Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Kisgazda belharc a fővárosban is

2001.01.08. 16:10
Nyilatkozatban ítélte el a budapesti kisgazdavezetés 17 tagja Liebmannn Katalin felfüggesztett elnök ,,uszító és pártellenes tevékenységét." Szentgyörgyvölgyi Péter kinevezett fővárosi vezető a kijelentette: a kerületi elnökök felháborodva értesültek arról, hogy Liebmann támogatásukra hivatkozva ,,forgatja fel" a pártot. Liebmann Katalin az Indexnek kijelentette: a 17 név némelyike teljesen érthetetlen számára, hiszen kerületi elnökök helyett titkárok és állítólagos ,,elnökhelyettesek" legitimizálták az új elnök álláspontját.
Az FKGP néhány napja kinevezett budapesti elnöke, Szentgyörgyvölgyi Péter 17 kerületi elnök nevében nyilatkozatot tett közzé hétfőn, melyben kijelentik: ,,megdöbbenéssel és felháborodással értesültek arról, hogy Liebmann Katalin volt elnök rájuk való hivatkozással uszít a párt egysége ellen." A nyilatkozat szerint valótlan az az állítás és a hivatkozás, miszerint 16 fővárosi elnök támogatná Liebmann Katalin ,,felforgató" tevékenységét.

A sajtótájékoztatóval egy időben Liebmann az utcán válaszolt az újságírók kérdéseire, mert a székházból kitiltották, szobáját pedig lepecsételték. A menesztett elnök szerint a nyilatkozatot aláíró kisgazdák között titkárok és állítólagos ,,elnökhelyettesek" is vannak, akik nem írhattak volna alá az elnökök nevében. Ez - Liebmann szerint - azt bizonyítja, hogy nem mindenki áll a kettészakadt párt Torgyán-hű oldalán.

Ki kit támogat?

Kettészakadt kisgazdapárt
Liebmann Katalin és a teljes fővárosi elnökség felfüggesztésével az FKGP nagyjából kettészakadt. Az egyik szárny, a fellázadt kisgazdák Molnár Róbert főtitkárhelyettessel az élen, továbbra is állítják, hogy az FKGP év végi maratoni gödi ülésén az országos elnökség nem hatalmazta fel Torgyán Józsefet arra, hogy menessze Liebmann Katalint a fővárosi elnöki posztról. A másik szárny, a párt elnökhű tagjai azonban úgy vélik, Molnár Róbert rosszul és hiányosan vezette a gödi elnökségi ülés jegyzőkönyvét, ezért nem szerepel a dokumentumban a Liebmann menesztéséről szóló határozat. A Torgyán József felhatalmazásával szombatra összehívott rendkívüli ülésen az ellentmondások ellenére az országos elnökség megerősítette ezt a határozatot.
Az új fővárosi vezetés ugyanakkor csak 17 kerületi elnök nevében ítélhette el a volt budapesti elnököt, hiszen a sajtótájékoztató idejére csak ennyit sikerült ,,összeszedi" a huszonháromból. Újságírói kérdésre Szentgyörgyvölgyi kijelentette, hogy a távolmaradók is egyetértenek a nyilatkozat tartalmával, de mint fogalmazott: ,,nehéz ilyenkor munkaidőben mindenkit elérni".

Liebmann Katalin az Index érdeklődésére elmondta, hogy a nyilatkozat szövege alá kézzel írt 17 név némelyike teljesen érthetetlen számára, hiszen kerületi elnökök helyett titkárok és állítólagos ,,elnökhelyettesek" legitimizálták az új elnök álláspontját. ,,A listát nevetségesnek tartom, és nem megyek bele semmiféle számháborúba. Nem kispályázunk" - mondta az Indexnek a volt budapesti elnök.

Liebmann szobáját lepecsételték

Liebmann Katalin
Liebmann Katalin néhány perccel a sajtórendezvény előtt érkezett meg a Belgrád rakparti székházhoz, de be nem mehetett, ezért az utcán válaszolt az újságírók kérdéseire. Az Index érdeklődésére a volt elnök elmondta, nem kíván bemenni az épületbe, mert - ahogy fogalmazott - ,,nincs értelme kardoskodni."

A volt budapesti elnök szobájának ajtaját ugyanis a pártvezetés lepecsételte és mint azt Szentgyörgyvölgyi kijelentette, a vezető testület kizárólag az országos számvizsgáló bizottság jelenlétében, hivatalos jegyzőkönyvben rögzített leltár keretében jogosult az elnöki szoba megnyitására. ,,Elég nagy ez az épület, addig találunk másik szobát magunknak" - jelentette ki a kinevezett budapesti elnök, majd hozzátette: " A leltárra természetesen Liebmannt is meghívják majd, hiszen személyes tárgyai is a volt hivatalában maradtak." Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Liebmann Katalin szerint a párt jogtalanul tiltotta ki őt a székházból, és elnöki dolgozószobáját sem zárhatták volna le, hiszen ehhez a szervezet alapszabályában valóban rögzített szankcióhoz csak abban az esetben folyamodhat a pártvezetés, ha elkészült a kizárás tényét megállapító érvényes fegyelmi határozat. Ilyen pedig eddig nem született.

Lányi lemondott

Eközben lemondott az FKGP alelnöki, illetve parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztjáról Lányi Zsolt. A kisgazda országgyűlési képviselő a honvédelmi bizottság élén megtartja megbízatását, de nem kíván indulni a következő országgyűlési választásokon. Lányi úgy fogalmazott: egyetért a korábban lemondott Pokol Béla véleményével, aki a képviselőcsoport egységének fenntartása érdekében vált meg frakcióvezető-helyettesi megbízatásától. ,,Döntésem végleges, de természetesen szívesen beszélgetek erről Torgyán József pártelnökkel, hiszen joga van ahhoz, hogy ezt kérje" - mondta Lányi. Torgyán József a január 25-ei frakcióülés előtt beszélni fog a képviselővel, addig nem tekinti lezártnak a kérdést.

Lányit ugyanakkor négyszemközti megbeszélésre hívta Orbán Viktor kormányfő. A 15 perces találkozójukról nem szivárogtak ki részletek, de az eszmecsere politikai súlyát növeli, hogy a miniszterelnök kisgazda ügyekről eddig csak Torgyán Józseffel tárgyalt.

Csúcs László Torgyán nyilatkozatára reagálva, miszerint "egerek vajúdnak, hogy hegyet szüljenek", azt mondta: a kisgazda pártelnök teljes mértékben elveszítette a veszélyérzetét, és nem veszi észre, hogy az FKGP-ben megkezdődött a "torgyántalanítás".  • Vennék
  • Bankszámla