Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Új beléptetőrendszer és beszélő a Kozma utcai börtönben

2001.05.21. 15:47
Az ország legnagyobb büntetés-végrehajtási intézetében új beléptetőrendszert és új beszélőhelyiséget adtak át. A százhúsz százalékos telítettségű Budapesti Fegyház és Börtön B objektumában eddig csak egy használaton kívüli étteremben fogadták az elítéltek a látogatókat. Most azonban már ügyvédi és családi beszélőt is kiépítettek. Az átadás alkalmából egy rövid sétát is lehetett tenni a börtön egyik szárnyában, ahonnan előzőleg elvitték a rabokat, és kipucolták a cellákat.
Kulturált körülmények fogadják a látogatókat
Százmillió forintos beruházással gazdagodott az ország legnagyobb büntetés-végrehajtási intézete. A Budapesti Fegyház és Börtön bejáratánál hétfő délben még a biztonsági kapu is nyugodtan csipogott, könnyedén be lehetett jutni az intézménybe. A B objektumban a látogatások lebonyolításához szükséges új épületet, valamint egy korszerű beléptetőrendszert adtak át, lecserélve az eddigi elavult technikát. Az igazságügyi miniszter és a BVOP parancsnoka mellett az önkormányzat, rendőrség, tűzoltóság és a polgári védelem is képviseltette magát.

Dávid Ibolya igazságügyi miniszter a nemzeti szalag átvágása előtt elmondta, ez az átadás jelzi a büntetés-végrehajtás két legfontosabb feladatát, a biztonságot és a kapcsolattartást. A B objektumban kilencszáz fogva tartott él, a hozzájuk érkező látogatókat eddig egy használaton kívüli étteremben tudták csak fogadni. Az új épületrészben ügyvédi és családi beszélő is helyet kapott.

Az újságírók kedvéért kipucoltak egy szintet

A beszélők átadása után az A objektum Bal Csillagát is megtekinthették az újságírók. A százhúsz százalékos telítettség ellenére sikerült kiüríteni a szárny földszintjén lévő cellákat, amelyek szinte ragyogtak: virágok és képek díszítették a falakat.

A cellákat eredetileg egy főre tervezték
A magyarországi börtönök egyik legnagyobb problémája a túlzsúfoltság. Dávid Ibolya reményét fejezte ki, hogy a következő választási ciklusban ezt csökkenteni tudják egy új ezer-ezerötszáz fő befogadására alkalmas intézménnyel. Addig több börtönt is kibővítenek, és az elmúlt két évben hétszázzal több elítéltet tudtak elhelyezni.