Benedek
-5 °C
5 °C

Fidesz: Gyurcsány üzleti érdeke volt Erdélyben nyomtatni

2004.11.25. 12:48
A fideszes Szijjártó Péter szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek személyes üzleti hasznot hozott, hogy a szocialisták Székelyudvarhelyen készíttették el, A felelős döntés című kampánykiadványukat, mert a kormányfő székelyudvarhelyi cége beszállítója az InfoPrint nyomdának. Nyakó István MSZP-szóvivő azt mondta, a Fidesz "árnyékra vetődött, és politikai összesküvést sejtet ott ahol nincsen az."
Szijjártó Péter fideszes képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján felidézte, hogy nemrég kiderült, a szocialisták Székelyudvarhelyen készíttették el, A felelős döntés című kampánykiadványukat. (Az MSZP azt állítja, egy magyar céggel szerződtek és nem tudtak arról, hogy szerződéses partnerük alvállalkozónak adja tovább a munkát.) Szijjártó szerint akkor nyilvánvaló volt, azért Erdélyben készültek a brosúrák, mert ott olcsóbb a munkaerő, így a nyomtatás költségei is kedvezőbbek voltak, mintha Magyarországon készült volna az anyag. Szijjártó ebben a miniszterelnök üzleti szemléletét vélte felfedezni.

A fideszes politikus a HVG cikkére hivatkozva azt mondta, világossá vált, Gyurcsány Ferencnek személyes üzleti érdeke fűződött ahhoz, hogy Székelyudvarhelyen készüljön a kampánykiadvány. A képviselő ennek alátámasztására kijelentette: Gyurcsány Ferenc százszázalékos tulajdonában áll az Altus Rt., amely hetvenöt százalékát birtokolja a Béta-Roll Rt-nek, ez a cég pedig százszázalékos tulajdonosa a székelyudvarhelyi Béta-Roll Srl-nek. Ez a társaság nyomdában használatos gumihengereket állít elő és Szijjártó állítása szerint több millió forintos megrendeléseket kapott a kampányújságot készítő InfoPress nyomdától.

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: nem cáfolja, hogy az említett cégben tulajdonos az Altus Rt., ám az nyomdai gumihengereket gyárt, így az országban és azon kívül akár több tucat nyomda vásárolhat tőle. "Ha ez a cég (...) a Magyar Nemzet nyomdai előkészítésében is részt venne, ha a Heti Válasz nyomdai gépeihez is szállítana különböző alkatrészeket, akkor az azt jelentené, hogy Gyurcsány Ferencnek van érdekeltsége a Magyar Nemzetben, adott esetben a Heti Válaszban?" - tette fel a kérdést a szóvivő. Nyakó István úgy vélte, Szijjártó Péter "árnyékra vetődött és politikai összeesküvést sejt ott, ahol nincsen az".