Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pokorni: a miniszterelnök nem úszhatja meg

2004.07.15. 12:41
Nem lapulhat tovább Medgyessy Péter miniszterelnök, mert továbbgyűrűztek a soproni bemutatás hullámai - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. A politikus szerint a kormányfő elmulasztotta a bocsánatkérést az obszcén kézjelért, amelyet az őt füttyel köszöntő választópolgároknak mutatott.
A rendőrség újságírókat kezdett vegzálni és kihallgatni a miniszterelnök soproni bemutatásáról készül képek ügyében, ez egyesek szerint a legsötétebb 50-es éveket, "szerintem inkább a 60-as, 70-es évek módszereit idézi" - vélekedetett Pokorni Zoltán a Fidesz budapesti székházában tartott sajtótájékoztatóján. Mint emlékezetes, az EP-választás előtti napokban Medgyessy Péter egy soproni nagygyűlésen lefele fordított hüvelykujjat mutatott a több ezres hallgatóságban egyik csoportjának, amely fütyüléssel és tülköléssel próbálta belefojtani a szót a miniszterelnökbe.

Az egész okozója

Az ellenzéki párt alelnöke szerint Medgyessy Péter, "aki az egésznek okozója", nem hallgathat tovább. Pokorni Zoltán úgy vélekedett, hogy a második magyar közjogi méltóság "nem úszhatja meg", a miniszterelnöktől "a legkevesebb, hogy bocsánatot kér" az obszcén és közkeletű jelért. A fideszes politikus szerint a miniszterelnöknek azokat is képviselnie kell, akik nem értenek vele egyet, ezért a jogszerűség mellett a kultúra is hozzátartozik a közélet szabályozóihoz.

A MeH nem kérte

Az elmúlt napokban az esetről egyedüliként saját felvételt készítő Sopron TV tulajdonosa tett ismeretlen tettes ellen feljelentést, miután a képsorokat a Hír TV és a TV2 is engedélyük nélkül sugározta. A beintésről készült felvétel ügyében a rendőrség szerzői jog megsértése miatt beidézte Borókai Gábor, a Hír TV igazgatóját és Sváby Andrást, a TV2-n futó Napló című magazin felelős szerkesztőjét. A Sopron TV álláspontja szerint a felvételt a Miniszterelnöki Hivataltól kellett volna elkérni. Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Index érdeklődésére azonban korábban elmondta, a Sopron TV tévesen és indokolatlanul hivatkozott az ügyben a MeH-re. A tisztázatlan kérdések ellenére Hajnal Sándor, a soporoni tévé tulajdonosa kártérítési pert is kilátásba helyezett.