Tekla
8 °C
20 °C

Béremelés és elégedetlenség a kulturális szférában

2000.10.03. 18:54
Januárban 6-9, jövő szeptemberben pedig további 15 százalékos béremelésre számíthatnak a könyvtárakban, múzeumokban, levéltárakban dolgozók - jelentette be Rockenbauer Zoltán, a kulturális tárca vezetője kedden. Fizetéskiegészítésként már az idén 8226 forintos vásárlási támogatást is kapnak a minisztériumtól a területen dolgozók, amelyet könyv, lemez vagy CD ROM vásárlására költhetnek. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete méltánytalannak tartja az emelés összegét, és 2001-ben mintegy negyven százalékos bérfejlesztést tart indokoltnak. Ha ez nem teljesül, szerintük mind Rockenbauernek, mind Várhegyinek mennie kell.
A 2001. lesz hosszú idő után az első olyan költségvetési év, amikor a közgyűjteményekben és közművelődési intézményekben dolgozók bérének vásárlóereje jelentősen nő - közölte Rockenbauer Zoltán kedden, az ágazatban várható béremelésről tartott keddi fővárosi sajtótájékoztatón. A kulturális tárca vezetője bejelentette, hogy a 2001-2002-es, két évre szóló költségvetés vitái a kormányon belül lényegében már lezárultak, a tárca pedig a kormány bérpolitikájának és a minisztérium költségvetési korlátainak figyelembe vételével dolgozta ki a szféra dolgozóinak béremelését.

Rockenbauer Zoltán
A kormányon belül a tárca érdekeit kell képviselnem, és nem a szakszervezet véleményét
Ennek alapján jövő év január elsejétől 6-9 százalékkal, 2002 szeptemberétől pedig minimum 15, de a különböző átlagszámítások függvényében akár 24 százalékkal magasabb fizetést vihetnek haza a könyvtárakban, múzeumokban, levéltárakban dolgozók. Az emelés a jövő évben egy főre vetítve 10 százalékos reálbérnövekedést eredményez, és 2001-ben 750 millió, 2002-ben pedig 2 milliárd 250 millió forinttal terheli meg a kulturális minisztérium költségvetését.

Egy most hatályba lépő kormányrendelet értelmében fizetéskiegészítésként a tárca - a pedagógusok már évek óta működő rendszeréhez hasonlóan - évente meghatározott összegben támogatja a szféra dolgozóinak ,,dokumentum" vásárlását. A gyakorlatban tehát az idén személyenként 8226 forint értékben vehetnek könyvet, lemezt vagy CD ROM-ot a kulturális területen dolgozók, amelyek árát a minisztérium megtéríti.

A szakszervezet elégedetlen

A Közgyüjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) Országos Ügyvivői Tanácsa méltatlannak tartja a tervezett bérfejlesztéseket, és lemondásra szólítja fel Rockenbauer Zoltánt és Várhegyi Attilát, a tárca politikai államtitkárát amennyiben nem változtatnak a megalázóan rossz kultúrafinanszírozáson - jelentette be Vadász János, a KKDSZ elnöke kedden. A szakszervezet 2001-ben negyven százalékos béremelést tartana indokoltnak, ami a tárca tervezett 750 milliós keretével ellentétben hat milliárd forintos költségvetési kiadással járna.

Rockenbauer Zoltán sajátosnak és nehezen értelmezhetőnek találta, hogy éppen a hosszú idő után elért, jelentős reálbéremelkedés idején szólítja fel a KKDSZ a lemondásra. A kormányon belül a tárca érdekeit kell képviselnem, és nem a szakszervezet véleményét - tette hozzá a miniszter, majd hozzátette, hogy Vadász János "politikai véleményén nem csodálkozik, mivel az utóbbi időben túlságosan sokat mutatkozik az MSZP baloldali platformjával".