Jácint
17 °C
31 °C

Szervezeti pénzt fialtatott a tatabányai fideszes

2008.03.14. 07:53
Sikkasztással gyanúsítja az ügyészség Bereznai Csabát, a tatabányai közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetőjét. A Népszava szerint a Zuschlag-ügyhöz hasonló a recept, Bereznai szerint viszont csak magasabb hozamot akartak elérni a banki kamatnál. A meggyanúsított Bereznai újabban a dunántúli civilszervezetek támogatását végző szervezet élén elnököl.

Vádemelési javaslattal zárta le a Fidesz tatabányai frakcióvezetője, Bereznai Csaba elleni nyomozást a rendőrség. A Népszabadság beszámolója szerint a Komárom-Esztergom megyei Főkapitányság két, folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsította meg a politikust.

A Népszava szerint a fideszes önkormányzati képviselő ügye "kísértetiesen hasonlít" a Zuschlag-ügyből megismert recepthez, mert a gyanú szerint a politikus a civil szervezetek programjaihoz kapott pályázati támogatásokat részben feltehetően a saját, illetve a helyi Fidesz céljaira költötte. Bereznai Csaba, a Majki Népfőiskolai Társaság egykori elnökeként a társaság pénzét forgatta meg. A Népszava úgy tudja, hogy az ügyben korábban folytatott nyomozás alapján felmerült: több, Bereznaihoz köthető szervezetet is érinthetnek visszaélések - nem tudnak elszámolni egyesületi, alapítványi pénzekkel. A lap szerint az egyesületi pénzből finanszíroztak egy helyi jobboldali lapot, és a 2006. október 23-i rendőri túlkapásokat bemutató fotókiállításra is jutott belőle.

Az újabban a Nemzeti Civil Alapprogram Közép-Dunántúli Regionális Kollégiumának elnökeként működő Bereznai Csaba verziója szerint viszont a Majki NT elnöksége döntött úgy, hogy a banki egy-két százalékos kamatnál magasabb hozamra kössék le a civil szervezet vagyonát, mert különben minden évben jelentős kár éri az egyesületet. Két húszéves lejáratú befektetést kötöttek.

A Tatabányai Városi Ügyészségnek továbbított vádemelési javaslat szerint Bereznaiék 2005. szeptemberében befektetéshez kapcsolt életbiztosításokat kötöttek, és 2006. októberéig 7,5 millió forintot utaltak át a Majki NT számlájáról a biztosításokra. Az ügyészségnek egy hónap áll rendelkezésre, hogy eldöntse: vádat emel, visszaküldi az anyagot a nyomozóhatósághoz vagy megszünteti az eljárást.