Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem hívhatnak 70-es számokat munkahelyükről a belügyesek

2005.01.06. 14:10
Letiltották a 70-es telefonszámokat a Belügyminisztérium és az alá rendelt intézmények vonalas telefonjairól, így a rendőrségi készülékekről is. Az intézkedést azzal indokolják, hogy a tárca nem kívánja tovább finanszírozni a munkatársak magánbeszélgetéseit, amelyeknek jó része 70-es előhívójú számokra irányult. A belügyi szóvivő szerint így több tíz millió forintot takaríthatnak meg. Úgy tűnik, a korlátozás nem az összes vonalas telefonra szól, csak az alacsony tarifájú belügyes vonalra.

Csak a főosztályvezetők vagy magasabb beosztású kollegáik hívhatnak 70-es számokat a rendőrségen, adta hírül a Népszabadság. A rendőrségi vonalas telefonokról a belügyi tárca politikai államtitkára tiltatta le a 70-es számokat a Belügyminisztérium távközlési szolgálatának kezdeményezésére.

Ha mégis ezt a számot hívják, a készüléken a "nem előfizetett szolgáltatás" felirat jelenik meg, vagy a rossz szám tárcsázásakor megszokott hang hallható. Sok rendőrnek van Vodafone előfizetése vagy feltöltőkártyája, őket a felettesek csak úgy érik el, ha saját mobiljukról telefonálnak. A Népszabadság információi szerint egyes nyomozócsoportokat közvetlen parancsnokaik sem tudják mozgósítani a Teve utcai kapitányságról.

Túl kedvezményes volt az előfizetés

"Nemcsak a rendőrségen, hanem a Belügyminisztériumban és az alá rendelt intézményekben is letiltották a vonalas telefonokról a 70-es számokat" - mondta az Indexnek Orodán Sándor, a tárca szóvivője. Mint mondta, a minisztérium magánelőfizetői egyezményt kötött a szolgáltatóval, így a belügyi állomány tagjai igen kedvező percdíjakkal tudtak telefonálni, és sok alkalmazott a családtagjainak is vodafone-os számot szerzett. A dolgozók magánbeszélgetéseinek nagy része tehát 70-es számra irányult, ezzel magyarázható, hogy a másik két mobilszolgáltatóra nem vonatkozik a december végén hozott rendelkezés.

A korlátozást gazdasági okból rendelték el, és a letiltás "nem érinti, nem érintheti" a szolgálati feladatok ellátását, mondta Orodán Sándor az MTI-nek. Ahol indokolt, például az ügyeleteken, ott nem rendeltek el korlátozást, de a tárca nem kívánja tovább finanszírozni a dolgozók magánbeszélgetéseit, tette hozzá. A szóvivő elmondta, a minisztérium akár több tíz millió forintot tud megtakarítani a híváskorlátozással.

Csak félig igaz

"Csak félig igaz a hír" - mondta az Indexnek Dávid Tibor, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkárhelyettese. Ugyanis a hagyományos vonalas telefonról továbbra is lehet hívni a 70-es számokat. Csak a kóddal használható belügyi vonalról tiltották le ezeket a hívásokat, arról, amelyről a matávos ár töredékéért lehetett telefonálni. Azért jelent az intézkedés érvágást a belügyi dolgozóknak, mert a hagyományos telefonról összesen három-ötezer forintos keretet telefonálhatnak el havonta, és a többletet csak akkor állja a munkahelyük, ha bizonyítják, hogy szakmai ügyben történtek a hívások.

A dolgozók elégedetlenségét kiváltó intézkedésről szóló házon belüli egyeztetésen a szakszervezet is részt vett, de Dávid csak valószínűsíteni tudta, hogy az ORFK kezdeményezni fogja a minisztériumnál a rendelkezés felülvizsgálatát.

A mobilszolgáltató nem tudta

"A Vodafone Magyarország Rt. értetlenül áll a Belügyminisztérium döntése előtt" - kezdődik a mobilszolgáltató csütörtök délután kiadott közleménye. A december végi letiltás híréről az állásfoglalás szerint csak a napilap cikkéből értesültek. Vitai Attila vezérigazgató szerint szokatlan, és az egyenlő elbánás elvével ellentétes, hogy csak az egyik mobilszolgáltató felé irányuló hívásokat korlátozzák.

Mint írják, a belügyes dolgozók az elmúlt időszakban több ezer szerződést kötöttek a szolgáltatóval, és remélik, hogy nem ezzel függ össze a letiltás.

A Belügyminisztérium kommunikálja az ügyet

A Népszabadság információi szerint a tárca és a Vodafone egyes illetékeseinek személyes, illetve üzleti ellentétei állhatnak az intézkedés hátterében. A rendőrszakszervezet helyettes főtitkára azt mondta, nem tudja, miért csak a 70-es számokra érvényes a korlátozás. A hivatalos indoklás, melyet az Index munkatársától hallott először, "elfogadhatatlan a számára", mivel szerinte annyira nem tömeges a Vodafone-jelenlét a rendőrségnél.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója nem kívánta kommentálni a fentieket. Mint mondta, úgy állapodtak meg, hogy csak a Belügyminisztérium szóvivője nyilatkozik az ügyben.