Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szabadi Bélát otthon őrzik

2001.10.04. 18:45
Nem sokkal este fél hét után hazatért otthonába Szabadi Béla, az FVM volt politikai államtitkára, ugyanis a Fővárosi Bíróság megszüntette a politikus előzetes letartóztatását. A kisgazda honatya szigorított házi őrizetbe került, nem hagyhatja el az otthonát, és ezt nyomozók felügyelik. A bíróság döntését Szabadi egészségi állapotával indokolta.
A bíróság ugyan szeptemberben újabb hatvan nappal meghosszabbította Szabadi Béla előzetes letartóztatását, a Fővárosi Bíróság másodfokon csütörtök délután úgy döntött, hogy házi őrizetbe helyezi az FVM volt politikai államtitkárát. Nyár végén a taláros testület úgy vélte, hogy továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a kisgazda politikus szabadlábon megkísérelné meghiúsítani az eljárást. A június 22-óta előzetes letartóztatásban lévő honatyát most a másodfokú bíróság pontosan ennek az ellenkezőjét állapította meg, s azért enyhített a fogva tartás körülményein nyilatkozta az Indexnek Bárándy Péter ügyvéd. A bíróság hivatalos indoklásában ezzel ellentétben Szabadi egészségi állapotára hivatkozik.

Csak a kert végéig

A hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsított honatya csütörtökön, fél hét körül érkezett rendőri kisérettel otthonához. A volt államtitkár senkinek nem volt hajlandó nyilatkozni. Szabadi szigorított háziőrizetbe került, így folyamatosan három rendőr őrzi otthonát- tudta meg az Index. Szabadi nem hagyhatja el a lakást, maximum a kert végéig mehet el.

Szabadi Béla
A kisgazda frakcióból nyár elején eltávolított kisgazda védője korábban azt hangsúlyozta, hogy Szabadi már nem dolgozik az FVM-ben, így nem fér okiratokhoz. A dokumentumok nagy részét egyébként is lefoglalta a hatóság. Még Koromapai Nicolette-tel, az FVM tulajdonában lévő Concordia Rt. volt vezetőjével sem tud összebeszélni, hiszen őt is előzetes letartóztatásba helyezték. Bárándy Péter szerint a tanúk jelentős részét már kihallgatták, ráadásul kiderült, hogy velük igen rossz a kapcsolata.

"Körülbelül egy órával ezelőtt tudtam meg azt, hogy hazajöhet a férjem" - mondta az Indexnek Szabadi Béla felesége délután. "Igazából csak akkor hiszem el az egészet, ha már itthon is lesz. Nem készítettem neki semmi különös finomságot, majd ha itthon lesz, akkor nekiállok főzni. Fiunk is nagyon várja már őt, még a kötelező iskolai színházlátogatást is elhalasztja emiatt."

Szabadi Béla ellen meg kellene szűntetni a büntetőeljárást és bocsánatot kellene tőle kérni- nyilatkozta Torgyán József az MTI-nek. Szabadi Béla lelkiismeretessége, munkabírása elismerést érdemelt volna, nem pedig azt, hogy büntetőjogilag ártatlanul Magda Marinkóként kutyapórázon vezessék és tönkretegyék annak ellenértékeként, hogy ő olyan sokat dolgozott a kormányzat minél sikeresebb munkájáért - fogalmazott a volt miniszter.