Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Magyar békefenntartók Irakban?

2003.04.18. 07:01
A NATO a közelmúltban kérte Magyarországtól: a jelenlegi harminc fős egészségügyi alakulatnál nagyobb szerepet játsszon az afganisztáni béketeremtésben. A kérés, a Népszabadság pénteki cikke szerint, kiváltható lenne egy Irakba küldendő nagyobb létszámú rendészeti és őrzési feladatokat is ellátó fegyveres magyar alakulattal. Bár hivatalos felkérés nem érkezett, a Magyar Honvédséget nem érné váratlanul egy iraki misszió - közölte a HM helyettes szóvivője.
Az Egyesült Államok - a Népszabadság értesülései szerint - szeretné, ha magyar békefenntartók is érkezhetnének Irakba - értesült a Népszabadság. A hírt a Honvédelmi Minisztériumban nem erősítették meg, csupán annyit közöltek: amennyiben így lesz, azt négypárti tanácskozáson jelentik be.

A tárca vezetése korábban csak azt zárta ki, hogy az Irak elleni háborúban fegyveres magyar katonák vennének részt, a továbbiak a parlament döntésétől függnek. A Népszabadság megjegyzi: a kétharmados többség bajosan lesz meg, mivel az afganisztáni béketeremtésben az ellenzék csak egészségügyi alakulat részvételéhez járult hozzá.

A NATO ugyanakkor azt kérte Magyarországtól, hogy tartósan és a jelenlegi harminc főnél nagyobb számban vegyen részt az afganisztáni misszióban. A Népszabadság úgy tudja, hogy ez kiváltható lenne egy Irakba küldendő nagyobb létszámú rendészeti és őrzési feladatokat is ellátó fegyveres magyar alakulattal.

Hivatalos felkérés még nincs

Bár a Honvédelmi Minisztérium (HM) nem kapott hivatalos felkérést a háborút követő iraki helyzet rendezésében való katonai részvételre, a Magyar Honvédséget nem érné váratlanul, ha magyar katonákat kellene küldenie a térségbe. Bocskai István, a szaktárca kommunikációs főigazgató helyettese az MTI érdeklődésére pénteken kijelentette: a minisztérium nem kapott hivatalos felkérést.

A honvédséget nem érné váratlanul a feladat

Hasonlóan nyilatkozott az MTI-nek a Külügyminisztérium pénteken, a szóvivő közlése értelmében a tárca nem kapott hivatalos felkérést ez ügyben. "A magyar honvédséget nem érné váratlanul, ha egy nemzetközi szervezettől felkérést kapna a részvételre - így válaszolt Bocskai István arra a kérdésre, hogy folyik-e a tervezése egy esetleges magyar katonai részvételnek. Az MTI információja szerint békefenntartói vagy rendészeti feladatra számít a szaktárca, azonban a misszióra mindössze pár száz millió forintot tudna átcsoportosítani költségvetéséből, így az esetleges részvételhez a központi költségvetés tartalékát is igénybe kellene venni.

Az iraki háború kitörése előtt egyszer már felmerült magyar békefenntartók Irakba küldésének lehetősége. Akkor Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára úgy nyilatkozott, hogy csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával kerülhet sor ilyen akcióra.