Elza
-4 °C
4 °C

Vörös zászlós béketüntetés Budapesten

2003.03.29. 19:29
Szélsőjobbtól a szélsőbalig nagyon sokféle aktivista vett részt a szombati budapesti béketüntetésen. Ezúttal azonban jól megfértek egymás mellett a különféle nézetek képviselői, persze jelentős szerepe volt ebben annak, hogy ezúttal a békeharcosok voltak túlerőben. Ők pedig csendben, méltósággal meneteltek a békéért és mindössze a brit, illetve az amerikai követség környékén hallatszott füttykoncert.
Galéria
Tekintse meg galériánkat!
Az időjárás kedvezett a szombati béketüntetésnek, hiszen a verőfényes napsütésben gyülekezhettek a háború ellenzői a budapesti Vörösmarty téren. A szépen gyülekező tömeg csodálatosan sokszínű: punkok, tarisznyás bölcsészlányok, irakiak, feketék, szélsőbalosok, szélsőjobbosok békésen megférnek egymás mellett. Hisz most egy a cél, a háború ellen fellépni.

Vörös zászló és EU-ellenes transzparens

Fél négy fele már indulunk is a Vörösmarty térről a parlament felé. Elől "Nem akarunk háborút" felirat mögött a legendás Alba Kör egykori prominensei vonulnak. Mögöttük a "Bűntett ez a háború" feliratú transzparensek dominálnak, de van a két-háromezer béketüntető némelyikénél vörös zászló, nemzetiszínű lobogó, EU-ellenes transzparens, de még Che Guevará-s lobogó is. A legszebb a Baloldali Front Munkás Ifjúsági Szövetség transzparense, mely körül van ugyan néhány fiatal, de a többségük azért idős. "Vesszen Sharon, vesszen Bush" kiabálják a szélsőbaltól néhány méternyire a szélsőjobb képviselői. Akik időnként azt is skandálják: "Tarts ki Irak".

Füttyszó a követségeknél

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
Először a brit követségnél hallatszik füttyszó, a radikálisabbak azt ordítják öklüket rázva a külképviselet felé, hogy "gyilkosok", de ez a legdurvább megnyilvánulása a béketüntetőknek. Az egyetlen affér egy iraki család és a rendezők között akad, az irakiak ugyanis egy Szaddám Huszein-képet emelnek a magasba, amit a rendezők szép szóval elrakatnának, de aztán eszükbe jut, hogy kínos volna, ha később előkerülne, így inkább összetépkedik. A szomorkodó Szaddám-hívek mintegy ereklyeként összegyűjtik a Huszein-kép darabjait, majd mintegy ereklyeként elcsomagolják. Kis hangoskodás még az amerikai követség környékén - amit persze nem lehet megközelíteni -, aztán irány a parlament.

A Kossuth téren most máshol van a kordon, így a parlament parkolójában lehet a békéért küzdeni. Elhangzik néhány beszéd, mely a globalizációt szapulja, a rasszizmust kárhoztatja. Aztán szó esik az olajról, az érdekekről, arról, hogy ez a háború most nem a demokrácia védelméről, hanem az anyagi érdekekről szól. Aztán már csak zenélnek a békéért és a tér különböző pontjain tartozkodó irányzatok némelyike Bush és Sharon vesztét követeli, nagyobbik részük pedig azt harsogja, hogy "Nem akarunk háborút!".