Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Visszavonják az Orbán-kormány utolsó határozatait

2002.06.05. 09:54
A Medgyessy-kabinet pénteken 33, az elődje által a választási vereség után hozott határozatot visszavon. A rendelkezések nagy része sportcélú beruházás, valamint a Nemzeti Földalappal, a Magyar Fejlesztési Bankkal és a Sándor-palotával függ össze.
A Terror Háza Közalapítvány és egy másik alapítvány összeolvadása, a Millenáris Park ügye, a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak szánt hitelgarancia, az orosz államadósság rendezése, az állami földek eladása, a Sándor-palota ügye és sportcélú beruházásokra vonatkozó jogszabályokat von vissza pénteken a kormány - értesült a Magyar Hírlap.

Nyugdíj, családi gazdaságok, MFB

A napilap információi szerint a Medgyessy-kormány már döntött arról, hogy visszavonják a 13. havi nyugdíjról és a szövetkezeti külső üzletrész-tulajdonosok kárpótlásáról szóló jogszabályt, mert ezeket másként szeretné megoldani a kabinet. Azt azonban egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a kincstári vagyonba tartozó ingatlantulajdoni hányad ingyenes debreceni önkormányzati tulajdonba adására, a Duna Tévé és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. működésének támogatására. A termőföldek integrált igazgatási és ellenőrzési rendszerének megvalósítására, a családi gazdaságok, illetve mezőgazdasági kis- és középüzemek finanszírozására vonatkozó visszavonandó jogszabályok sorsa is kétséges.

A kormány két, a Magyar Fejlesztési Bankkal összefüggő határozatot is hatályon kívül helyez. Mindkettő a hosszú lejáratú külföldi hitelfelvételekhez kapcsolódó árfolyam-garanciával kapcsolatos. A 33 határozat között szerepel még a Rodostó Közalapítvány létrehozására, a volt miniszterelnök titkárságának az Országházban történő elhelyezésére, a Sándor-palota látogathatóságára, illetve a Corvin-lánctestület elhelyezésére vonatkozó intézkedés.

Bozsik program, Népstadion

A visszavont határozatok között szerepel a Bozsik program állami kezességvállalásának módosításáról szóló intézkedés, a debreceni rendezvénycsarnokra vonatkozó pótlólagos állami kezességvállalás, a Sportfólió Kft.-nek a Népstadion rekonstrukciójával összefüggő beruházás megvásárlásához, illetve az ÚTE-stadion felújításához, valamint a balatonfűzfői sportlétesítmény megszerzéséhez nyújtott állami garancia.

Szintén visszavonják a stadioninformatikai projekthez, a Magyar Sport Házához, a labdarúgás utánpótlás-neveléséhez, a 2012-es olimpiához és a 2008-as futball EB-hez nyújtott állami kezességvállalásról szóló döntést. A most leállítandó építkezések közül később több megvalósul, de nem indokolatlanul magas kezességvállalás mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?