Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Pokorni: a miniszterelnök nem úszhatja meg

2004.07.15. 12:41
Nem lapulhat tovább Medgyessy Péter miniszterelnök, mert továbbgyűrűztek a soproni bemutatás hullámai - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. A politikus szerint a kormányfő elmulasztotta a bocsánatkérést az obszcén kézjelért, amelyet az őt füttyel köszöntő választópolgároknak mutatott.
A rendőrség újságírókat kezdett vegzálni és kihallgatni a miniszterelnök soproni bemutatásáról készül képek ügyében, ez egyesek szerint a legsötétebb 50-es éveket, "szerintem inkább a 60-as, 70-es évek módszereit idézi" - vélekedetett Pokorni Zoltán a Fidesz budapesti székházában tartott sajtótájékoztatóján. Mint emlékezetes, az EP-választás előtti napokban Medgyessy Péter egy soproni nagygyűlésen lefele fordított hüvelykujjat mutatott a több ezres hallgatóságban egyik csoportjának, amely fütyüléssel és tülköléssel próbálta belefojtani a szót a miniszterelnökbe.

Az egész okozója

Az ellenzéki párt alelnöke szerint Medgyessy Péter, "aki az egésznek okozója", nem hallgathat tovább. Pokorni Zoltán úgy vélekedett, hogy a második magyar közjogi méltóság "nem úszhatja meg", a miniszterelnöktől "a legkevesebb, hogy bocsánatot kér" az obszcén és közkeletű jelért. A fideszes politikus szerint a miniszterelnöknek azokat is képviselnie kell, akik nem értenek vele egyet, ezért a jogszerűség mellett a kultúra is hozzátartozik a közélet szabályozóihoz.

A MeH nem kérte

Az elmúlt napokban az esetről egyedüliként saját felvételt készítő Sopron TV tulajdonosa tett ismeretlen tettes ellen feljelentést, miután a képsorokat a Hír TV és a TV2 is engedélyük nélkül sugározta. A beintésről készült felvétel ügyében a rendőrség szerzői jog megsértése miatt beidézte Borókai Gábor, a Hír TV igazgatóját és Sváby Andrást, a TV2-n futó Napló című magazin felelős szerkesztőjét. A Sopron TV álláspontja szerint a felvételt a Miniszterelnöki Hivataltól kellett volna elkérni. Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Index érdeklődésére azonban korábban elmondta, a Sopron TV tévesen és indokolatlanul hivatkozott az ügyben a MeH-re. A tisztázatlan kérdések ellenére Hajnal Sándor, a soporoni tévé tulajdonosa kártérítési pert is kilátásba helyezett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!