Emőke
-4 °C
9 °C

Érvénytelen szavazattal a béklyóban bénuló ideálokért

2006.03.18. 21:52
Adjunk le érvénytelen szavazatot a parlamenti választáson áprilisban. Erre bíztat a Humanista Mozgalom és a harmadik Békejel akcióhoz kapcsolódó féltucatnyi szervezet. Az iraki háború miatt indult nemzetközi békenapon a Hősök terén 3500 fáklyagyújtó és vagy ezer nézelődő és fotózni vágyó gyűlt össze.

Délben még bajok vannak a Békejel feltöltöttségével: 858 fáklyás hiányzik a tervezett 3700-ból. Pedig már március elején végigsöpört a hír aktivista berkekben: veszélyben a Békejel. " Nélküled elmarad az idén a Békejel, vagy az egyharmada üres lesz. Bevállalod? Segíts nekünk 15 ismerősöd vagy ismeretlen meghívásával a Békejelbe: légy te is szektorfelelős! Ha eddig fáklyás szerettél volna lenni, és fontos neked, hogy legyen hol fáklyát tartani, most jött el az idő, hogy egyel többet vállalj!" - próbál az értelemre hatni egy szervezőhöz közelálló újságíró.

Rövid kutatómunka után kiderül, jó ideje lehet érzékelni, hogy zavarok vannak a békevágyban, csak nem figyeltem. Az ATTAC Magyarország nem is vesz részt a mostani akcióban. Mozgalmi és világnézeti nézeteltéréseik adódtak a Humanista Mozgalommal, mely egyre inkább a "saját építésére használja fel az emberek békevágyát". Az idei békejelet például mindenféle erőszak ellen szervezi. Az ATTAC viszont ezt "álhumánus, félrevezető üzenetnek" tartja. "Spartacusnak, Dózsa Györgynek nem volt joga a rabszolgatartó és a feudális önkény ellen lázadni?"

Várady Tibor, a Humanista Párt elnöke, a Békejel szóvivője viszont szeretetmisztikában utazott. "Az erőszakmentesség egy különös módszer, amely a lelkiismeretre hat, amely az ellenfelet nem legyőzni akarja, hanem a szeretet ereje által átformálni".

A humanizmus lesújt

Ez a harmadik békejel, az "iraki háború kitörésének harmadik évfordulóján". Elődeihez hasonlóan ez is "megbékélés atmoszféráját sugározza", viszont a választási évre tekintettel azt mondják a politikusoknak: "Nem szakítottál az erőszakkal? Hát akkor én szakítok veled. És kiadom az 'Állj ki az erőszak ellen: szavazz érvénytelenül és szerveződj!' jelszót."

De még magasztosabban is megélhető. "Ezzel az elvvel átültetjük a gyakorlatba a Henry David Thoreau által szépen megfogalmazott, majd később Mahatma Gandhi és Martin Luther King által is átvett gondolatot: "A rosszal való együttműködés megtagadása ugyanolyan erkölcsi kötelesség, mint a jóval való együttműködés."

Az akcióhoz csatlakozó szervezeteknek, többek között a Rügyecskék Alapítványnak, Kurdisztáni Kulturális és Információs Irodának állítólag "elege van a közéletet bénító és megfagyasztó 'kisebbik rossz' zsaroló politikájából". Az érvénytelen szavazattal "fel akarja szabadítani a kisebbik rossz logikájának béklyóiban megbénuló jószándékot és ideálokat." A Védegylet részt vett ugyan a Békejelben, de ezzel a kezdeményezéssel nem ért egyet.

És közben jaj a politikusoknak, "Még ha nem is befolyásoljuk az idei választásokat düntő módon: de tanulják meg, hogy van "büntetés".

Ápold az új értékrendet belsődben

Ezzel persze még nem jön el a Kánaán. "Civilkedj. Alapíts, írj alá, tüntess, szervezz, fénymásolj, terjessz, kerekasztalozz, csatlakozz, írj, alkoss. Válts szemléletet, ápold az új értékrendet a bensődben és mindennapi életedben. Indulj az önkormányzati választásokon." (Várady egyébként a közelmúltban nyugodott bele, hogy pártja nem tudott jelöltet állítani az áprilisi választáson. Nem boldogultak az ajánlószelvényeket gyűjtésével. Szerinte a nagy pártok túlgyűjtötték a terepet, hogy másnak ne jusson.)

Vetek egy utolsó pillantást a Békejel feltöltöttségi állapotára, és elindulok. Előtte a biztonság kedvéért magamhoz veszek egy gondolatot a Humanista Mozgalom alapítójától, Mario Luis Rodríguez Cobostól, aki mára búcsút mondott mozgalmának, és egy Mendoza nevű kis településen él "közel a hófedte Andok csúcsaihoz". "Azt hiszem, valami nagyszerű dolog fog történni, amikor az emberi lények megtalálják az Értelmet, amit oly sokszor elvesztettek, és oly sokszor újra megtaláltak a történelem fordulóiban."

Egy menet négyezer plusz áfa

#alt#

A Hősök terén fél hat tájban körülbelül olyan hangulat van, mintha a Szigeten kora délután egy helyre tennék a civilszigetet, az afrikafalut meg a hobbiakrobatákat és -csepűrágókat . Csak éppen itt hideg van. Viszont mint a meghívó ígérte, a szóvivők a 41 méter magas daruskocsi közelében állnak a média rendelkezésére a rendezvény ideje alatt. "Költségtérítés ellenében használhatja a média is: egy menet 4000 Ft + ÁFA." Fair trade kávézó, ahol mindenki annyit fizet, amit méltányosnak gondol, amikor a termelőre gondol.

Az akció kezdetéig inkább a Műcsarnok presszójában olvasgatom a helyszínen beszerzett Háborúfüggők című képregényt, melyben Joel Andreas immár magyarul rántja le a leplet az Egyesült Államok fegyverkezésről.

"A jóóó hadi szááállítónak
De jóól vagyon dolga" - járja a pénztőke.

Eléggé didaktikusnak tűnt az egész. Ha valaki túl bonyolultnak találná, a kiadó oldaláról hamarosan letölthető egy tanároknak szóló útmutató, minden fejezet végén mintakérdésekkel.

Valami azt súgja, lehet erőszak nélkül

3500 fáklyás jött végül össze, tavaly 1500-an, előtte 750-en voltak. Negyed hétkor fáklyagyújtás, majd egy légzőgyakorlatszerűség keretén belül lírai meditáció arról, hogy a szív mélyén van egy halk hang, mely azt súgja, lehet erőszak nélkül, és a téren az űr tényleg megkezdi azt a rezgést, mely minket ma vigasztal, elragad, ápol.

A beszédnél már menekülök. Lenyomna. A szónok éppen forradalmi javaslattal él: bánjak úgy másokkal, ahogy szeretném, hogy velem bánjanak, változtassan meg magam, a társadalmat meg a politikát, és éppen azért szavazzak érvénytelenül, mert ők megfigyelték, hogy a parlamenti pártok egyike sem állt ki a háborúk ellen.

Az alapító atyánál találok végül vígaszt: "Testvérem. a történelem során az emberi lény megmutatja a szenvedés arcát... De gondolj arra, hogy tovább kell menni, hogy meg kell tanulni nevetni, és meg kell tanulni szeretni".