Sára, Márió
2 °C
6 °C

Herényi cáfolja, hogy Dávid ismét Békejobbot akar

2003.04.01. 16:28
Nincs szó a Békejobb felélesztéséről, Dávid Ibolya csak az MDF együttműködési készségéről nyilatkozott a Népszabadság hasábjain - jelentette ki a párt frakcióvezetője, Herényi Károly. A pártelnök vidéki útja miatt nem kommentálta, tényleg vannak-e közös tervei a Pusztai Erzsébet nevével fémjelzett MDNP-vel. A Fórum frakciójának többsége azonban nem tudott semmilyen pártközi együttműködési elképzelésről.
"Eljött az ideje, hogy a mérsékelt jobbközép szövetség létrehozására évekkel ezelőtt megfogalmazott hívó szó realitássá váljon" - nyilatkozta Dávid Ibolya Népszabadság keddi számában. Herényi Károly, frakcióvezető az Index kérdésére azonban leszögezte: az MDF-ben "semmikor sem vetődött fel a Békejobb újbóli életre hívásának gondolata".

Csak megkérdezték

Herényi Károly szerint a pártelnök csupán az MDNP-s Kónya Imre nemrégiben megjelent írására reagált, amikor a jobbközép erők együttműködésének létjogosultságáról gondolkodott. Dávid Ibolya szerint pártja következetesen szorgalmazta az összefogást a Demokrata Néppárttal és a Vállalkozók Pártjával, az MDF pedig ma is képes rá, hogy különböző együttműködési formákkal kitöltse a politikai palettán a mérsékelt jobbközép mezőt. A pártelnök keddi vidéki útja miatt nem kommentálta, hogy valóban tervezi-e a 2002-es választások előtt szétesett kezdeményezés felélesztését. Dávid egy tavaly év végén adott interjújában elemezte a kormányzati pozícióban meghirdetett Békejobb szerepét, és leszögezte: "Ma ellenzékben vagyunk, és nem fogunk meghirdetni, de nem is szeretnénk egy második Békejobbot."

Szelet keresve

Az MDF-es képviselőcsoport többsége a sajtóból értesült arról, hogy a pártelnök elképzelhetőnek tartja a Pusztai Erzsébettel való együttműködést. Horváth Balázs képviselő szerint a nyilatkozat csupán egy olyan ötlet lehet, amelyet a szélcsendben szelet kereső vitorlással lehet jellemezni. Horváth szerint az ilyen "partközeli manőverek csak nagyon ritkán jönnek be". Lezsák Sándor szerint a kérdést a szerdai elnökségi ülésen kell majd megtárgyalni.

Óriási vétek, sőt bűn

Az MDF frakcióban ülő Ékes József, aki a Vállalkozók Pártja képviseletében már a Békejobb 2000 kezdeményezésben is helyet kapott, az Index kérésére úgy vélekedett, hogy a Centrum Párt 2002-es gyors sikere azt jelzi, "óriási vétek, sőt bűn volt" a Békejobb felszámolása. Ékes szerint, ha kitartanak, akár 10 százalékos eredményt is hozhatott volna a formáció, és akkor ma egészen más lenne a politikai konstelláció. Pusztai Erzsébet szerint az MDF és az MDNP valóban nem tervezi a Békejobb II. létrehozását, ám az együttműködés valóban napirenden van. Arra a kérdésre, hogy a Néppárt miért közeledik az őt a 2001-ben a Fidesszel kötött szövetség érdekében cserben hagyó MDF-hez, Pusztai azt mondta: az MDNP akkoriban is tisztában volt a Fórum "más és nehezebb helyzetével, most pedig teljesen más a felállás".