacifista mozgalom támogatói. A Civilek a békéért mozgalom hosszabb rendőrségi ellenállás után engedélyezett rendezvényéről a szervezők azt mondják: nem pártellenes és nem kormányellenes tüntetés lesz. A szervezet vezetői azonban Medgyessy Pétert is háborúellenes nyilatkozatra szólítják fel.
A Civilek a békéért mozgalom egyetlen célja, hogy megakadályozza "a tervezett Irak elleni agressziót", s meg akarja győzni a magyar kormányt arról, hogy eddigi külpolitikájával ellentétben, ne támogassa, hanem akadályozza meg az USA esetleges invázióját. Erről Artner Annamária, a mozgalom egyik szervezője, az ATTAC Magyarország elnöke beszélt kedden, a Civilek a békéért mozgalom február 15-re meghirdetett béketüntetése kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A békeaktivista jelezte, hogy a mozgalom képviselői részt vesznek a kormányfő által a témáról kezdeményezett csütörtöki megbeszélésen.

Ne támogassa az USA agresszióját!

Artner hozzátette: a Parlamentben tartandó tárgyaláson állást foglalnak majd amellett, hogy "a kormány azonnal hagyjon fel az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó iraki zsoldosok Taszáron folyó kiképzésével, ne engedje át Magyarország légterét az amerikai, vagy vele szövetséges légierőnek az iraki vagy más háborúval kapcsolatban, s semmilyen módon ne támogassa az USA agresszióját". Artner Annamária közölte: kérni fogják Medgyessy Pétertől azt is, hogy "a kormány ne ajánlja fel Magyarország területét az amerikai rakétavédelmi rendszer számára, ne küldjön semmiféle katonai alakulatot, rendfenntartó erőt, vagy egyéb egységet Afganisztánba és Irakba".

Csatlakozni Franciaországhoz

Ezzel szemben a mozgalom képviselői szerint a magyar kormánynak össze kellene fognia Európa más, az iraki háborút ellenző országaival, így például Belgiummal, Franciaországgal, Németországgal és Oroszországgal, s mindent el kellene követnie annak érdekében, hogy az Egyesült Államok ne indítson támadást Irak ellen. Szemben korábbi, a háborút, mint végső eszközt megengedő nyilatkozatával, a magyar kormány és Medgyessy Péter miniszterelnök tegyen nyilatkozatot amellett, hogy ezt a háborút semmilyen körülmények között nem tartja elfogadhatónak és nem támogatja - hangsúlyozta Artner Annamária.

Nemzetközi nyomás

Simó Endre, a mozgalom szervezője utalt arra, hogy a rendőrség korábban megtiltotta február 15-re tervezett fővárosi demonstrációjukat azzal az indokkal, hogy az a közlekedés aránytalan sérelmével járna. A szervező szerint "a belső és feltételezhetően nemzetközi politikai nyomás hatására vizsgálták felül a hatóságok korábbi álláspontjukat, a béketüntetés megtiltásáról szóló határozatukat". A szombaton a Hősök terén tartandó béketüntetés kapcsán hangoztatta, hogy az nem párt-, és nem kormányellenes rendezvény". Beszámolója szerint a demonstráción várhatóan nyolcan szólalnak fel, zenés műsort ad majd Bródy János, s Radnóti-verseket szaval Koncz Gábor színművész.  • Tippek
  • Hírek