Klaudia
-4 °C
2 °C

Közzétették Bencsik bírójának fényképét

2004.01.28. 08:45
Nyilvánosságra került a Magyar Demokrata főszerkesztőjét rágalmazás miatt első fokon tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélő Cserni János osztályvezető bíró fényképe. Egy internetes fórumon az egyik hozzászóló azt írta: aki látja az utcán Csernit, próbálja határozottan meggyőzni az igazságról. A BRFK vizsgálja a levelet.
A Magyar Demokrata főszerkesztőjét első fokon szabadságvesztésre ítélő Cserni János osztályvezető bíró fényképét küldik körbe a polgári körök zárt levelezőfórumán - írja a Népszava. A bíró arcáról készült képek először a Hír TV internetes fórumán bukkantak fel. A polgári körök levelezőfórumán az egyik hozzászóló, Turul, így fogalmaz: aki látja az utcán Csernit, "próbálja meg határozottan meggyőzni arról", hogy ne hozzon több "igazsággal ellentétes döntést".

A lap megjegyzi, hogy a bíró nevét először Bencsik hozta nyilvánosságra a Hír TV-ben készült interjújában: "Ez egy példátlanul brutális ítélet volt. Azt vettem észre, hogy Cserni János bíró úr átírta a magyar nyelvet, ami kétségkívül egy impozáns teljesítmény volt a részéről, csak ez nekem egy kicsit sokba van."

A bíró a Népszava munkatársától értesült arról, hogy fényképe nyilvánosságra került, személye elleni akciótól nem tart. A BRFK az idézett levél tartalmát "elemzés és értékelés alá vonta".

Nem fenyegetés, inkább felszólítás

. "Szó van ebben a levelezési formában a bíróról, de elsődlegesen én úgy gondolom, hogy ez egyfajta veszélyes fenyegetést nem tartalmaz. Azt gondolom, hogy ez nem ügy" - mondta Bodnár Zsolt. A BRFK nyomozó főosztályának vezetőjének véleménye szerint a levél szövege inkább felszólítás, mint fenyegetés. Azt írják benne - mint mondta Bodnár Zsolt -, hogy a bíró "ne hozzon igazsággal ellentétes döntést." Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke közölte: "az érintett bíró nem kért védelmet, a Fővárosi Bíróság vezetése pedig egyelőre a jogi lehetőségeket vizsgálja. Amennyiben büntetőeljárást kezdeményezünk, azt nyilvánosságra hozzuk, de sor kerülhet olyan lépésekre, például biztonsági intézkedésekre is, melyeket nem fogunk bejelenteni, mert azzal hatékonyságukat veszélyeztetnénk" - fűzte hozzá. Kérdésre válaszolva az elnök leszögezte: meggyőződése szerint a történtek a bírói függetlenséget nem csorbíthatják."A bíró félhet, de a tárgyalóteremben meghozott döntést az ilyen esetek soha nem befolyásolják" - jelentette ki Gatter László.

Hende: Provokáció

Hende Csaba, a polgári körök koordinátora közleményben tudatta az MTI-vel, hogy nem létezik a polgári körök zárt levelezőrendszere, amelyre a Cserni János megfenyegetéséről szóló cikk hivatkozik. "Mindenki, de különösen a Népszava előtt természetesen jól ismert tény, hogy ilyen levelezőrendszer nem létezik" - írta közleményében az MDF-es országgyűlési képviselő. Közölte: "sajnálattal kell megállapítanom, hogy ez a durva hamisítás beleillik abba a provokáció-sorozatba, amely immár hetek óta tart, és amelynek nyilvánvaló célja a polgári körök lejáratása."