Piroska
-2 °C
5 °C

Behalás a békéért

2004.06.19. 23:16
A fülledt nyári szombatokon délután ötkor az emberek többsége valószínűleg éppen kedvenc kerthelységes kocsmája felé tart, vagy otthon Foci-Eb közvetítést néz, de semmiképpen sem háború ellen demonstrál, mint tették azt a Humanista Mozgalom és az Ahimsa Csoport képviselői néhány tucat szimpatizáns társaságában. Az Index nyári riportere megfigyelte, amint két beszéd után a tüntetők pirosra festett pólóban behalnak a Kossuth tér pázsitján.
A délután fél ötre meghirdetett gyülekező előtt néhány perccel még nyomát sem láttuk a háború ellen tüntető tömegnek, csupán pár tucat rendőr lófrált az USA nagykövetsége környékén. Látszólag béke és nyugalom volt Szabadság téren. Később megérkeztek a szervezők - a Humanista Mozgalom és az Ahimsa Csoport képviselői - valamint a szimpatizánsok, de a tömeg alig volt nagyobb egy átlag turistacsoportnál. Mintha kevesen érdeklődnének a béke iránt. Az Ahimsa Csoport - melynek neve erőszakmentességet jelent - április közepén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy "Ki Irakból" feliratú transzparenssel és röpcédulákkal zavarták meg az Országgyűlés munkáját.

Nem megoldás

Tekintse meg képeinket!
Persze újságírók voltak, akik jó sok emberhez eljuttathatják a demonstrálók gondolatait, például azt, hogy háborúval semmit sem lehet megoldani, meg hatmilliárd boldog ember élne a Földön, ha nem így lenne. Mert az emberiség történelme során szinte minden jelentősebb problémát háborúval próbáltak megoldani, aztán mi lett belőle? Az Ahimsa Csoport felszólalója főképp az iraki háborúról beszélt, meg hogy azzal sem oldottak meg semmit.

Mint mondta: a háborút elméletileg azért indították, mert Iraknak állítólag tömegpusztító fegyverei vannak, de azokat máig nem találták meg, illetve azért, hogy a diktatúrában senyvedő nép jobb körülmények között élhessen, ennek ellenére több tízezer otthont leromboltak. Ráadásul körülbelül tízezer civil áldozata van a háborúnak, amely az Egyesült Államoknak eddig százmilliárd dollárba került, amit - szerintük - okosabban és békésebben is elkölthetett volna.

Ki Irakból!

Kopiás "Steve" Attila emellett arra akarta emlékeztetni Medgyessy Péter miniszterelnököt, aki hamarosan az Egyesült Államokba látogat, hogy becslésük szerint a magyarok hatvan-nyolcvan százaléka nem támogatja a háborúban való részvételt, és a politikusnak ezt az álláspontot kellene képviselnie a tárgyalásain.

Mert a Vénusz mégsem csapódott a Földbe
Klikk a képre!
A beszédek után a szimpatizánsok fehér pólót húztak, amit piros festékkel összekentek, majd behaltak. Magyarán a földre feküdtek és kis ideig úgy maradtak. Az előadás egyébként nagyon hiteles volt, a fényképeken pont úgy néznek ki, mint egy képzeletbeli szekta tagjai, akik önként elrágták a ciánkapszulát, mert a Vénusz mégsem csapódott bele a Földbe, vagy mert jön a világvége.

A Kossuth tér füvén kicsivel kevesebben voltak, mint ahányan a legutóbbi nagy iraki merényletben életüket vesztették. Merénylet meg szinte minden héten van.