Mátyás
-6 °C
1 °C

A pénzügyminiszter bekérette Szász Károlyt

2003.06.23. 18:32
László Csaba pénzügyminiszter hétfőn hivatalába kérette Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét, s a találkozón több kifogással is élt a felügyeleti elnök szombaton a Napkelte című műsorban tett kijelentéseivel kapcsolatban.
"A pénzügyminiszter csodálkozásának adott hangot, amiért Szász Károly 2003. június 21-én egy televíziós műsorban emlékezett vissza egy egy évvel korábbi négyszemközti beszélgetésre, és eközben valótlanságokat állított. A pénzügyminiszter leszögezte, soha semmiféle fenyegető kijelentést nem tett Szász Károlynak" - írja a PM által az MTI-hez a találkozót követően megküldött közlemény.

Miért keveri bele a politikát?

A közlemény szerint: "László Csaba értetlenségét fejezte ki amiatt, is hogy a PSZÁF elnöke megveretésének történetét politikai konstellációba igyekszik helyezni, ebbe az ő személyét is belekeveri, holott Szász Károly ugyanezekben a nyilatkozatokban rendre kifejti, hogy egy konkrét vizsgálat állhat az őt ért támadások hátterében.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a Pannonplast Rt. tulajdonosi szerkezetének átalakulásában a PSZÁF szerint érintett állami cég nem tartozik a pénzügyminiszter felügyelete alá, a tulajdonosi jogokat is más tárca gyakorolja, így semmilyen összefüggés közte és az érintett ügy között nem mutatható ki."

Szász Károlyt június 16-án eddig ismeretlen tettesek súlyosan bántalmazták, az elnök azóta többször is úgy nyilatkozott, hogy az ügy a felügyelet egy konkrét határozatához kötődhet. Az általa elmondottak szerint ez a határozat a Pannonplast Rt-ben történt tulajdonszerzéshez kötődik.

Ha nem mond le, jön a sajtó

"A pénzügyminiszter úr amikor az én lemondásomat kérte, akkor annyit közölt velem, hogy ha én nem vagyok hajlandó lemondani, akkor majd a sajtón keresztül fog nekem üzenni, és akkor le fogok mondani" - mondta a szombati adásban Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke egy egy évvel ezelőtti eseményt felidézve.

A PM közleménye szerint ezzel kapcsolatban a miniszter "furcsállotta, hogy ha Szász Károlynak bármiféle kifogása van az egy évvel korábban elhangzottakkal szemben, akkor miért éppen most - egy tőle teljesen független esemény kapcsán - tárja a nyilvánosság elé, s miért nem tette ezt akkor, amikor még jól emlékezett az eseményekre".

"László Csaba felidézte Szász Károlynak az ominózus tavalyi beszélgetésen elhangzottakat, miszerint nem tartja szerencsésnek, hogy egy magas rangú köztisztviselő, akinek függetlenségét a törvények garantálják, éppen ezért politikai függetlensége is elvárható politikai szerepet vállaljon, saját bevallása szerint politikai szempontok szerint válassza meg munkatársait, ezért jó néven venné, ha Szász Károly lemondana tisztségéről".

László: Nem kéne többet politizálni

A közlemény megemlíti, hogy a miniszter "hangot adott afölötti örömének, hogy Szász Károly már egy héttel az őt ért támadás után munkába tudott állni, ugyanakkor felhívta figyelmét, hogy a jövőben a politikától távol, kizárólag a felügyelet szakmai tevékenységére koncentrálva végezze munkáját."

"László Csaba sajnálatát fejezte ki a Szász Károlyt ért durva támadás miatt, mielőbbi jobbulást kívánt az elnöknek és elmondta: reméli a tetteseket az illetékes hatóságok mihamarabb elkapják és felelősségre vonják" - áll a közleményben.