Árpád
-2 °C
3 °C

Nem indult eljárás rendőrök ellen a brókerügyben

2004.09.24. 14:44
Az elmúlt napokban a Magyar Nemzet - az ügyészségi kihallgatásokra hivatkozva - rendőröket is összefüggésbe hozott a Kulcsár Attila elleni büntetőüggyel. Az országos főrendőr visszautasította a "vádakat" és a legfőbb ügyésszel folytatott megbeszélésen tisztázta kollegáit.
Bene László újonnan kinevezett országos rendőrfőkapitány pénteken bemutatkozó látogatást tett Polt Péter legfőbb ügyésznél. A megbeszélésen áttekintették az elmúlt napokban napvilágot látott híresztelések alapjául szolgáló ügyeket is.

"A legfőbb ügyész arról tájékoztatta az országos rendőrfőkapitányt, hogy a Kulcsár Attila személyéhez kapcsolódó ügyekben rendőrökkel szemben az ügyészségen büntetőeljárás nem folyik" - olvasható a rendőrség internetes oldalán közzétett közleményben. Mint írják, az említett ügyek felderítése és minél előbbi eredményes befejezése érdekében az ügyészség és a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz.

A találkozó előzménye, hogy a Magyar Nemzet című napilap a Kulcsár Attila ügyészségen tett gyanúsítotti vallomásaira hivatkozva szerdai és csütörtöki számában több magas rangú rendőrt is összefüggésbe hozott a brókerbotránnyal, így többek között Ferenczi Lászlót, az ORFK bűnügyi igazgatóját, a magyar rendőrség első számú bűnügyi vezetőjét, Papp Csabát, a SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjét és Molnár Csabát, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának korábbi vezetőjét.

Bene László csütörtökön rendkívüli, országos főkapitányként bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott, ahol úgy fogalmazott, hogy a Magyar Nemzet című napilap "minden eddiginél messzebbre ment, alaptalanul, bizonyítékok nélkül" vádolt meg rendőrségi dolgozókat Kulcsár Attila vallomására hivatkozva. Egyúttal közölte azt is, bízik kollegáiban.

Az ügyészség is elhatárolódott

A Legfőbb Ügyészség csütörtökön, a főkapitány sajtótájékoztatója előtt közleményt adott ki, mely szerint a Kulcsár-ügyben napvilágot látott sajtóhírek nem az ügyészségtől származnak. A közlemény szerint a kiszivárgott információk jelentős része súlyosan veszélyezteti a nyomozás eredményességét.

Bene László a napokban az ügyészség és a rendőrség közti nézeteltérések kezelésére vonatkozó kérdés kapcsán a Magyar Nemzetben úgy fogalmazott: "Viták természetesen lesznek, de ha rajtam múlik, akkor ezek nem a sajtón keresztül zajlanak majd, hanem azok között a munkatársaim vagy adott esetben köztem és az ügyészség vezetői között, akikre ez tartozik".

A pénteki találkozó után kiadott közlemény szerint a megbeszélésen megállapították, hogy a rendőrség és az ügyészség munkakapcsolata eredményes, törvényes és konstruktív. Mindkét fél a jövőre nézve is elkötelezett a jó viszony fenntartása mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?