Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szervezeti pénzt fialtatott a tatabányai fideszes

2008.03.14. 07:53
Sikkasztással gyanúsítja az ügyészség Bereznai Csabát, a tatabányai közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetőjét. A Népszava szerint a Zuschlag-ügyhöz hasonló a recept, Bereznai szerint viszont csak magasabb hozamot akartak elérni a banki kamatnál. A meggyanúsított Bereznai újabban a dunántúli civilszervezetek támogatását végző szervezet élén elnököl.

Vádemelési javaslattal zárta le a Fidesz tatabányai frakcióvezetője, Bereznai Csaba elleni nyomozást a rendőrség. A Népszabadság beszámolója szerint a Komárom-Esztergom megyei Főkapitányság két, folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsította meg a politikust.

A Népszava szerint a fideszes önkormányzati képviselő ügye "kísértetiesen hasonlít" a Zuschlag-ügyből megismert recepthez, mert a gyanú szerint a politikus a civil szervezetek programjaihoz kapott pályázati támogatásokat részben feltehetően a saját, illetve a helyi Fidesz céljaira költötte. Bereznai Csaba, a Majki Népfőiskolai Társaság egykori elnökeként a társaság pénzét forgatta meg. A Népszava úgy tudja, hogy az ügyben korábban folytatott nyomozás alapján felmerült: több, Bereznaihoz köthető szervezetet is érinthetnek visszaélések - nem tudnak elszámolni egyesületi, alapítványi pénzekkel. A lap szerint az egyesületi pénzből finanszíroztak egy helyi jobboldali lapot, és a 2006. október 23-i rendőri túlkapásokat bemutató fotókiállításra is jutott belőle.

Az újabban a Nemzeti Civil Alapprogram Közép-Dunántúli Regionális Kollégiumának elnökeként működő Bereznai Csaba verziója szerint viszont a Majki NT elnöksége döntött úgy, hogy a banki egy-két százalékos kamatnál magasabb hozamra kössék le a civil szervezet vagyonát, mert különben minden évben jelentős kár éri az egyesületet. Két húszéves lejáratú befektetést kötöttek.

A Tatabányai Városi Ügyészségnek továbbított vádemelési javaslat szerint Bereznaiék 2005. szeptemberében befektetéshez kapcsolt életbiztosításokat kötöttek, és 2006. októberéig 7,5 millió forintot utaltak át a Majki NT számlájáról a biztosításokra. Az ügyészségnek egy hónap áll rendelkezésre, hogy eldöntse: vádat emel, visszaküldi az anyagot a nyomozóhatósághoz vagy megszünteti az eljárást.