Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Titokban tartják Gergényi válaszát

2006.11.27. 17:31
Az országos rendőrfőkapitány úgy döntött, nem hozza nyilvánosságra a tévéostromról készült jelentéshez fűzött kiegészítéseket. A tízoldalas válasz Bene László szerint túl szakmai, nem tartozik a közvéleményre.

Nem hozza nyilvánosságra a rendőrség a szeptember 18-i tévéostrom rendőri intézkedéseivel kapcsolatos vizsgálati jelentésre adott BRFK-s választ, döntött Bene László. Gergényi Péter 10 oldalas válasza Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint annyira szakmai jellegű, hogy Bene László főkapitány megítélése szerint az "nem tartozik a közvéleményre".

Érdeklődésünkre, hogy akkor a jelentés valaha megismerhető lesz, nemleges választ adott. Mint mondta, most az eredeti, Ignácz István vezette bizottság viszontválaszolhat Gergényi válaszára.

Az Ignácz-bizottság számos rendőri hiányosságot állapított meg a szeptemberi zavargásokkal kapcsolatban. Ugyanakkor személyi felelősöket nem nevezett meg, legalábbis a nyilvánosságra hozott szövegben gondosan kisatírozták a neveket.

Pedig a megállapítások szerint nem volt megfelelő a zavargók megfékezésére kidolgozott taktika és szakszerűtlen volt az irányítás. Az Ignácz-jelentés szerint hiányos volt a rendőrök felszerelése. Ugyanakkor a rendőrök "példásan, sokszor erejüket meghaladóan helytálltak".

Péterfalvi: nem érv, hogy túl szakmai az anyag

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az ORFK részéről nem megfelelő érv arra hivatkozva elzárni a nyilvánosság elől a BRFK-nak az MTV-székház ostromáról készített jelentésre adott válaszát, hogy az az anyag "túl szakmai". Felidézte: az Ignácz-jelentés nyilvánosságra hozatalakor az anyagból törölték az érintett rendőrtisztek neveit. Holott a közfeladatot ellátó személyeknek a feladatuk ellátásával összefüggő adatai nyilvánosak, ezért ezeket nem lett volna szabad kivenni a dokumentumból - mondta.

Péterfalvi szerint az MTV-székháznál történt rendőri intézkedés kapcsán a törvény erejénél fogva közérdekű adat, hogy ki adhatott parancsot, illetve ki milyen parancsot, utasítást adott. A parancsot adó személy adatai nyilvánosak - mondta.

Az adatvédelmi biztos felhívta a figyelmet arra, hogy az eredeti jelentést, ha szűkítve is, de megismertették a nyilvánossággal, az erre a szakmai értékelésre reagáló BRFK-anyagot, illetve a jelentést készítő bizottság erre adott válaszait azonban már nem, holott ezek módosíthatják az eredeti dokumentum megállapításait.

Garamvölgyi: nem írja elő jogszabály a nyilvánosságra hozatalt

Semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy az országos rendőrfőkapitány véleményét, illetve az arra adott reflexiót nyilvánosságra kellene hozni - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője Péterfalvi nyilatkozata kapcsán. Garamvölgyi László hétfő délután azt mondta, hogy megítélésük szerint már az alapjelentés nyilvánosságra hozatala sem lett volna kötelező. Semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy a véleményt, és az arra adott reflexiót nyilvánosságra kellene hozni - közölte.

Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy ezzel folyamatos támadásnak teszik ki a rendőrséget, Garamvölgyi László úgy válaszolt: ez "a mai döntése" az ORFK vezetőjének. "Nem azt mondtam, hogy ez soha többet nem lesz nyilvánosságra hozva" - tette hozzá, majd emlékeztetett arra: az eredeti döntés meghozatala előtt is "óriási nyomás" nehezedett rájuk.

Fidesz: hozzák nyilvánosságra a választ!

A Fidesz arra szólítja fel Bene László országos rendőrfőkapitányt, hogy azonnal hozza nyilvánosságra az MTV-székház ostromáról készített teljes bizottsági jelentést és BRFK arra adott válaszát is - mondta Szijjártó Péter szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján.

"Felháborító titkolózásnak" és "szánalmas önmentegetésnek" nevezte Szijjártó, hogy nem hozzák nyilvánosságra a BRFK-választ. Véleménye szerint ez az érvelés - mármint hogy az anyag túl szakmai jellegű - legalább annyira ijesztő, mint azok a "lúzerségek" voltak, amiket a Szabadság téren lehetett tapasztalni szeptember 18-án. Szerinte az embereknek joguk van tudni, hogy kik a felelősök a történtekért.

Szijjártó Péter feltette a kérdést, vajon hogyan lehet az, hogy a jelentés elképesztő szakmai hiányosságokat állapít meg, azonban nem nevezi meg felelősöket. "Na erre mondja azt a Fidesz, hogy ebből most már elég, fejezzék be a hazudozást, fejezzék be a titkolózást" - fogalmazott.

Az MTV-székház ostroma miatt felvetődik az országos rendőrfőkapitány helyszínen eljáró helyettesének, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak, valamint a miniszterelnöknek a felelőssége is, hiszen Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta, hogy utasításokat adott a rendőrségnek azon az éjszakán - mondta Szijjártó.

Mesterházy: Inkább köszönet illetné a rendőrség munkáját

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta: a Fidesznek be kellene fejeznie a rendőrség politikai támadását, és inkább köszönet illetné a rendőrség munkáját, mintsem oktalan kritika. A kormánypárti politikus szerint egy ilyen jelentés esetében a nyilvánosság valóban sokféle problémát megoldhat, de azt is elfogadják, hogy a rendőri vezetők szakmai kompetenciájába tartozik a dokumentum nyilvánosságra hozatala.