Klaudia
-4 °C
2 °C

Aki nem szavaz, az ne is egyék?

2006.01.04. 11:49
Évértékelő interjújában a tatabányai polgármester arról elmélkedett, hogy az lenne a legjobb, ha az alkotmány a választási részvételhez kötne minden más állampolgári jogot, egészségügyet, oktatást, bármit.

Nemcsak adófizetésben, hanem érzületben és hozzáállásban is vállalni kell a kötelezettségeket, fejtegette keddi interjújában a TKTV-n Bencsik János tatabányai polgármester.

#alt#
A polgármester (Fotó: bencsikjanos.hu)

Legjobb lenne az alkotmányban

Magyarország, és ezen belül Tatabánya nem egy részvénytársaság, ahol lehet csak ülni a karosszékben, és követelni, itt mindenkinek vannak kötelezettségei, jelentette ki a 2004 óta a Fideszhez csatlakozott polgármester. Az állampolgári jogokról elmélkedő Bencsik szerint az lenne az igazi demokrácia, ha a nemzethez, az országhoz tartozók mindegyikének kötelező lenne kinyilvánítani a véleményét, "leadni a voksát ahhoz, hogy a Magyar Köztársaság által biztosított lehetőségekkel élhessen akár az oktatás, akár az egészségügy területén, vagy bármiben".

"A legjobb az lenne, hogyha az alkotmányba bekerülne az, hogy magyar állampolgár az, aki rendszeresen részt vesz a választásokon, leadja a szavazatát, és ezáltal a felelősségben is osztozik, és innentől kezdve vannak jogai is, és igénybe veheti mindazokat a jóléti szolgáltatásokat, amelyek megilletnek minden felelősen gondolkodó és élő magyar embert." Ha ez megvalósul, akkor a világgazdaság hullámzásainak ellenálló, erős és megtartó közösség jön létre, magyarázta meg álláspontját Bencsik.

Magyarországon a Horthy-rendszerben kötelező volt a választáson való részvétel. A leginkább antidemokratikus, nyílt szavazás intézményét 1938-ban törölték el. Az 1949-ben megalakult Magyar Népköztársaságban a szavazáson való részvétel "kötelezően ajánlott" volt.

Gyalog ment el

Az egykor az SZDSZ-ben kezdő, majd független, az utóbbi két évben pedig már fideszes polgármester nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 800 kilométeres gyalogtúrával zarándokolt el Erdélybe, Csíksomlyóra. Bencsik az útról könyvet is írt, amelynek bemutatóját decemberben a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás évfordulójára időzítette.

Bencsiknek a válaszásokon a szocialista, 2002-ben is fölényesen daidalmaskodó Schwarcz Tiborral és a szabad demokrata Szalay Gáborral kell megküzdenie.