Géza
-12 °C
-4 °C

Reklám érkezik a BM-es levélben

2003.08.18. 12:29
Nemrégiben az egyik autógyár új szervizének reklámja érkezett meg a cég autómárkájával büszkélkedhető tulajdonosokhoz, a Belügyminisztérium boritékjában. A tárca adatonként 125-140 forintért vállalja a postás szerepét, s jobb ötletük nincs, mint a BM-es boríték.
Felháborodott hangvételű glossza jelent meg az Élet és Irodalom legújabb számában, amelyben a szerző szóvá teszi, hogy a Belügyminisztérium borítékjából egy autógyár új szervízének megnyitásáról szóló reklámanyag esett ki. "Továbbá egy kártyának is ki kellett esnie a borítékból, amelyben az eljárás törvényességéről és a lakcímadatok felhasználásáról tájékoztatják a delikvenst" - mondta el az Indexnek Cziffra András, a BM főosztályvezető-helyettese.

Törvény szabályozza

Évek óta vita tárgya, hogy a BM-nek feladata-e szóróanyagokat és egyéb reklámanyagokat kikézbesítenie. Cziffra szerint a helyzet egyértelmű, mivel törvény szabályozza. E szerint - állami feledatokat kivéve - nem adhatják ki személyes adatainkat, még akkor sem, ha valaki 20 évvel ezelőtti padtársát keresi, ám reklámok, felhívások esetében BM-es levélben kikézbesíthetik a levelet.

Hogy ehhez miért kell BM-es boríték, Cziffra visszakérdezett: "Hogyan nézne ki feladóként a cég, ha közben pedig arról tájékoztatnak, hogy a cég nem kapta meg személyes adatunkat?!"

Száz levelet maguk is borítékolnak

A Belügyminisztérium tarifája 125-140 forint küldeményenként, amelybe általában belekalkulálják a bérmunkát is, amikor a promóciós anyagot a borítékba rakják. Ötven-száz borítékot a BM munkatársai maguk is megtöltenek - tette hozzá a főosztályvezető-helyettes.

Éves szinten közel tucatnyi alkalommal végez ilyen formán postázást a BM, amiből 10-20 millió forintos bevétele származik - tudtuk meg.

A pártok is

Igénybe veszik a BM szolgáltatását a pártok is, a tavalyi kampányban az MSZP és a Fidesz is saját magát reklámozó levelet postáztatott ki a tárcával.

Cziffra elismerte, olykor fordulnak hozzájuk felháborodott címzettek, de ez minden második akciónként egy-egy panaszost jelent. Akik nem akarják, hogy lakcímükkel a tárca üzleteljen, a helyi jegyzőnél nyilatkozhatnak erről.