Negyvenen a békéért Budapesten

2003.03.22. 18:57
Összevesztek a békéért tüntetők szombaton a parlament előtt, hogy lehet-e a kormányt szidni a béke jegyében, avagy sem. A Civilek a Békéért Mozgalom felhívására megjelent negyven résztvevő egyik fele békeharcos, másik fele viszont Medgyessyt hazaárulónak tituláló nyugdíjas volt.
Szinte többen voltak a Civilek a Békéért Mozgalom szombat délutáni parlament előtti tüntetésén az újságírók, mint a résztvevők. A szervezők a demokrácia temetésére hívták az embereket, így tiltakozva Magyarország közvetett háborús részvétele ellen. De végül nem temettek, hanem emlékeztek, mégpedig a háború áldozataira. Koporsójuk is volt, s mikor a szél engedte, mécseseket gyújtottak az áldozatok tiszteletére.

Társadalmi vita

A kezdési időpontban éppen társadalmi vitát folytattak a béketüntetés apropóján az EU-csatlakozás ellenzői, illetve az integráció támogatói, de szó volt a kormány, illetve a parlament háborúval kapcsolatos ténykedéséről, illetve az olajkutakról is.

Főattrakció a sajtótájékoztató

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A rendezvény főattrakcióját a sajtótájékoztatóként beharangozott programpont jelentette, ahol három egypercesben bírálták a kormányt, a parlamentet, illetve a közjogi méltóságokat egyaránt. Felvetették, hogy a légtér átengedésével sérült az alkotmány, mely a béke melletti elkötelezettséget deklarálja. Ennek jegyében a szervezők kijelentették, hogy a parlament tulajdonképpen feloszlatható volna, a kormánynak pedig távoznia kéne, ha jogállam lenne és a főügyész, vagy bárki fellépne az alkotmányos rend helyreállításáért. A fő üzenete a tájékoztatónak az volt, hogy március 29-ére nagyszabású antirasszista békedemonstrációt szerveznek a Vörösmarty térre és mindenkit szeretettel várnak, háromtól.

Békejelvényesek és kokárdások

A társadalmi vita a tájékoztató után már nem folytatódott, ellenben a békejelvényesek "Békét akarunk, békét akarunk"-at skandáltak, míg a kokárdások "Vesszen Medgyessy, vesszen Medgyessy"-ztek. A két társaság felállt egymással szemben, az egyik oldalon Bin Laden szakállú Bush volt a transzparensen, a másikon meg Nem akarunk háborút felirat. A rendezők hiába próbálkoztak, nem bírták lebeszélni a kormányt szidalmazó kokárdásokat arról, hogy ez a program a békéről szól, nem pedig a politikáról, és ha elégedetlenek a kormánnyal szervezzenek maguknak saját demonstrációt. De ez nem hatott, sőt "bérenceknek" titulálták a békeharcosokat, hazaárulónak pedig mindenkit. A vita aztán persze elcsitult, és ki ki a sajátjai között folytatta a párbeszédet a háborúról, az olajmezőkről, a globalizációról.  • Tippek
  • Bankszámla