Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Visszavonják az Orbán-kormány utolsó határozatait

2002.06.05. 09:54
A Medgyessy-kabinet pénteken 33, az elődje által a választási vereség után hozott határozatot visszavon. A rendelkezések nagy része sportcélú beruházás, valamint a Nemzeti Földalappal, a Magyar Fejlesztési Bankkal és a Sándor-palotával függ össze.
A Terror Háza Közalapítvány és egy másik alapítvány összeolvadása, a Millenáris Park ügye, a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak szánt hitelgarancia, az orosz államadósság rendezése, az állami földek eladása, a Sándor-palota ügye és sportcélú beruházásokra vonatkozó jogszabályokat von vissza pénteken a kormány - értesült a Magyar Hírlap.

Nyugdíj, családi gazdaságok, MFB

A napilap információi szerint a Medgyessy-kormány már döntött arról, hogy visszavonják a 13. havi nyugdíjról és a szövetkezeti külső üzletrész-tulajdonosok kárpótlásáról szóló jogszabályt, mert ezeket másként szeretné megoldani a kabinet. Azt azonban egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a kincstári vagyonba tartozó ingatlantulajdoni hányad ingyenes debreceni önkormányzati tulajdonba adására, a Duna Tévé és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. működésének támogatására. A termőföldek integrált igazgatási és ellenőrzési rendszerének megvalósítására, a családi gazdaságok, illetve mezőgazdasági kis- és középüzemek finanszírozására vonatkozó visszavonandó jogszabályok sorsa is kétséges.

A kormány két, a Magyar Fejlesztési Bankkal összefüggő határozatot is hatályon kívül helyez. Mindkettő a hosszú lejáratú külföldi hitelfelvételekhez kapcsolódó árfolyam-garanciával kapcsolatos. A 33 határozat között szerepel még a Rodostó Közalapítvány létrehozására, a volt miniszterelnök titkárságának az Országházban történő elhelyezésére, a Sándor-palota látogathatóságára, illetve a Corvin-lánctestület elhelyezésére vonatkozó intézkedés.

Bozsik program, Népstadion

A visszavont határozatok között szerepel a Bozsik program állami kezességvállalásának módosításáról szóló intézkedés, a debreceni rendezvénycsarnokra vonatkozó pótlólagos állami kezességvállalás, a Sportfólió Kft.-nek a Népstadion rekonstrukciójával összefüggő beruházás megvásárlásához, illetve az ÚTE-stadion felújításához, valamint a balatonfűzfői sportlétesítmény megszerzéséhez nyújtott állami garancia.

Szintén visszavonják a stadioninformatikai projekthez, a Magyar Sport Házához, a labdarúgás utánpótlás-neveléséhez, a 2012-es olimpiához és a 2008-as futball EB-hez nyújtott állami kezességvállalásról szóló döntést. A most leállítandó építkezések közül később több megvalósul, de nem indokolatlanul magas kezességvállalás mellett.