Nándor
3 °C
16 °C

Aljas rágalmazás kontra vidámság: újabb ügynökper

2005.03.22. 12:33
Magánvádas eljárást kezdeményez a Nemzetbiztonsági Hivatal első igazgatója ellen Bereczki Vilmos egykori kisgazda képviselő, mert Nagy Lajos egy televíziós interjúban azt állította róla, hogy III/III-as ügynök volt. Az egykori igazgató szerint az 1990-es nemzetbiztonsági bizottság egyes tagjai azért kértek tőle személyes találkozókat, mert azt hitték, hogy ő, mint az NBH igazgatója, úgyis tisztában van a róluk szóló iratok tartalmával. Az érintettek máshogy emlékeznek.

Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal alapítója és első igazgatója szerint az első szabad választások utáni Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában csak négyen nem voltak érintve ügynökügyben.

Látta a lajstromot

A jelenleg magánnyomozói irodát vezető Nagy Lajos a Napkelte hétfői adásában azt állította, hogy az 1990-ben létrejött parlamenti testület első körös tagjai közül csupán Demszky Gábor, Fodor Gábor, Mécs Imre, és Kőszeg Ferenc nem volt ügynök. Nagy ezzel pontosította egy korábbi nyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy csak hárman nem voltak érintettek. Nagy információi szerint a bizottság többi tagja viszont érintett volt, és közülük néhányan önként vallották be neki, hogy jelentettek is. Példaként említette a testület titkárát, Bereczki Vilmost, aki állítása szerint feltárta neki, hogy Palotás fedőnevű ügynöke volt a belső elhárításnak. Nagy korábban már az Indexnek elmondta, hogy látta a Németh Miklós-féle ügynöklistát és azért minősítette hitelesnek, mert például a nála feltárulkozó politikusok is szerepeltek a lajstromban.

A bíróságon kiderül

A 6-os karton nem elég
A számos érintett illetve hírbehozott közéleti szereplő fenyegetőzése ellenére Bereczki pere lehet az első valóban bíróságra kerülő ügy az ügynöklisták megjelenése óta, ha a volt kisgazda politikus tényleg megteszi a közleményben beígért feljelentést. Korábban Kondor Katalin perelte be a Népszavát, amikor a lap azt állította, hogy a rádióelnök ügynök volt. A bíróság az előkerült 6-os kartont nem tartotta elégséges bizonyítéknak az állítás bizonyításához.
"Nagy Lajos nyugalmazott titkosszolgálati tábornok személyemmel kapcsolatosan valótlan és hazug állításokat hangoztatott 2005 március 21-én a Napkelte adásában" - nyilatkozta az Indexnek Bereczki Vilmos egykori kisgazda képviselő, aki hozzátette: a Pesti Központi Kerületi Bíróságon magánvádas eljárást indított "aljas indokból nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt". Bereczki hozzátette, nem ő kezdeményezett találkozót a nyugalmazott tábornokkal, hanem Nagy Lajos kezdeményezett megbeszéléseket vele. "A bíróságon minden kiderül" - zárta rövid nyilatkozatát a gazdálkodóvá avanzsált egykori politikus.

Vidáman áll elébe

A feljelentés hírére reagálva az egykori titkosszolgálati vezető az Indexnek azt mondta, hogy "vidáman áll elébe egy ilyen pernek", úgyis régen látta már Bereczkit. Nagy azt mondta, pontosan emlékszik arra a presszóra, ahol az egykori kisgazda saját kérésére találkozott vele azért, hogy szabadkozzon a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatáson használt támadó hangneméért. Nagy szerint Berecki azt hitte, hogy az akkoriban alakult NBH birtokába kerültek a III/III-as dokumentumok is, így biztosra vette azt is, a hivatal vezetője ismeri azokat. Ezért Bereczki maga mondta el, hogy beszervezték valamint, hogy ki volt a tartótisztje. Nagy állítása szerint hasonlóan cselekedett, a KDNP-s Keresztes Sándor is, akit később vatikáni nagykövetté neveztek ki.

Az 1990-es első nemzetbiztonsági bizottság
Elnök: Demszky Gábor (SZDSZ) (főpolgármesterré választása után az új elnök: 1990 december 15-től Kövér László (Fidesz) Alelnök: Szokolai Zoltán (MDF) Titkár: Bereczki Vilmos (FKGP) Tagok: Fodor Gábor (Fidesz), Gál Zoltán (MSZP), Ilkei Csaba (MDF), Kátay Zoltán (MDF), Keresztes Sándor (KDNP), Kőszeg Ferenc (SZDSZ), Mécs Imre (SZDSZ), Patronyák László (MDF), Szarvas Béla (MDF)