Email 'lehallgatása' miatt perlik az OM-et

2003.08.21. 16:19
Az adatvédelmi ombudsman szerint jogellenesen olvasták el az Oktatási Minisztérium egyik volt cége vezetőjének elektronikus leveleit. Az ombudmsani állásfoglalás után az érintettek, Béres István volt OM-kormánybiztos, illetve Orbán Imre, a Multinova Kft. korábbi ügyvezetője pert indítanak az oktatási tárca ellen.
Az Oktatási Minisztérium (OM) elektronikus levelezési rendszerével kapcsolatos beadványt vizsgálva az adatvédelmi biztos megállapította, hogy az OM-nél "feltételezhetően" a belső szabályok megsértéséből adódó működési hiba történt - mondta el az MTI-nek Péterfalvi Attila. A panaszt Béres István, az OM volt beruházási kormánybiztosa, és Orbán Imre - a Hallgatói Információs Központ informatikai beruházásával megbízott - Multinova Kft. ügyvezetője nyújtotta be még a nyár elején - jegyezte meg az országgyűlési biztos. (A Multinova Kft. megbízását tavaly decemberben Magyar Bálint oktatási miniszter visszavonta.)

Továbbított levelek

Péterfalvi Attila ismertetése szerint a két érintett a beadványban többek között sérelmezte, hogy az OM-ben a munkavégzésre vonatkozó jogviszony megszűnését követően Orbán Imre elektronikus postafiókját nem szüntették meg, hanem az oda érkező leveleket átirányították egy másik postafiókba. Orbán Imre nevével új email címet hoztak létre amikor ő már nem dolgozott ott és "hozzájárulása nélkül személyes leveleit ismeretlen céllal az OM egy háttérintézménye dolgozójának továbbították" - ismertette.

Péterfalvi Attila elmondta: az érintettek sérelmeik alátámasztására számos dokumentumot, a fegyelmi eljárás során történt meghallgatások jegyzőkönyveit, a levelek továbbításához fűzött kísérőleveleket és más dolgozók nyilatkozatait is megküldték. Az ombudsman hangsúlyozta: adatvédelmi biztosként nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, vagy olyan egyéb eszközökkel, amelyekkel megállapíthatná a beadványozók által közöltek és a megküldött dokumentumok valóságtartalmát.

Korábban már megmondta

"Állásfoglalásom kialakításához azonban ez nem is volt szükséges, mert a felvetett kérdésekre már korábban választ adtam" - mondta Péterfalvi Attila. Hozzátette: a korábban, hasonló esetek kapcsán kialakított állásfoglalása szerint jogellenes az, ha "személyes", névhez kötött email címeket úgy használnak, hogy arról az érintett nem tud.

Az ombudsman megjegyezte: állásfoglalásával levélben megkereste az OM közigazgatási államtitkárát is, és arra kérte, hogy az abban foglaltak betartását követelje meg a minisztériumon belül. Péterfalvi Attila álláspontja szerint "a munkáltató által biztosított elektronikus levelezés tekintetében különbséget kell tenni a munkavállaló személyes használatára adott, esetleg a nevét, vagy nevének töredékét is tartalmazó, valamint az olyan email címek között, amelyek a cég ügyeinek intézését szolgálják, és nem egy-egy munkavállaló személyéhez kötöttek".

Levéltitok

Az ombudsman szerint "a személyes, csak az érintett munkavállaló (illetve a rendszergazda) számára hozzáférhető email címen folytatott levelezést pedig adatvédelmi szempontból ugyanúgy kell megítélni, mint a hagyományos személyes levelezést és telefonálást". Egy volt dolgozó nevével új email cím létrehozása jogellenesnek minősül, tekintette arra, hogy az érintett hozzájárulása nélkül használták fel az egyik személyes adatát, a nevét - mutatott rá. Péterfalvi Attila kitért arra, hogy Szüdi János, az OM közigazgatási államtitkára megkeresésére azt válaszolta: a tárcánál nem folytatnak olyan gyakorlatot, amely szerint volt dolgozó nevével új email címet hoznak létre.

Per indul az OM ellen

Béres István és Orbán Imre közös közleményben jelezte, hogy polgári pert indít a történtek miatt az oktatási tárca ellen, kérve a jogsértés megállapítását, illetve a további szabályszegések megtiltását. Az oktatási tárca szerint az üggyel kapcsolatos álláspontjukat az adatvédelmi ombudsman ismertette, további nyilatkozatot így nem tartottak szükségesnek.  • Tippek
  • Biztosítás