Árpád
-2 °C
3 °C

Béremelés és elégedetlenség a kulturális szférában

2000.10.03. 18:54
Januárban 6-9, jövő szeptemberben pedig további 15 százalékos béremelésre számíthatnak a könyvtárakban, múzeumokban, levéltárakban dolgozók - jelentette be Rockenbauer Zoltán, a kulturális tárca vezetője kedden. Fizetéskiegészítésként már az idén 8226 forintos vásárlási támogatást is kapnak a minisztériumtól a területen dolgozók, amelyet könyv, lemez vagy CD ROM vásárlására költhetnek. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete méltánytalannak tartja az emelés összegét, és 2001-ben mintegy negyven százalékos bérfejlesztést tart indokoltnak. Ha ez nem teljesül, szerintük mind Rockenbauernek, mind Várhegyinek mennie kell.
A 2001. lesz hosszú idő után az első olyan költségvetési év, amikor a közgyűjteményekben és közművelődési intézményekben dolgozók bérének vásárlóereje jelentősen nő - közölte Rockenbauer Zoltán kedden, az ágazatban várható béremelésről tartott keddi fővárosi sajtótájékoztatón. A kulturális tárca vezetője bejelentette, hogy a 2001-2002-es, két évre szóló költségvetés vitái a kormányon belül lényegében már lezárultak, a tárca pedig a kormány bérpolitikájának és a minisztérium költségvetési korlátainak figyelembe vételével dolgozta ki a szféra dolgozóinak béremelését.

Rockenbauer Zoltán
A kormányon belül a tárca érdekeit kell képviselnem, és nem a szakszervezet véleményét
Ennek alapján jövő év január elsejétől 6-9 százalékkal, 2002 szeptemberétől pedig minimum 15, de a különböző átlagszámítások függvényében akár 24 százalékkal magasabb fizetést vihetnek haza a könyvtárakban, múzeumokban, levéltárakban dolgozók. Az emelés a jövő évben egy főre vetítve 10 százalékos reálbérnövekedést eredményez, és 2001-ben 750 millió, 2002-ben pedig 2 milliárd 250 millió forinttal terheli meg a kulturális minisztérium költségvetését.

Egy most hatályba lépő kormányrendelet értelmében fizetéskiegészítésként a tárca - a pedagógusok már évek óta működő rendszeréhez hasonlóan - évente meghatározott összegben támogatja a szféra dolgozóinak ,,dokumentum" vásárlását. A gyakorlatban tehát az idén személyenként 8226 forint értékben vehetnek könyvet, lemezt vagy CD ROM-ot a kulturális területen dolgozók, amelyek árát a minisztérium megtéríti.

A szakszervezet elégedetlen

A Közgyüjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) Országos Ügyvivői Tanácsa méltatlannak tartja a tervezett bérfejlesztéseket, és lemondásra szólítja fel Rockenbauer Zoltánt és Várhegyi Attilát, a tárca politikai államtitkárát amennyiben nem változtatnak a megalázóan rossz kultúrafinanszírozáson - jelentette be Vadász János, a KKDSZ elnöke kedden. A szakszervezet 2001-ben negyven százalékos béremelést tartana indokoltnak, ami a tárca tervezett 750 milliós keretével ellentétben hat milliárd forintos költségvetési kiadással járna.

Rockenbauer Zoltán sajátosnak és nehezen értelmezhetőnek találta, hogy éppen a hosszú idő után elért, jelentős reálbéremelkedés idején szólítja fel a KKDSZ a lemondásra. A kormányon belül a tárca érdekeit kell képviselnem, és nem a szakszervezet véleményét - tette hozzá a miniszter, majd hozzátette, hogy Vadász János "politikai véleményén nem csodálkozik, mivel az utóbbi időben túlságosan sokat mutatkozik az MSZP baloldali platformjával".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?